Sub presiunea problemelor financiare

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 2 septembrie 2013

Mai mult de jumatate din actuala populație adulta a Marii Britanii se confrunta cu serioase probleme financiare, rezulta dintr-un sondaj recent ale carui rezultate au fost publicate prin intermediul BBC in 2 august. Locuitorii regatului iși platesc cu greu taxele sau facturile periodice și fac eforturi pentru a-și onora ratele bancare pentru imprumuturile contactate ori datoriile pe care le-au acumulat.

Aproximativ 52% din totalul de 5.000 de persoane chestionate au recunoscut ca au dificultați financiare, au precizat reprezentanții Money Advice Service, autorii studiului. Ei au aratat ca procentul a crescut ingrijorator comparativ cu un sondaj asemanator realizat in 2006. Atunci, mai puțin de o treime dintre britanici (32%) intampinau astfel de probleme financiare.

 

Despre banii britanicilor…

Money Advice Service (MAS), un website de specialitate independent, susținut de Guvernul de la Londra, a avut inițiativa unui sondaj de opinie in cadrul caruia unui numar de 5.000 de subiecți li s-au adresat o serie de intrebari legate de situația financiara. In paralel, reprezentanții MAS au mai monitorizat modul in care se descurca cu banii 72 de familii, pe parcursul unui an. Pentru a estima actuala situație financiara a locuitorilor Marii Britanii, datele rezultate au fost comparate cu un studiu similar realizat in urma cu 7 ani de o instituție asemanatoare, Financial Services Authority.

Recesiunea și criza creditelor bancare incepute in 2008 au schimbat semnificativ comportamentul financiar al locuitorilor Marii Britanii, a rezultat din investigația celor de la MAS. Oamenii au ajuns in prezent sa se teama ca veniturile lunare le ajung pentru acoperirea tuturor cheltuielilor necesare pe perioade unei luni calendaristice.

Nord-vestul Angliei este regiunea in care locuitorii intampina cele mai severe dificultați in privința banilor. Peste 60% dintre ei se plang ca se descurca foarte greu cu cheltuielile lunare.

Aceasta realitate a fost confirmata in localitatea Crewe, unde cei de la BBC News au stat de vorba cu proprietarul unui local tradițional britanic unde se servește cunoscutul meniu „fish and chips” (pește cu cartofi prajiți). Les Manning, care deține pravalia Les’s Fish Bar și lucreaza in domeniu de peste 35 de ani, a povestit jurnaliștilor britanici cum problemele financiare ale clienților localului se fac simțite inca din zilele de plata a salariilor acestora. „Chiar și atunci cand incaseaza salariul, oamenii nu se mai duc la restaurant, ci prefera magazinele in care pot comanda meniuri ieftine, de tip fast-food, ce pot fi consumate acasa. Dar și in localul nostru, care funcționeaza exact dupa acest specific, lucrurile s-au schimbat. Nu mai incasez bancnote de 10 sau 20 de lire sterline, doar monede sau cel mult bancnote de 5 lire sterline. Iar spre sfarșitul lunii, inainte de plata salariilor, foarte puțini clienți ne mai calca pragul, pentru ca lumea nu mai are bani de cheltuit”, a marturisit barbatul in varsta de 56 de ani.

 

Cum ne-a schimbat recesiunea?…

Situația economiilor și banii puși deoparte de catre oameni sub forma pensiilor private reflecta, de asemenea, situația financiara tot mai precara a locuitorilor Marii Britanii. O treime dintre cei 5.000 de respondenți ai chestionarului MAS au recunoscut ca au trecut printr-o situație de șoc financiar in ultimii trei ani, fara a avea economii care sa ii ajute sa depașeasca respectivul moment.

De asemenea, 21% dintre participanții la chestionar au declarat ca valoarea veniturilor lor s-a diminuat, in timp ce 42% au recunoscut ca nu le-ar fi ușor sa suporte o plata neprogramata in valoare de 300 de lire sterline.

Sondajul MAS a aratat in același timp ca recesiunea din 2008 și dificultațile financiare care i-au urmat i-au invațat pe locuitorii Regatului Unit sa devina mai atenți cu felul in care iși cheltuiește banii. Raspunsurile date de cei intervievați la chestionar au relevat ca 84% dintre aceștia incearca sa țina cont de raportul cheltuielilor lor fața de venitul lunar pe care il realizeaza. „Rezultatele acestui ultim studiu ne-au dezvaluit in ce masura greutațile financiare pe care le-am traversat cu toții au reușit sa ii faca pe oameni sa se adapteze la noile condiții și sa aplice instrumente de management financiar in propria viața”, a declarat in acest sens Caroline Rookes, președintele executiv al Money Advice Service.

„Traim intr-adevar momente dificile din punct de vedere financiar”, au recunoscut surse din interiorul Ministerului de Finanțe britanic, citate de BBC News. „Dar guvernul actual și-a respectat promisiunile și perspectivele sunt pozitive… Sondajul MAS arata ca, in ciuda tuturor greutaților, oamenii au invațat sa-și administreze propria situație financiara facand problemele sa para puțin mai ușoare”, au mai spus aceleași surse comentand rezultatele sondajului.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!