Supermarket-urile, obligate să doneze alimentele nevândute

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 31 mai 2015

supermarket-alimente-expirate

În săptămânile trecute, v-am prezentat un caz în care un cuplu de britanici, ajuns într-o situaţie avansată de sărăcie, a fost dat în judecată după ce a fost prins că fura” din tomberoanele unui Tesco mâncare expirată. Pe viitor, acest lucru ar putea să nu se mai întâmple dacă supermarket-urile vor fi obligate să doneze alimentele expirate.

Obligaţia ca supermarketurile să doneze mâncarea pe care nu au vândut-o şi nu este alterată ar putea deveni globală, dacă Arash Derambarsh îşi vede împlinită ideea. Arash Derambarsh este consilierul local care a făcut ca în Franţa supermarket-urile să fie obligate să ia măsuri pentru a preveni risipa de mâncare şi să doneze alimentele nevândute, dar comestibile, unor instituţii caritabile. Acum, el vrea să îşi impună ideea la nivel mondial, arată The Guardian. Consilierul local susţine că este „scandalos şi absurd” că alimentele sunt irosite şi, în unele cazuri, lăsate să se strice în mod voit, în timp ce persoanele fără adăpost, săracii şi şomerii mor de foame. Arash Derambarsh i-a convins pe parlamentarii francezi să adopte o lege în acest scop, după ce a făcut o petiţie care a obţinut 200.000 de semnături în doar patru luni.

Acum, consilierul vrea să convingă ţările europene şi pe cele din toată lumea să adopte astfel de legi. „Mâncarea este baza vieţii, este un factor elementar în existenţa noastră”, a declarat Arash Derambarsh. „Am fost insultat, atacat şi acuzat că sunt naiv şi idealist, dar am devenit consilier local pentru că am vrut să ajut oamenii. Poate că este naiv să fii preocupat de alte fiinţe umane, dar ştiu cum este să îţi fie foame”, a adăugat acesta.

Derambarsh a povestit că în perioada în care a fost student i-a fost foarte greu să se descurce în viaţa de zi cu zi şi că atunci şi-a dat seama cât de rău este să îţi fie foame. „Când eram student la Drept, trăiam cu 400 de euro pe lună, după ce îmi plăteam chiria, pe care îi foloseam pentru o masă bună în jur de ora 17:00”, a povestit el, adăugând că e greu să înveţi sau să munceşti când eşti flămând şi când te gândeşti de unde o să reuşeşti să faci rost de masa următoare. Derambarsh a început campania prin colectarea şi distribuirea mâncării nedorite din supermarket-urile locale. „În fiecare zi vom ajuta în jur de 100 de persoane. Jumătate vor fi mame singure cu mai mulţi copii, pensionari sau angajaţii cu salarii mici, iar cealaltă jumătate va fi formată din oamenii care trăiesc pe străzi sau în adăposturi”, a susţinut consilierul.

Derambarsh vrea să prezinte ideea sa în septembrie, când Organizaţia Naţiunilor Unite va discuta Obiectivele de dezvoltare ale mileniului pentru a stopa sărăcia, la summit-ul G20 din Turcia în noiembrie şi în decembrie la Conferinţa părţilor (COP 21) de la Paris.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!