SUA și al Qaida luptă împotriva Statului Islamic?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 2 octombrie 2014

Gruparea teroristă al Qaida îl sprijină pe președintele sirian Bashar al-Assad în lupta împotriva Statului Islamic în Irak, în contextul în care Statele Unite au lansat o campanie militară împotriva aceleiași grupări extremiste.

Potrivit Bloomberg, deși își dă seama de contradicție, președintele Barack Obama a declarat că va trebui să continue lupta împotriva dușmanilor lui Assad, dar că Siria nu va fi stabilizată sub conducerea acestuia.

„Îmi dau seama de contradicție. Nu vom stabiliza Siria sub conducerea președintelui al-Assad, al cărui guvern a comis atrocități îngrozitoare”, a spus Obama în cadrul unui interviu acordat pentru CBS, citat de Bloomberg. Cu toate acestea, președintele american a declarat că nu există nicio altă variantă, decât să continue atacurile aeriene împotriva Statului Islamic și al grupării Khorasan, deoarece „aceștia ar putea omorî inclusiv cetățeni americani”.

Ambele grupări extremiste vizate de atacurile aeriene coordonate de americani reprezintă cei mai mari dușmani ai lui Bashar al-Assad, al cărui guvern nu este susținut de SUA. În acest sens, Obama a explicat că prioritatea sa este aceea de a-i distruge pe extremiștii care reprezintă o amenințare la adresa statului irakian, dar și la adresa Occidentului.

Pentru a-i înfrânge, va fi nevoie de forțe terestre locale competente, însă, potrivit analiștilor, șansele sunt foarte mici pentru ca acest lucru să fie realizat în Siria, în ciuda eforturilor americanilor de a-i înarma și instrui pe rebelii moderați. În plus, Obama a subliniat că nu va coopera cu guvernul lui Assad.

„Momentan, avem un plan de campanie care are mari șanse de reușită în Irak. În Siria însă, situația este mai dificilă”, a adăugat Obama. De asemenea, președintele american a menționat că America este singura care ar putea conduce o astfel de campanie. „Suntem o națiune indispensabilă. Nimeni altcineva nu are capacitatea noastră. Militarii noștri sunt cei mai buni din istorie. Atunci când apar problemele, nu se sună la Beijing sau Moscova, ci la noi”, a mai spus Barack Obama.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!