Supăraţi pe rasiştii de la UKIP

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 12 mai 2014

uk_Nigel Farage1

Câțiva reprezentanţi ai societăţii civile din Marea Britanie au condamnat public mesajele rasiste folosite de reprezentanţii partidului extremist UKIP în campania electorală pentru alegerile generale şi europarlamentare din 22 mai. Ei şi-au făcut cunoscută revolta  printr-o scrisoare deschisă, publicată în paginile prestigioasei publicaţii The Guardian în 1 mai.

„Condamnăm comentariile explicit rasiste lansate de Andre Lampitt, membru al formaţiunii politice UK Independence Party (UKIP). Atitudinea sa este simptomatică pentru fenomenul actual tot mai răspândit care se poate remarca în interiorul UKIP, prin luări de poziţie rasiste. Acest comportament politic a generat deja reacţii critice din partea mai multor partide importante din Regatul Unit”, se spune în textul publicat în The Guardian.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de: Diane Abbott, parlamentar laburist; David Prentis, secretar general al confederaţiei sindicale UNISOL; Mohammad Taj, preşedintele TUC, una dintre cele mai mari organizaţii sindicale din Marea Britanie; Sabby Dhalu şi Weyman Bennett, reprezentanţi ai organizaţiei UAF (Uniţi Împotriva Fascismului); actriţa de comedie Ava Vidal.

 

Musulmanii, africanii şi est-europenii

Andre Lampitt este un membru al UKIP care a apărut frecvent în clipurile electorale filmate difuzate la solicitarea conducerii partidului naţionalist şi extremist. Acesta a exprimat remarci ofensatoare la adresa musulmanilor, a africanilor şi a est-europenilor care trăiesc în Regatul Unit în timp ce era filmat, ca şi pe website-urile de socializare.

Replicile sale au stârnit furie în rândul a numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile din Marea Britanie. Ulterior, UKIP a decis să îi suspende lui Andre Lampitt calitatea de membru al formaţiunii politice. Sancţiunea nu este, însă, pe placul contestatarilor UKIP.

Deşi Lampitt a fost suspendat, reprezentanţii partidului nu au recunoscut ca «rasiste» replicile acestuia, mulţumindu-se să le caracterizeze doar ca fiind «condamnabile», se arată în scrisoarea deschisă apărută în The Guardian.

 

Două secole de minciuni pe tema imigranţilor

Minciunile răspândite în Marea Britanie cu privire la imigranţii care ar lua locurile de muncă destinate localnicilor durează de mai multe secole, susţin semnatarii protestului scris adresat UKIP. „(…) A fost mai întâi populaţia evreilor, în secolul al XIX-lea, apoi irlandezii, la începutul secolului trecut. Au urmat africanii, indienii şi pakistanezii, imigranţii din Bamgladesh, după al Doilea Război Mondial. Iar mai recent, în ultimul deceniu, a venit rândul polonezilor, românilor, bulgarilor şi a celorlalţi est-europeni”, arată autorii scrisorii.

„În loc să îi condamnaţi pe cei care sunt direct responsabili de problemele economice ale acestei ţări, îi învinovăţiţi pe nedrept pe imigranţi pentru această criză actuală ce afectează profund costurile vieţii din regat”, se mai afirmă în conţinutul aceluiaşi text.

 

Nigel Farage: un ipocrit

Nigel Farage, liderul UKIP, este considerat un „maniac megaloman” şi un „ipocrit” de către Lord Toby Jug, un politician britanic, lider al filialei Cambridgeshire a partidului Official Monster Raving Lonney Party, care încearcă să satirizeze activitatea altor oameni politici din regat.

„Lui Farage îi place să se prezinte alegătorilor ca un «om de lume», un bonom, dar în spatele acestei imagini se află un maniac megaloman şi un ipocrit. În felul acesta a prostit numeroase «oi» care au ajuns să îl urmeze fără abatere pe Farage şi pe acoliţii săi. El încearcă să scoată Marea Britanie din structurile UE, deşi liderul UKIP a câştigat o avere de când a intrat în «trenul plin cu bunătăţi» al  Uniunii Europene”, a comentat Lord Toby Jug, într-o postare personală pe website-ul de scicializare Twitter.

———————————

„Acum, în preajma alegerilor europarlamentare, spunem DA diversităţii, condiţiilor de muncă decente, standardelor de viaţă şi de locuit; şi spunem NU rasismului, urii, islamofobiei, antisemitismului şi tuturor atitudinilor prin care se încearcă învinovăţirea pe nedrept a imigranţilor!”

Extras din scrisoarea de protest împotriva UKIP publicată în The Guardian la 1 mai

———————————

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!