Studentii romani, tinta politicienilor britanici

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 6 februarie 2014

woman_worried

Nedreptatile la care sunt supusi studentii romani si bulgari din Marea Britanie prin blocarea abuziva a finantarii propriilor studii de catre guvernantii de la Londra au ajuns sa fie dezbatute in editia The Guardian din 31 ianuarie. Voci publice, specialisti din invatamantul superior britanic si oficialitati recunosc deschis ca tinerii din Romania si Bulgaria au devenit victimele unor jocuri politice obscure.

Studentii romani si bulgari din Regatul Unit s-au trezit la finele lunii noiembrie a anului trecut ca sunt singurii europeni carora statul britanic le refuza banii acordati pana acum legal, sub forma de imprumut, pentru finantarea costurilor de intretinere in perioada studiilor. Ei cred ca au devenit pe nedrept victimele unor masuri menite sa stopeze o presupusa si falsa „invazie” de imigranti est-europeni in Marea Britanie.

————————

„Se pare ca acesti studenti au fost prinsi in mijlocul «furtunii» declansate de politicieni si mass-media in jurul problemei imigratiei, fara ca ei sa-si fi dorit sa ia parte la dezbaterile pe aceasta tema ori sa fi solicitat sa fie implicati in acest subiect.”

Dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra

————————

 

O scrisoare incredibila…

Crina Petrariu este unul din cei aproximativ 7.500 de studenti romani si bulgari care au aflat, prin intermediul unei scrisori, ca nu vor mai beneficia de banii acordati sub forma de credit ca sprijin pe timpul studiilor pe care le urmeaza in Marea Britanie. S-a intamplat in luna noiembrie anul trecut, fara niciun fel de preaviz. Cazul ei a ajuns in atentia celor de la The Guardian, care au relatat in detaliu situatia nedreapta in care se afla acum romanca…

„Crina Petrariu a fost convinsa ca este victima unei erori cand a gasit un plic pe covorul de pe holul de la intrare al casei din Hull (estul Angliei – n.r.), in care locuieste impreuna cu sotul si fiul ei. Scrisoarea era o instiintare oficiala ca toate finantarile la care fusese anterior indreptatita ca student in anul doi la Facultatea de Chimie din localitate au fost «inghetate»; si ca va trebui sa inapoieze institutiilor guvernamentale… 3.500 de lire sterline”, dezvaluie articolul din The Guardian.

Romanca traieste in Regatul Unit de cinci ani, iar sotul ei a obtinut recent un post de profesor de matematica la o scoala secundara.

„A fost un adevarat soc, dar eu nu puteam sa cred ca poate fi adevarat. I-am sunat pe cei care se ocupa de finantarile pentru studenti si mi-au spus ca este vorba de o noua lege. Guvernul decisese sa stopeze finantarile pentru romani si bulgari”, a marturisit femeia de 34 de ani, stand de vorba cu jurnalistii britanici, in timp ce avea grija de baietelul ei Rares, in varsta de sase ani.

Au trecut de atunci peste doua luni, timp in care romanca a dat numeroase telefoane si a trimis colete postale continand teancuri de extrase ale propriilor conturi bancare. A facut toate acestea pentru ca sa dovedeasca functionarilor ca traieste in Marea Britanie de peste trei ani si, deci, are dreptul sa beneficieze de banii acordati sub forma de imprumut celorlalti studenti europeni din aceasta tara. In ciuda tuturor demersurilor, Crina Petrariu, studenta la Hull University, nu a mai primit de atunci niciun ban din fondurile care i-au fost promise la inceperea studiilor.

„De cate ori ii sun, imi raspund ca fac verificari si ca nu pot sa imi ofere inca un raspuns clar. Dar sunt aproape trei luni de atunci si imi este din ce in ce mai greu”, mai spune romanca.

