Suspendarea împrumuturilor pentru români, în vizorul Comisiei Europene

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 26 martie 2014

Decizia guvernului britanic de a suspenda împrumuturile pentru întreținere pentru studenții români și bulgari a intrat în vizorul Comisiei Europene.

Comisarului european pentru Educație, Androulla Vassiliou, a precizat, răspunzând unei întrebări adresată de europarlamentarul Renate Weber, că va fi declanșată o investigație oficială în acest caz, scriu jurnaliștii de la Mediafax.

Androulla Vassiliou spune că s-a stabilit, într-o primă fază, că măsura decisă la sfârșitul anului trecut de autoritățile britanice nu încalcă drepturile cetățenilor, ci este una temporară și administrativă cu scopul de a răspunde unei îngrijorări privind creșterea bruscă a numărului de aplicații pentru împrumuturile de întreținere”, a scris pe o pagină de socializare Renate Weber. În același timp, europarlamentarul român a postat și scrisoarea de răspuns a comisarului Vassiliou.

————————————–

Totuși, informațiile din scrisoarea dumneavoastră (din 5 februarie – n. red.), precum și mai multe plângeri primite de Comisie în acest sens, au aruncat o îndoială cu privire la modul în care autoritățile din Regatul Unit s-au ocupat, într-adevăr, de această situație în timp util.”

Scrisoarea comisarului pentru Educație

————————————–

Comisarului european pentru Educație, Androulla Vassiliou spune că astfel s-a decis lansarea unei investigații oficiale și se vor cere explicații suplimentare de la autoritățile britanice cu privire la această situație.”

Autoritățile britanice au luat anul trecut, în luna noiembrie, hotărârea de a suspenda împrumuturile pentru întreținere (maintenance loans) pentru studenții din statele membre UE. Măsura se aplică studenților români și bulgari care studiază în toate formele de învățământ superior din Marea Britanie, precum și studenților din restul statelor membre UE care studiază doar la colegii private. Decizia a fost luată în scopul verificării legitimității acestor împrumuturi.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!