Supermarketuri sancționate pentru înțelegeri pe prețuri

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 23 ianuarie 2015

supermarket

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 154 milioane lei (circa 35 milioane euro) retailerii Metro, Real, Selgros şi Mega Image şi 21 de furnizori ai acestora, în cadrul investigaţiei având ca obiect înţelegeri pentru fixarea preţurilor în perioada 2005-2009.

În urma investigaţiei, a fost sancţionată încălcarea legii concurenţei atât pentru stabilirea preţurilor de revânzare (de raft), cât şi pentru comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor.

Dintre retaileri, cea mai mare amendă, de 49,68 milioane lei (11,3 milioane euro) a fost primită de compania Metro Cash&Carry România, urmată de Selgros Cash&Carry România SRL – 29,2 milioane lei (6,6 milioane euro), Mega Image SRL – 24,56 milioane lei (5,6 milioane euro) şi Real Hypermarket România SRL – 23,86 milioane lei (5,5 milioane euro).

„Consiliul Concurenţei a constatat că preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailerul stabileau un preț fix sau minim. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul”, se arată într-un comunicat al autorităţii de concurenţă, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor, contractele sau documentele contractuale dintre unii retaileri şi furnizori conţineau o clauză care prevedea că, în aceeaşi perioadă, furnizorii nu puteau realiza promoţii simultane în diferite lanţuri de retail, acestea putând doar să alterneze. În acest fel, consumatorul final nu putea avea acces, în acelaşi timp, la promoţii şi implicit la cel mai mic preţ în magazine concurente. Decizia de a realiza sau nu promoţii în lanţuri de magazine concurente trebuie să aparţină furnizorului.

 

Contestații în instanță

Selgros Cash&Carry respinge acuzaţiile Consiliului Concurenţei şi arată că aşteaptă motivarea deciziei pentru a începe acţiunea în instanţă. La fel şi producătorul de băuturi răcoritoare, produse instant şi paste făinoase Tymbark Maspex România, care spune că decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare este, în egală măsură, nelegală şi neîntemeiată, iar concluziile raportului de investigaţie sunt total nejustificate şi nedovedite.

Mega Image a precizat că a luat la cunoştinţă decizia anunţată de Consiliul Concurenţei și că îşi rezervă dreptul de a o contesta în instanţă după comunicarea oficială a deciziei motivate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!