SUA fac acuzații grave: „Rusia a încălcat un tratat nuclear”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 iulie 2014

Administrația Obama a acuzat Rusia, luni, că a efectuat teste ce încalcă un tratat nuclear din 1987. Este o „chestiune foarte gravă”, a arătat SUA, într-o nouă escaladare a tensiunilor între cele două țări. Un oficial al administrației americane a anunțat că președintele Barack Obama l-a anunțat pe liderul rus, Vladimir Putin, că SUA au descoperit încălcarea tratatului, ce va fi menționată în raportul anual al Departamentului de Stat privind respectarea tratatelor de control al armelor, ce va fi făcut public marți, scrie AP.

SUA susțin că Rusia a testat o nouă rachetă de croazieră, ceea ce încalcă tratatul privind armele nucleare cu rază medie de acțiune, semnat de președintele american Ronald Reagan cu liderul sovietic Mihail Gorbaciov. Este pentru prima dată când administrația Obama acuză Rusia de încălcarea tratatului, cu toate că de-a lungul timpului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibile încălcări.

Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) din 1987 interzice o clasă întreagă de arme nucleare – rachetele balistice și de croazieră cu rază de acțiune între 483 de kilometri și 5.471 de kilometri. Administrația Obama a anunțat Congresul și aliații săi că a luat decizia de a cere Rusiei să se conformeze tratatului.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!