Sudori români, sclavi în Italia

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 16 aprilie 2015

Un grup de 18 lucrători români au dus o viaţă de coşmar în regiunea Chieti din sudul Italiei, la o întreprindere de sudură, unde munceau ca sclavii, sub ameninţarea armelor, scrie gazetaromanesca.com.

Fabrica aparţine unui întreprinzător italian, care era ajutat în menţinerea ordinii de un cetăţean român, angajat al firmei. Cei doi au ajuns la închisoare sub acuzaţia de intermediere ilicită şi exploatare a muncii, adaugă sursa citată.

Lucrătorii români erau obligaţi să muncească şi deseori să doarmă într-o hală mizerabilă şi plină de fum de sudură. Erau exploataţi şi maltrataţi, bătuţi şi somaţi cu armele să nu vorbească despre situaţia lor. Oamenii dormeau înghesuiţi în încăperi insalubre şi mici şi erau obligaţi să plătească 500 de euro chirie fiecare, bani care erau scăzuţi din statul de plată, în mod formal corect.

Fabrica a fost pusă sub sechestru. Au fost arestaţi patronul fabricii, Roberto Sandionigi, de 57 de ani, şi un român de 58 de ani, Gheorghe Bărbulescu, rezident în provincia Teramo, care avea rol de intermediar pentru a recruta zeci de muncitori care lucrau în condiţii de semisclavie şi fără a fi plătiţi.

Din interceptările telefonice a reieşit că unii dintre muncitori cereau patronului firmei 10 sau 20 de euro pentru a putea cumpăra pâine. În una dintre conversaţii, întreprinzătorul promite: „Mâine îţi dau ceva să faci cumpărături.” Într-un caz, unui subordonat bătut i-a fost interzis, prin ameninţare, să se trateze la urgenţă. Bărbatul a reuşit abia a doua zi să fie consultat, mergând 15 km pe jos, fiindcă nu avea bani pentru autobuz, mai relatează gazetaromanesca.com.

Procurorii s-au arătat şocaţi de proporţiile cazului. Inspectoratul de muncă a stabilit că în fabrică se lucra în medii nesănătoase saturate cu praf şi fum. Ancheta a fost demarată de mai mult de un an, după denunţul pe care l-a făcut un muncitor român la o televiziune românească.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

2 pareri la “Sudori români, sclavi în Italia”

  1. Răzvan Spune:

    Vreau dreptate din partea autorităților italiene sa sufere și ei cu am suferit și eu, chit ca nu se va face dreptate după chinul ce lam tras voi merge la Haga să-mi fac dreptate singur nu îmi mai este teama de nimic și de nimeni am fost în stare sa merg 15 km pe jos voi merge pana la capătul lumii.

  2. Roxana Spune:

    care este finalul procesului?

Spune-ti si tu parerea!