STUDENTIE PE DATORIE

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Educaţie şi învăţământ, Reportajul săptămânii pe data 8 aprilie 2012

Banii nu conteaza…

„In ciuda majorarii taxelor incepand din anul 2012-2013 in universitatile britanice, observam ca 80% dintre aplicantii romani care vor sa studieze in strainatate au ca prima alegere o universitate din Regatul Unit”, remarca, in octombrie anul trecut, Svetlan Danev, organizatorul World Education, cel mai important targ educational din Romania. Evenimentul a avut loc la Bucuresti, intr-un moment in care perioada de inscrieri pentru anul universitar care va incepe in luna septembrie era deja deschisa.

Totusi, politica de crestere a costurilor studiilor in Marea Britanie va avea impact asupra intregii piete educationale din Europa, a apreciat Svetlan Danev. El a adaugat ca incepand din acest an, taxele universitare percepute in institutiile de invatamant superior din Marea Britanie vor avea valoarea cuprinsa intre 6.000 si 9.000 lire sterline pe an.

Intre Regatul Unit si tinerii din Romania pare sa existe o atractie reciproca. Studiile universitare britanice sunt pe primul loc in optiunile absolventilor romani de bacalaureat, dar si „Marea Britanie este principala tara care primeste studenti din Romania”, conform organizatorilor targului educational World Education.

Acesta se desfasoara anual in Romania, incepand din 2008, cu participarea a numeroase institutii de invatamant de elita din strainatate. Organizatorul oficial al evenimentului este compania Integral – Programe Educationale.

 

Marea Britanie: prima in topul studentilor

„Experienta noastra arata ca studentii romani nu sunt influentati de valoarea taxelor pe care trebuie sa le plateasca la universitatile din strainatate”, afirmau cu surprindere coordonatorii proiectului World Education, intr-o conferinta de presa care a avut loc in toamna anului trecut.

Reprezentantii Integral – Programe Educationale au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au observat ca liceenii din Romania continua sa isi doreasca inceperea studiilor universitare la institutii de invatamant din Anglia, chiar si in conditiile triplarii taxelor de scolarizare. In schimb, ei nu au parut foarte interesati de alte destinatii educationale gratuite, in tari europene de asemenea dezvoltate, cum ar fi Danemarca. „In prezent, in Danemarca studiaza doar 184 de studenti din Romania, atat la studii de licenta, cat si de master”, a precizat in acest sens Svetlan Danev de la Integral – Programe Educationale.

 Principalele destinatii universitare ale viitorilor studenti romani sunt, in ordine, Marea Britanie, Olanda, Germania, Franta, Danemarca si Elvetia, conform datelor comunicate de organizatorii World Education.

Targul educational a avut loc pe 15 si 16 octombrie, la Hotel Hilton, Bucuresti, cu participarea reprezentantilor a 52 de institutii de invatamant europene, care au dat atunci startul perioadei de admitere in universitatile din strainatate pentru anul 2012-2013.

 

Banii mai tarziu…

Ceea ce ii face pe tinerii romani sa aleaga Regatul Unit ca destinatie a viitoarelor lor studii universitare fara sa se gandeasca la bani este faptul ca Marea Britanie a dezvoltat un sistem foarte atractiv de creditare pentru studentii din interiorul UE . „Mai exact, o organizatie guvernamentala acorda imprumuturi studentilor europeni, inclusiv celor din Romania”, sustine Svetlan Danev, coordonatorul proiectului World Education.

„70% dintre studentii romani din Marea Britanie au aplicat pentru un astfel de imprumut pentru anul academic 2011-2012. Si ne asteptam ca, odata cu majorarea taxelor, acest procent sa creasca”, a aratat acesta.

 El a explicat si care sunt ratiunile pentru care tinerii romani agreeaza aceasta forma de imprumut, subliniind ca mecanismul de obtinere a banilor este facil, iar studentii nu trebuie sa plateasca absolut nimic inainte de a merge la universitate.

