Studentii romani vs. guvernul Cameron: Razboiul continua

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Educaţie şi învăţământ pe data 17 februarie 2014

Londra_Petru Luhan+studenti

Aproximativ 5.500 de studenti romani si bulgari din Marea Britanie continua sa fie afectati de o decizie discriminatorie a Guvernului de la Londra, prin care statul britanic a stopat orice forma de finantare in perioada studiilor pentru tinerii proveniti din Romania si Bulgaria.

Doi europarlamentari romani si Ministerul Afacerilor Externe din Romania au declansat, in ultimele zile, actiuni menite sa sensibilizeze Comisia Europeana fata de modul abuziv in care sunt tratati in Marea Britanie studentii romani si bulgari.

Guvernantii de la Londra au anuntat la 20 noiembrie 2013 ca suspenda toate imprumuturile acordate pentru finantarea studiilor si a cheltuielilor aferente intretinerii pentru studentii din Romania si Bulgaria. Ei si-au motivat decizia sugerand ca au sesizat o crestere foarte mare a numarului de solicitari pentru astfel de credite, venind din partea cetatenilor celor doua state est-europene. Acestora li s-a cerut ulterior sa furnizeze noi dovezi ca au locuit in Marea Britanie in ultimii trei ani si, ca atare, sunt indreptatiti sa primeasca un astfel de sprijin financiar.

———————————–

„Am suspendat finantarea tuturor studentilor romani si bulgari pana vor aduce informatii in plus, pentru a confirma eligibilitatea. Romanii si bulgarii au fost notificati primii, iar de saptamana aceasta, am inceput notificarile si pentru cetatenii din alte state membre.”

Agentia Guvernamentala de Creditare a Studentilor din Marea Britanie

——————————

 

Un europarlamentar roman printre studentii din Londra

Europarlamentarul democrat-liberal roman Petru Luhan a fost prezent, in 3 februarie, la Londra, pentru a se deplasa in cateva dintre colegiile britanice in care invata tineri din Romania care au fost afectati de sistarea in noiembrie 2013 a imprumuturilor acordate in perioada studiilor.

Vizita a fost programata sa cuprinda intalniri la College of Business and Computing, Mont Rose College, Icon College of Technology and Management si respectiv St Patrick’s College. Petru Luhan a fost insotit de avocatul Emil Mihai Lixandu si de un grup de cateva zeci de studenti romani.

„Studentii romani din Marea Britanie se tem ca vor fi exmatriculati sau chiar expulzati”, a scris ulterior politicianul pe website-ul propriu, www.luhan.ro.

„Saptamana trecuta am efectuat o vizita de urgenta la Londra pentru a veni in sprijinul miilor de studenti romani afectati de sistarea imprumuturilor de studii si de intretinere. Am vizitat doua colegii londoneze si am ascultat problemele a sute de studenti. Desi fusesera planificate si aprobate vizite in alte doua campusuri, conducerea a interzis in ultimul moment vizita si a refuzat orice dialog cu mine si cu studentii”, a notat Petru Luhan in 10 februarie.

Europarlamentarul s-a declarat „ingrozit” de discriminarea studentilor romani de la colegiile britanice. „Sunt victime ale retoricii anti-romanesti, se tem ca vor fi exmatriculati sau chiar expulzati. Sunt discriminati din momentul in care spun ca sunt romani si sunt defavorizati, chiar si cand incearca sa-si gaseasca un loc de munca”, mai adauga Luhan.

Acesta a explicat ca, pentru a putea beneficia de imprumutul de intretinere, studentii romani au trecut printr-un proces de verificare a eligibilitatii si a rezidentei. In acest context, politicianul spune ca i se pare inadmisibil ca desi cererile acestor tineri au fost aprobate in urma cu 1-2 ani, ei sunt acum somati sa aduca dovezi suplimentare.

„Modul in care autoritatile britanice au schimbat regulile odata cu expirarea restrictiilor pentru romani este absurd, imoral si impotriva valorilor europene.

