Studiu: Românii din UK sunt calificaţi şi activi

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 iulie 2014

Un studiu realizat de Centrul Român de Politici Europene (CRPE) relevă că, în ciuda discursurilor anti-migraţie susţinute de unii politicieni francezi şi britanici şi îndreptate împotriva românilor şi bulgarilor, cetăţenii proveniţi din cele două ţări nu sunt nici analfabeţi, nici şomeri şi nici săraci.

Studiul lansat săptămâna trecută se intitulează „Discursul anti-migraţie cu referire la cetăţenii români şi bulgari în Franţa şi Marea Britanie: între o cultură a blamului, stereotipuri negative şi prejudiciu”.

Cercetarea analizează modul în care unii politicieni francezi şi britanici au folosit discursul naţionalist, îndreptat împotriva cetăţenilor români şi bulgari după 1 ianuarie, când românii şi bulgarii au obţinut dreptul la muncă în toate statele Uniunii Europene.

„Poveştile cu privire la masele de români şi bulgari care urmau să invadeze Marea Britanie sau Franţa au devenit extrem de populare în presa tabloid şi nu numai, aducând în prim-plan reacţii care, ulterior, au sporit suportul electoral pentru partidele de extremă dreaptă din cele două state, aducându-le pe primul loc în recentele alegeri pentru Parlamentul European (22-25 mai)”, se arată în studiu, citat de Mediafax.

În acest mod, organizaţiile politice Le Front National şi United Kingdom Independence Party, ambele de extremă dreaptă, au încheiat cursa pentru alegerile europene pe primul loc. Le Front National (Franţa) a primit 24,95% din voturi, în timp ce 27,5% dintre britanicii care au mers la vot au optat pentru United Kingdom Independence Party.

Românii şi bulgarii ar fi fost, astfel, folosiţi ca „ţapi ispăşitori” pentru soluţiile ineficiente legate de criza financiară, mai spun realizatorii cercetării.

Reprezentanţii Centrului Român de Politici Europene susţin că, de fapt, „cetăţeanul obişnuit, român sau bulgar, cu domiciliul în Franţa sau Marea Britanie, nu este analfabet, şomer sau sărac, ci mai degrabă calificat şi activ, cu opţiuni limitate pe piaţa muncii şi cu acces îndeosebi la ocupaţiile de nivel intermediar”.

„Deşi s-a confruntat cu restricţii pe piaţa muncii, (cetăţeanul român sau bulgar – n.r.) a reuşit, totuşi, să-şi găsească un loc de muncă potrivit nivelului său de studii”, se mai arată în studiul Centrului Român de Politici Europene.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!