Studiul în UK şi fuga de restituirea împrumutului

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, UK la zi pe data 31 mai 2016

uk-studentii-UE-neplatitori-credite

Nu mai puţin de 12.134 de studenţi veniţi din alte state UE care şi-au încheiat studiile în Marea Britanie s-au făcut dispăruţi, astfel încât împrumuturile obţinute pentru finanţarea studiilor, un total de £89 de milioane, nu par să mai aibă vreo şansă de restituire, potrivit Daily Express. Oare chiar se poate să scapi din vizorul Student Loan Company, astfel încât să eviţi să mai plăteşti ceva din finanţarea studiilor?

După studiile universitare, un britanic rămâne, în medie, cu o datorie de £50.000 generată de acel student loan şi de împrumutul pentru costurile de trai, însă nu toţi studenţii ajung să restituie sumele de care au beneficiat. Actualmente, doar foştii studenţi care au ajuns să câştige peste £21.000 încep să plătească câte ceva din împrumuturile generate de studii. În timp, ei pot achita întregul credit sau pot ajunge să plătească doar o parte, iar cei care au venituri mai modeste nu mai plătesc nimic.

Când, după terminarea studiilor, licenţiatul rămâne la muncă în Marea Britanie, împrumuturile se restituie în mod automat prin sistemul de taxare britanic. În schimb, cei care părăsesc Marea Britanie ar trebui să ofere „în mod voluntar” guvernului britanic detalii legate de adresă şi locul de muncă.

Bineînţeles, mii de foşti studenţi la universităţile britanice care muncesc în afara Marii Britanii au evitat să dea vreun detaliu autorităţilor britanice. În 2010, un total de 5.000 de studenţi la universităţile britanice veniţi din alte state UE scăpaseră de radarul britanicilor, în condiţiile în care ei datorau în jur de £25 de milioane, însă problema devine tot mai mare, actualmente vorbind de 12.134 de studenţi în această situaţie, care datorează £89 de milioane.

Jurnaliştii de la publicaţia britanică Daily Express sunt revoltaţi pe această situaţie în condiţiile în care contribuabilul britanic ajunge să acopere orice sumă nerestituită prin acest program de finanţare şi se întreabă de ce şi studenţii din alte state UE beneficiază de împrumuturi garantate de contribuabilul britanic.

Studenţii din alte state UE reprezintă doar 5% din totalul de studenţi aflaţi la studii la universităţile britanice, dar şansele ca ei să restituie vreodată împrumuturile luate sunt de 6 ori mai mici decât cele ale britanicilor, tocmai din cauză că o bună parte dintre ei decid să-şi continue cariera profesională în afara Marii Britanii.

Student Loan Company (SLC), organizaţia care administrează acordarea creditelor pentru studenţii din UK şi care se ocupă totodată de recuperarea acestor sume se simte nevoită să apeleze la detectivi particulari pentru a da de urma celor care se feresc de plata creditelor. De asemenea, o strategie recent anunţată de guvernul britanic pentru recuperarea sumelor neachitate, dă puteri suplimentare SLC-ului pentru a da de urma celor ce se sustrag de la restituirea creditelor studenţeşti şi a-i forţa să plătească, având posibilitatea aplicării unui număr de sancţiuni.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!