Suspecții de infracțiuni, deportați din Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 mai 2014

Străinii arestați de poliția din Marea Britanie vor fi deportați chiar dacă sunt cetățeni europeni și nu au fost puși sub acuzare. Măsura este luată după ce, în cadrul unui program pilot implementat la Londra, 2.091 de imigranți au fost deportați. Dintre aceștia, peste 100 erau români și polonezi, scrie Daily Mail. Proiectul pilot a fost extins la nivel național în cadrul strategiei guvernamentale pentru crimă organizată.

Potrivit legilor europene, este dificil de deportat un cetățean european. Noile măsuri se vor folosi de legea europeană ce spune că, dacă imigranții doresc să rămână într-o țară europeană, trebuie să-și exercite dreptul de a munci sau să fie capabili să se întrețină. Această prevedere a fost utilizată pentru a-i îndepărta pe cerșetorii din Park Lane, proveniți din estul Europei, care aduceau prejudicii acestei zone centrale a Londrei, scrie sursa citată.

Potrivit noilor reglementări, polițiștii care arestează cetățeni ai țărilor membre UE pentru infracțiuni precum cerșitul vor înainta cazul oficialilor care se ocupă de imigrație. Cetățenii arestați vor fi deportați și nu se vor putea întoarce în Marea Britanie timp de un an.

În stațiile de poliție din Anglia și Țara Galilor vor fi ofițeri de la imigrație, pentru a verifica statutul celor arestați și, în unele cazuri, alături de ei se vor afla polițiști din România și Polonia. Orice persoană căutată pentru infracțiuni sau care se află în Marea Britanie ilegal va fi deportată rapid conform prevederilor acestui proiect, numit Operațiunea Nexus. Vor fi vizați și suspecții de infracțiuni pentru care nu există suficiente dovezi pentru a fi urmăriți în justiție. Aceștia vor fi deportați pentru că prezența lor nu este în interesul public, scrie sursa citată.

Ministrul britanic al imigrației, James Brokenshire, a spus că „succesul Operațiunii Nexus arată că cetățenii străini care încalcă legea în această țară nu au unde se ascunde”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!