 „Tinerii pot pleca la studii cu o suma de doar 500 lire sterline. In acelasi timp, in alte tari europene, cum ar fi Olanda, desi taxele sunt mai mici, studentii trebuie sa-si plateasca taxa universitara in avans si abia apoi, dupa ce se inregistreaza, pot aplica pentru un imprumut”, a aratat Danev. 

In schimb, in Marea Britanie, „studentii care primesc credite nu trebuie sa inceapa sa returneze banii pana cand nu reusesc sa aiba un venit de 21.000 de lire sterline pe an. In plus, ei au dreptul sa lucreze si pe perioada studiilor, 20 de ore pe saptamana, fapt care ii ajuta si in procesul de integrare pe piata muncii”, a mai spus Svetlan Danev de la Integral – Programe Educationale.

 

 

 De ce Marea Britanie?

Banii sunt importanti, dar nu sunt decisivi atunci cand un absolvent de liceu din Romania se hotaraste sa isi continue studiile intr-o universitate din Marea Britanie.

Potrivit unui sondaj realizat de catre Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), cei mai multi dintre tinerii care pleaca in strainatate spun ca printre motivele hotaratoare in alegerea destinatiei de studiu s-au aflat: dotarea tehnica din universitati (95%), modul de predare a cursurilor (87%), profesorii (81%), sistemul de evaluare (74%), aplicabilitatea practica (71%), cultura locala (70%), oportunitatile de angajare (68%) si flexibilitatea programului (57%).

 

Pentru un loc de munca „european”

Alin Popescu a stiut de cand a terminat liceul, in 2011, ca vrea sa faca facultate pentru a-si gasi un loc de munca bun. In iunie anul trecut, el era acceptat de o universitate din Marea Britanie si in septembrie, a inceput aventura studenteasca in aceasta tara.

„Am aplicat de la inceput pentru specializarea Politica Internationala si am vazut ca sunt foarte multe oportunitati la facultatea unde am aplicat eu, si ca, din anul al III-lea, poti sa iti gasesti loc de munca in diferite institutii ale Uniunii Europene”, povestea in toamna anului trecut Alin Popescu, intervievat de Hotnews. 

El a marturisit ca a realizat inca din anii adolescentei ca in Romania studiile universitare nu ii vor putea garanta niciun loc de munca satisfacator si nici venituri salariale decente. Si atunci a inceput sa caute solutii de finantare a studiilor in strainatate. Iar alternativa Marea Britanie i-a oferit o solutie; prin posibilitatea de a se imprumuta de la stat cu 10.000 lire sterline, bani reprezentand contravaloarea taxei de scolarizare pentru trei ani de studiu.

„Voi putea sa restitui banii din salariul pe care il voi primi dupa ce termin facultatea. Ei ma monitorizeaza 25 de ani dupa ce termin facultatea si, in functie de locul meu de munca, daca salariul meu trece de un salariu limita impus de ei, eu trebuie sa le platesc lunar 10% din acel salariu”, a explicat Alin.

————————————–

„Nu va lasati impresionati de promisiunile universitatilor. Pentru a scoate ce este mai bun din anii de studentie in UK, trebuie sa cercetati bine universitatea la care va duceti.”
Liga Studentilor Romani din Strainatate

———————————

 

Dezamagit de Romania

Si aradeanul Cristi Lala a ales Marea Britanie pentru bani, dar numai dupa ce a incercat mai intai o facultate in Romania. A inceput sa studieze in tara natala ingineria. A petrecut acolo un an, iar experienta a fost dezamagitoare.

„In Romania parca totul e facut sa te arunce in mediocritate”, a povestit Cristi intr-un reportaj difuzat de Pro TV. L-au deceptionat dotarile din universitatile romanesti si faptul ca programa universitara continea extrem de putine activitati practice. Si in schimb, i se cerea sa studieze mult prea multa teorie. Nici cei care doreau sa studieze nu reuseau sa parcurga tot ce li se pretindea.

