Super-furtuna englezească

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 4 noiembrie 2013

uk_storm_st jude

Furtuna care a lovit Marea Britanie în noaptea de 28 octombrie a fost denumită Saint Jude, patronul cauzelor pierdute, care a fost sărbătorit la începutul acestei săptămâni. Vijelia şi-a lăsat amprenta în special asupra coastelor de sud ale Angliei, cu ploi torenţiale şi rafale de vânt de peste 130 de kilometri pe oră, şi a dat peste cap aproape tot traficul londonez. Românii care au fost martorii acestui fenomen meteorologic s-au împărţit în două categorii. În timp ce unii spun că a fost cu adevărat o vijelie în adevăratul sens al cuvântului, alţii sunt de părere că „a fost prea mult zgomot, pentru nimic”.

 

Efectele furtunii

Potrivit presei britanice, patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma furtunii care a lovit sudul Angliei. Un adolescent din Kent şi un bărbat din Watford au fost ucişi de copacii care au căzut, iar un alt bărbat şi o femeie au murit în estul Londrei după ce trei copaci ar fi cauzat o explozie la reţeaua de gaz. Un băiat de 14 ani a fost luat de valuri în timp ce făcea surf. Operaţiunile de căutare au fost suspendate din cauza vizibilităţii reduse şi au fost reluate în dimineaţa de 29 octombrie. Furtuna a lăsat aproape 220.000 de case fără curent electric. De asemenea, au fost emise 152 de alerte de inundații.

————————————–

„Sunt din 2004 în Londra şi aşa ceva nu am văzut niciodată. A fost urgie afară. Vântul a fost atât de puternic încât un copac din curtea casei în care locuiesc a fost smuls din rădăcină.”

Maria A., 42 de ani

————————————–

 

Haos în trafic

Aproape toate trenurile care fac legătură cu sudul Marii Britanii au fost anulate în dimineaţa zilei de 28 octombrie, din cauza problemelor create de furtuna Saint Jude. Măsuri au fost luate și pentru transportul în comun londonez, majoritatea liniilor de metrou fiind oprite.

Mii de pasageri, printre care şi români, care au încercat să ajungă la serviciu, au rămas blocaţi în gări din cauza rafalelor de vânt violente care au afectat Londra.

————————————–

„În dimineaţa de luni,am identificat şi am curăţat 40 de linii de tren după ce copacii au căzut pe drumuri.”

Robin Gisby, un oficial din cadrul National Network Rail

————————————–

Peste 130 de zboruri au fost anulate pe aeroportul Heathrow, cu excepţia celor de cursă lungă. Un nivel maxim al intensităţii rafalelor de vânt de 160 de kilometri pe oră a fost înregistrat pe insula Wright din sudul Angliei.

 

Autorităţile în alertă

Autorităţile au emis o alertă portocalie (penultimul nivel) pentru sudul ţării şi a îndemnat populaţia să-şi amâne deplasările în cursul dimineţii de luni. Alerta meteo a generat temeri privind o repetare a „Marii Furtuni” din octombrie 1987, soldată cu moartea a 18 persoane pe coasta britanică. „The Great Storm” din 1987, cea mai puternică furtună care s-a produs în Marea Britanie din 1703, a rupt 15 milioane de copaci şi a provocat importante pagube materiale.

————————————–

„Nu am reuşit să ajung la timp la serviciu. Nu am mai recunoscut strada pe care locuiesc. La ora 7 dimineaţa, patru copaci mari erau căzuţi pe şosea. Autobuzele erau blocate, oamenii speriaţi şi îngrijoraţi. Dar autorităţile s-au mobilizat destul de repede. Într-o oră, zona a fost plină de militari care au tăiat copacii căzuţi şi au curăţat strada de crengi. Sunt de 11 ani în Londra şi nu am mai văzut aşa ceva.”

Gabriel C., 45 de ani

————————————–

 

Ce spun companiile de asigurări

Foarte mulţi oameni care locuiesc în jumătatea de sud a Marii Britanii sunt de obicei îndrumaţi să contacteze companiile de asigurări în vederea obţinerii unor compensaţii pentru daunele cauzate de furtuna care a lovit Anglia. Cazurile tipice de despăgubiri includ garduri distruse, bucăţi de ţiglă de pe acoperiş, precum şi pagube minore ale maşinilor lovite de copaci sau de alte obiecte.

Asiguratorii spun că ar trebui să fie în măsură să se ocupe de toate apelurile care se încadrează la categoria „destul de ușor”, deoarece acestea sunt folosite frecvent pentru acest tip de vreme.

————————————–

„Prima lor prioritate va fi să lucreze cât mai repede posibil, pentru a face față cererilor, și de a ajuta clienţii să recupereze ceea ce au pierdut.”

Mark Shepherd, consilier pentru Association of British Insurers (Asociația Asiguratorilor Britanici)

————————————–

De asemenea, companiile de asigurări îşi sfătuiesc clienţii să le contacteze în cel mai scurt timp posibil, deoarece cele mai multe firme oferă în astfel de situaţii o linie care funcţionează 24 de ore, iar cu cât o pagubă este mai mare, cu atât trebuie anunţată mai repede.

 

Românii care nu s-au speriat de marea furtună…

„Englezii se sperie la orice ploaie. Dacă arunci o găleată de apă… ei se sperie. Nu a fost o furtună care să te sperie. Şi în zilele în care se aşează zăpadă pe jos, ei intră în panică şi sunt în alertă. Cum ar fi să ne speriem noi românii care am văzut la viaţa noastră zăpadă de câţiva metri. A fost un pic de apă şi câteva frunze pe jos. Şi în zona în care locuiesc eu au fost câţiva copaci dărâmaţi, dar nu a fost nimic grav… aşa cum au anunţat ei. Am auzit la radio încontinuu cum spuneau că este periculos să ieşim cu maşinile. Nu m-am speriat absolut deloc. Chiar m-am simţit confortabil”, ne-a declarat Daniel Munteanu, de 38 de ani, care locuieşte în Southampton.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!