Desi cei mai multi studenti au depus deja actele suplimentare solicitate, imprumuturile sunt in continuare sistate, iar conturile bancare le-au fost blocate. Și mai grav este faptul ca, in practica, suspendarea ii afecteaza doar pe studentii romani si bulgari, un semn clar de discriminare”, insista Petru Luhan.

Europarlamentarul a promis, dupa vizita sa la Londra, ca va pune in aplicare un plan de actiune comun, convenit impreuna cu studentii romani din Marea Britanie. Acesta include:

  • sesizarea Comisiei Europene in privinta sistarii creditelor pentru studentii romani, solicitand declansarea procedurii de infringement* impotriva Marii Britanii;
  • pregatirea unei scrisori adresate premierului britanic David Cameron si ministrului universitatilor David Willets, solicitandu-le deblocarea urgenta a creditelor pentru studentii romani;
  • solicitare adresata ministrului afacerilor externe Titus Corlatean pentru a merge „de urgenta” la Londra in vederea „dezamorsarii crizei anti-romanesti”.

*Infringment: procedura de infringement se refera la o succesiune de pasi ce trebuie parcursi de catre autoritatea unionala – Comisia Europeana – in cazul in care un stat UE incalca legea.

 

Ancheta CE impotriva Marii Britanii

Eurodeputata liberala Renate Weber a solicitat Comisiei Europene sa declanseze o ancheta cu privire la suspendarea, in noiembrie 2013, de catre guvernul britanic a imprumuturilor de subzistenta acordate pana la acea data pentru studentii romani si bulgari.

Europarlamentarul roman a trimis in acest scop o scrisoare, in 4 februarie, adresata vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, comisarului pentru educatie, Androulla Vasiliou si comisarului pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor. Renate Weber cere Comisiei declansarea imediata a procedurii de infringement impotriva Marii Britanii, in cazul in care se dovedeste ca reprezentantii regatului au incalcat prevederile UE.

Eurodeputatul atrage atentia ca sistarea brusca a oricarei forme de sprijin financiar pentru studentii romani si bulgari a avut un impact negativ asupra posibilitatii acestora de a-si continua studiile. Renate Weber critica modul defectuos in care Students Loan Company (SLC) – institutia care se ocupa de acordarea imprumuturilor – a gestionat situatia. Politicianul roman a afirmat ca numerosi studenti romani din Regatul Unit au furnizat toate dovezile necesare pentru a dovedi ca sunt indreptatiti sa beneficieze in continuare de finantarile acordate de statul britanic si totusi, situatia lor nu s-a imbunatatit in ultimele luni.

„Orice incalcare a libertatii de miscare a cetatenilor romani si bulgari reprezinta o violare a prevederilor legale ale UE si trebuie rapid sanctionata. Dreptul la educatie reprezinta, de asemenea, una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene si nu poate fi obiectul unor actiuni si sanctiuni discriminatorii. Ca urmare, orice restrictii aplicate unei intregi categorii de studenti, doar pe baza cetateniei lor si pe baza unor acuzatii nefondate cu privire la eligibilitatea lor (ca grup) de a accesa si obtine sprijin financiar pentru a-si continua studiile – in locul unei analize de la caz la caz si, in urma adunarii de probe solide, sa se restrictioneze accesul la sprijin financiar etc., asa cum ar fi fost normal – constituie o incalcare grava a principiilor si valorilor fundamentale europene”, se mai subliniaza in scrisoarea europarlamentarului roman catre oficialii europeni.

Renate Weber, in calitate de purtator de cuvant al grupului parlamentar ALDE in materie de libertati civile, justitie si afaceri interne, aminteste Comisiei Europene ca, incepand cu 1 ianuarie 2014, „dreptul Marii Britanii de a impune restrictii cetatenilor romani si bulgari, cu privire la piata interna a muncii, a expirat, iar cetatenii celor doua tari trebuie sa fie tratati in mod egal si trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi pe care le au ceilalti cetateni UE”.