Cand va termina facultatea inceputa in Regatul Unit, Cristi Lala va fi si el dator statului britanic cu aproximativ 10.000 lire sterline. Dar are convingerea ca isi va gasi aici de lucru si ca va munci pe un post conform cu pregatirea sa profesionala. Mai ales ca, in anul trei de facultate, el va putea sa isi intrerupa studiile timp de un an, pentru un stagiu practic platit intr-o companie britanica specializata in acelasi domeniu ca si profilul sau de studiu.

Toate acestea reprezinta avantajele sistemului de invatamant universitar britanic, in opinia lui Cristi Lala. Cat despre acomodarea in aceasta tara, aradeanul sustine ca nu a intampinat probleme. A avut nevoie doar de putin timp pentru a se obisnui cu limba engleza si cu sistemul de masura britanic. In rest, totul i se pare promitator…

 

 

Avertisment de la Liga Studentilor

Sistemul de invatamant universitar britanic are propriile „capcane”. La prima vedere, toate institutiile de invatamant superior din aceasta tara par deosebit de atractive. Admiterea in universitati nu este foarte dificila, iar statul britanic ofera imprumuturi tuturor celor care sunt tentati sa cunoasca mediul academic din regat. Reprezentantii Ligii Studentilor Romani din Strainatate indeamna la vigilenta…

„Nu va lasati impresionati de promisiunile universitatilor. Pentru a scoate ce este mai bun din anii de studentie in UK, trebuie sa cercetati bine universitatea la care va duceti”, se atrage atentia pe wbsite-ul LSRS. „Toate universitatile de aici au departamente de marketing uimitoare. Trebuie sa intelegeti ca ele traiesc din recrutarea studentilor, mai ales in ultimii ani, cand guvernul le-a taiat fondurile. Daca sunati la orice universitate si vorbiti cu orice angajat de acolo, o sa incerce sa va convinga ca universitatea respectiva este cea mai dotata (incluzand resurse: biblioteca, acces la materiale informative, sali de clasa ultra moderne, departamente care-si ofera serviciile studentilor, competitii castigate, premii oferite etc.)”, mai spun cei de la LSRS.

Nu va lasati impresionati usor de ceea ce vi se prezinta la telefon, in brosuri publicitare sau pe website. Toate universitatile din Marea Britanie se promoveaza la maxim. Ar fi in stare sa va promita orice, numai sa va inscrieti la ei. Exista o lupta intre universitati legata de numarul de studenti, rata de promovare etc., continua avertismentul.

„In primul an o sa vi se para uimitor de bine si de diferit de sistemul din Romania. Toata lumea zambeste, vi se pare ca toata lumea va va ajuta. Incepand cu anul 2, lucrurile incep sa revina la normalitate – o sa va dati seama ca nu totul este atat de roz precum pare. In anul intai, o sa aveti cursuri si seminarii in cele mai bune clase, amfiteatre etc., printre cei mai buni profesori. Nu uitati ca toate acestea sunt pentru a va mentine ca studenti in primul an. Un lucru care nu se mentioneaza prea des (este discutat doar in interiorul institutiei) este numarul extrem de mare de transferuri dupa primul an. Nu o sa va spuna nimeni numarul de studenti care s-au transferat dupa primul an.

Dupa cel de-al doilea an, transferul se face mai greu, asa ca universitatilor nu prea le mai pasa ce se intampla cu studentii. Acum, o sa incepeti sa vedeti realitatea din spatele balonului de sapun.

Din aceste cauze, trebuie sa cautati bine date despre universitatea aleasa si cursul pe care vreti sa-l urmati. Daca universitatii i s-a acordat un premiu de excelenta in 2007, acest lucru nu inseamna ca aceasta universitate va fi excelenta si in anul 2012”, sustin cei de la LSRS.

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă


Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “STUDENTIE PE DATORIE”

  1. Ramona florescu Spune:

    Si ce acte avem nevoie pentru a aplica la aceste cursuri si a obtine finantare?

Spune-ti si tu parerea!