—————————–

„Reprezentantii institutiilor care coordoneaza finantarea studentilor, adica cei de la Departamentul guvernamental pentru afaceri, inovatii si formare profesionala si respectiv, Student Finance Loan, au observat, la un moment dat, numarul mare de cereri de finantare venite din partea romanilor si bulgarilor; si nu le-a venit sa creada ca atat de multi tineri din cele doua state traiesc legitim in Regatul Unit de peste trei ani. Masurile pe care acestia le-au luat in continuare au fost menite, probabil, sa stopeze anumite potentiale fraude in sistem. Dar aceste abuzuri nu sunt comise exclusiv de romani si bulgari. Si multi dintre acești tineri care se afla in Regatul Unit in deplina legalitate s-au trezit ca bunele lor intentii de a studia sunt bulversate de aceste decizii.”

Andrew McGettigan, autor al lucrarii „Marea loterie universitara: banii, piata si viitorul studiilor superioare”

—————————–

 

Politica impotriva studentilor romani si bulgari

Guvernantii de la Londra au anuntat la 20 noiembrie 2013 ca suspenda toate imprumuturile acordate pentru finantarea studiilor si a cheltuielilor aferente intretinerii pentru studentii din Romania si Bulgaria. Ei si-au motivat decizia sugerand ca au sesizat o crestere foarte mare a numarului de solicitari pentru astfel de credite, venind din partea cetatenilor celor doua state est-europene. Acestora li s-a cerut ulterior sa furnizeze noi dovezi ca au locuit in Marea Britanie in ultimii trei ani si, ca atare, sunt indreptatiti sa primeasca un astfel de sprijin financiar.

Momentul anuntului introducerii noilor limitari impuse exclusiv studentilor din Romania si Bulgaria a coincis cu intensificarea retoricii ostile din mass-media britanica, la adresa unui prezumtiv flux de „cersetori si fraudatori ai sistemului de beneficii sociale” ce ar urma sa soseasca in regat din cele doua state, dupa 1 ianuarie 2014.

Decizia guvernantilor luata in defavoarea studentilor romani si bulgari are la baza doar ratiuni electorale, cred tinerii afectati direct de noile reguli. Politicienii incearca in acest fel sa isi convinga potentialii votanti ca fac totul pentru a tine sub control imigratia, acuza romanii si bulgarii.

„Momentul in care a fost anuntata aceasta decizie si orientarea ei precisa doar catre cetatenii Romaniei si Bulgariei, nu si spre ceilalti studenti din alte state UE, genereaza suspiciuni. Se pare ca este vorba de o motivatie politica, a unui partid politic, iar studentii romani si bulgari sunt singurii chemati sa plateasca pretul acesteia”, a opinat Andrei Stan, student la Sheffield University si coordonator al filialei britanice a Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS).

„Sunt foarte ingrijorata pentru ca ne este din ce in ce mai greu. Avem un copil si intampinam probleme tot mai mari cu banii. Cardurile noastre de credit sunt acum goale… Va rog sa nu imi faceti viata mizerabila prin jocurile voastre politice. Da, poate ca politicienii vor castiga numeroase voturi in acest fel; dar la mijloc sunt vietile noastre, ceea ce nu mi se pare deloc corect”, afirma cu suparare Crina Petrariu, citata in The Guardian.

————————————

Din mesajele postate

de cititorii The Guardian

 

„Toti cetatenii europeni trebuie sa fie tratati in mod egal in interiorul granitelor UE. Aceasta inseamna ca studentii din Marea Britanie au aceleasi drepturi in Regatul Unit, dar si in oricare alte stat al Uniunii ca si cetatenii tarii respective. (…) Peste doua milioane de britanici traiesc in afara granitelor tarii lor, in alte state europene, beneficiind de drepturi in aceste state.”

Saeid Alami

 

„Actuala coalitie guvernamentala din Marea Britanie este formata dintr-o gramada de neo-fascisti xenofobi. Acum ne aflam pe muchie, dar nu peste mult timp o sa acceptam cu totii aceasta politica injusta si ilegala a celor de la guvernare; ne vom face ca nu vedem ce se intampla… Acum a venit randul romanilor, exact asa cum in anii ’30 ai secolului trecut au fost persecutati evreii.”

Hermanmitt

————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Articole pe aceeasi tema: 


Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!