Suntem 223.000 în UK, următorii după polonezi

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 17 aprilie 2016

uk-imigranti-constructii-londra

Dacă în 2011 în UK erau înregistraţi doar 87.000 de români, iată că la finele anului trecut numărul românilor din UK s-a îngroşat la 223.000, la oarece distanţă de cei 818.000 de polonezi, potrivit unui studiu întocmit de Observatorul pentru Migraţie al Unversităţii Oxford. Desigur, numărul românilor din UK este mai mare decât cifra oficială.

Studiul Universităţii Oxford arată că anul trecut, în UK, erau înregistraţi în total peste opt milioane de imigranţi, dintre care mai bine de trei milioane erau proveniţi din alte state ale Uniunii Europene, adică de două ori mai mulţi decât în 2004.

Cifrele prezentate în cadrul acestui studiu arată că la sfârşitul anului trecut erau 223.000 de români înregistraţi în UK, a doua comunitate de cetăţeni comunitari după polonezi, în număr de 818.000, faţă de 615.000 în 2011. Astfel, în UK am devansat ca număr imigranţi comunitari proveniţi din ţări precum Italia, cu 176.000 de persoane înregistrate, Portugalia – 140.000, Spania – 137.000, respectiv Ungaria – 96.000.

În ultimii cinci ani numărul imigranţilor comunitari s-a suplimentat cu circa 700.000 de imigranţi, dintre care 49% sunt doar polonezi şi români. Alţi 24% privin din ţări sud-europene, precum Spania, Italia şi Portugalia, care au avut mult de suferit de pe urma crizei din zona euro, ţări în care se înregistrează rate ridicate ale şomajului.

 

De ce se merge în UK în număr aşa de mare?

„Este vorba de mai mulţi factori care favorizează migraţia spre Marea Britanie”, subliniază Observatorul pentru Migraţie, care enumeră diverse cauze.

„Unele cauze probabil că se vor menţine în următorii ani, cum ar fi salariile relativ mici din unele ţări UE, în special din România“, a declarat Madeleine Sumption, directorul Observatorului pentru Migraţie. „Alţi factori probabil se vor disipa mai rapid, precum rata şomajului în Spania“, adaugă Madeleine Sumption.

Raportul arată că nu doar oportunităţile de muncă din UK atrag imigranţii, ci şi diferenţa mare între salariile medii din Marea Britanie şi alte ţări europene – salariile medii din UK sunt de 4,2 ori mai mari faţă de cele din România, respectiv de 1,8 ori mai mari faţă de cele din Polonia.

Limba engleză, având calitatea de prima limbă de circulaţie internaţională şi fiind mai accesibilă decât alte limbi din statele dezvoltate din vestul Europei, este, potrivit studiului, un alt factor important de atracţie.

În final, raportul pune în discuţie şi chestiunea ajutoarelor sociale care, ar reprezenta, de asemenea, un element de „atracţie nefirească” pentru imigranţi, chiar dacă unii specialişti apreciază că nu acesta este principalul factor ce determină imigranţii să aleagă Marea Britanie, argumentând că majoritatea nu beneficiază de ajutoare sociale.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!