SUA către China: „Nu procedați ca Rusia”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 14 aprilie 2014

Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a avertizat, duminică, China să nu abuzeze de puterea ei în disputa teritorială pe care o are cu Japonia în ceea ce privește insulele din Marea Chinei de Est. În contextul în care oficialii de la Tokyo au acuzat autoritățile de la Beijing de presiuni militare legate de contestatele insule, Hagel a precizat că o „mare putere” precum China nu trebuie să-și intimideze vecinii, pentru că ar putea declanșa un conflict, scrie The Independent. „Marile puteri au și responsabilități mari, iar China este o mare putere”, a spus Hagel, adăugând că va discuta cu oficialii chinezi în legătură cu echipamentele militare dezvoltate de țara lor și că îi va încuraja să fie transparenți în acest sens.

Secretarul american al apărării a asigurat Japonia, un aliat pe care Statele Unite au convenit să-l protejeze împotriva agresiunilor militare, că o acțiune asemănătoare cu cea pe care a avut-o Rusia în Crimeea nu va fi tolerată. „Nu poți merge oriunde în lume pentru a retrasa granițe și încălca integritatea teritorială și suveranitatea popoarelor folosindu-te de forță, coerciție sau intimidare, fie că vorbim de mici insule din Pacific sau de țări mari din Europa”, a subliniat el.

La rândul lor, japonezii au comparat invazia Rusiei în Ucraina și anexarea Crimeii cu acțiunile de intimidare ale Chinei în ceea ce privește controversatele insule. Oficialii de la Tokyo sunt îngrijorați în legătură cu dezvoltarea militară a Chinei, care își fabrică tot mai multe submarine, nave de luptă și rachete balistice, tehnologii create special pentru a întrece capacitățile militare ale Statelor Unite.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!