Studenţii români din străinătate cer sancţionarea vinovaţilor

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Diaspora în lume pe data 21 noiembrie 2014

Diaspora Romaneasca_Londra_16.11.2014_Alegeri prezidentiale_ICR Londra28

Două asociaţii ale studenţilor români din diaspora protestează faţă de blocarea votului românilor în străinătate şi cer identificarea şi sancţionarea tuturor celor responsabili pentru „împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege”.

Într-un comunicat remis, marţi, agenţiei Mediafax, Fundaţia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) şi Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) arată că au constatat faptul că „situaţia din primul tur de scrutin nu s-a schimbat în mod substanţial în cel de-al doilea”, deşi au înaintat în 10 noiembrie o petiţie, semnată de peste 4.500 de cetăţeni români din întreaga lume, în care se solicita autorităţilor abilitate creşterea numărului de secţii de votare în străinătate pe baza unor estimări realiste cu privire la prezenţa la vot, care, însă, a rămas fără răspuns.

De aceea, LSRS şi C.A.E.S.A.R. cer identificarea şi sancţionarea tuturor celor responsabili pentru „împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege” (Codul Penal, Art. 385, alin. 1), arătând că legea nu încetează să se aplice odată cu încheierea campaniei electorale.

Potrivit articolului citat, „împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

Totodată, cele doaă asociaţii condamnă ferm orice încercări de a diviza cetăţenii României din ţară şi din diaspora, reamintind că „statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi” şi că „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi” (Art. 4 din Constituţia României).

 

Vot electronic sau prin corespondenţă

C.A.E.S.A.R. şi LSRS solicită Parlamentului României şi tuturor factorilor de decizie din societatea românească punerea în dezbatere publică şi adoptarea de urgenţă a unei legi care să permită votul electronic sau prin corespondenţă şi care să garanteze cetăţenilor români de peste hotare că, la următoarele alegeri, nu vor mai fi umiliţi, aşa cum s-a întâmplat în zilele şi săptămânile trecute.

Dacă factorii de decizie nu iau măsurile care se impun, Fundaţia C.A.E.S.A.R. anunţă că va iniţia în cel mai scurt timp o iniţiativă cetăţenească la nivel naţional pentru introducerea în Parlament a votului electronic sau prin corespondenţă.

Cele două asociaţii îşi exprimă admiraţia, respectul şi mândria faţă de toţi cetăţenii români din întreaga lume care au votat în cadrul alegerilor prezidenţiale din acest an într-un număr impresionant şi „au demonstrat fără echivoc ţării şi lumii întregi că România are şansa unui viitor mai bun”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!