————————————

„Vorbim chiar de o discriminare care s-a concretizat in actiuni discriminatorii impotriva cetatenilor romani, care sunt cetateni europeni. De aceea, avem instrumentele acestea la dispozitie, inclusiv infringementul, pentru ca atunci cand o tara nu respecta legislatia europeana sa fie sanctionata. Unii dintre ei chiar au fost obligati sa se intoarca in tara si nu au mai putut sa-si continue studiile.”

Renate Weber, eurodeputat PNL

————————————

 

MAE intervine

Ministerul Afacerilor de Externe din Romania a sesizat Comisia Europeana cu privire la modul in care a fost pusa in aplicare, in Marea Britanie, masura de suspendare a unei anumite categorii de imprumuturi acordate de guvernul britanic studentilor europeni inscrisi in unitati de invatamant superior din aceasta tara.

Initiativa a avut loc in 5 februarie, prin intermediul unei scrisori adresate comisarului european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane Reding, si celui pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou. Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Comisiei Europene, in calitatea sa de gardian al tratatelor, clarificari cu privire la conformitatea acestei masuri cu acquis-ul comunitar.

In demersul efectuat la Comisia Europeana, Ministerul Afacerilor Externe a avut in vedere „ingrijorarile exprimate de studentii romani inscrisi in institutii de invatamant superior din Marea Britanie, care se considera discriminati in raport cu colegii lor, cetateni ai celorlalte state membre UE”, se arata in comunicat.

Interventia ministerului are loc in contextul in care autoritatile britanice au luat decizia de suspendare a imprumuturilor pentru intretinere (maintenance loans) pentru studentii din statele membre UE, in scopul verificarii legitimitatii acestor imprumuturi. Masura se aplica studentilor romani (si bulgari) care invata in toate formele de invatamant superior din Marea Britanie, atat colegii private, cat si universitati de stat, precum si studentilor proveniti din restul statelor membre UE care studiaza doar la colegii private, sustin reprezentantii ministerului.

„Ministerul Afacerilor Externe urmareste in permanenta, atat in contextul discutiilor bilaterale, cat si la nivelul Uniunii Europene, aplicarea completa si nediscriminatorie a drepturilor fundamentale, instituite prin tratate, ale cetatenilor Uniunii, inclusiv acela de a se deplasa in scopul de a munci si de a studia in alte state membre. In acest sens, MAE urmareste cu atentie ca masurile luate in aceasta privinta de autoritatile din statele membre sa nu fie discriminatorii fata de cetatenii romani.”, se precizeaza in comunicatul MAE.

———————————–

Petru Constantin Luhan

S-a nascut in 1977 in judetul Suceava si este un politician roman, ales europarlamentar din partea PDL la alegerile parlamentare din 2009. Este membru in Comisia pentru Dezvoltare Regionala, membru in Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne, membru al Subcomisiei pentru Securitate si Aparare, vicepresedinte al Organizatiei de Tineret a Partidului Popular European din Parlamentul European.

Petru Luhan este absolvent al Institutului de Studii Economice din Osnabruck, Germania. Ulterior, a absolvit un program masteral cu tripla specializare: „Economie Internationala si Management Global”, „Finante” si „Sociologie”, in cadrul aceleiasi universitati.

Sursa: Wikipedia

 

Renate Weber

S-a nascut in 1955 la Botosani si este jurista. La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, a fost aleasa eurodeputat din partea PNL, fiind realeasa pentru un nou mandat in 2009. Anterior intrarii in politica, s-a remarcat in societatea civila pentru activitatea in domeniul apararii drepturilor omului. In perioada 1998-2005 si 2006-2007, a ocupat functia de presedinte al Fundatiei Soros Romania. In decembrie 2004, a devenit consiliera presedintelui Romaniei pe afaceri constitutionale si juridice, functie din care a demisionat in decembrie 2005.

Este primul reprezentant al Romaniei caruia i s-a incredintat conducerea unei misiuni UE de observare a alegerilor (2008).

Sursa: Wikipedia

———————————

Autor articol: Marcel Istrate

 

Articole pe aceeasi tema: 

 

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!