Studenții acuză corupția și subfinanțarea din universități

Articol publicat in sectiunea Social pe data 2 octombrie 2015

PROTEST STUDENTI - OCCUPY - CLUJ-NAPOCACorupția și subfinanțarea sunt cele mai importante probleme din învățământul superior, atrage atenția Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Studenții se confruntă și la începutul noului an universitar cu deficit de locuri de cazare, fondul de burse este prea mic, iar reducerile la transport sunt acordate doar parțial, mai susțin reprezentanții ANOSR.

ANOSR solicită sancțiuni mai aspre pentru cazurile de corupție, dar și alocarea, în 2016, a 6% din Produsul Intern Brut pentru Educație.

În ce privește cazurile de corupție, ANOSR precizează că în universități au fost situații în care cadre didactice ar fi primit „șpagă pentru a favoriza obținerea unor rezultate academice”, dar și cazuri în care lucrări sau articole au fost plagiate de către profesori sau studenți.

„Dacă pentru cazurile de luare și dare de mită autoritățile de resort acționează prompt, considerăm că e nevoie de o mai mare preocupare a instituțiilor din domeniul educației pentru a combate și sancționa fenomenul plagiatului. Furtul intelectual nu trebuie tolerat niciun moment, iar cei care comit astfel de fapte trebuie sancționați deosebit de aspru și excluși imediat din comunitățile universitare”, susțin reprezentanții ANOSR.

 

Campanii de prevenire și informare

Studenții consideră necesară, pentru combaterea actelor de corupție din universități, derularea unor campanii de prevenire și informare, dar și cooperarea mai intensă între instituțiile centrale și locale din domeniul educațional.

ANOSR reclamă și faptul că începutul de an universitar stă sub semnul finanțării insuficiente a sistemului educațional. „În continuare, studenții se confruntă cu un deficit de locuri de cazare și cu condiții nepotrivite pentru studiu și trai în multe din căminele studențești existente, fondul de burse este prea mic, iar cuantumurile burselor nu acoperă cheltuielile obligatorii lunare pentru cazare și masă, reducerile la transportul în comun sau feroviar se acordă doar parțial sau pentru un număr limitat de călătorii, iar multe laboratoare, săli de studiu sau biblioteci nu sunt dotate corespunzător în conformitate cu necesitățile unui învățământ centrat pe student în anul 2015”, au precizat reprezentanții ANOSR.

Mai mult, potrivit acestora, sistemul universitar se confruntă cu o rată ridicată a abandonului școlar, iar politicile de echitabilitate și acces la studii universitare sunt insuficient implementate și promovate, studenții din medii defavorizate confruntându-se cu multe piedici în a urma un ciclu de studii universitar.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!