Suspendarea permisului de conducere

Articol publicat in sectiunea Auto pe data 3 august 2009

Daca sunteti condamnat pentru o infractiune la volan, Curtea poate aproba aplicarea de puncte de penalizare in carnetul de conducere sau sa impuna suspendarea acestuia pentru o perioada. De asemenea, ati putea ajunge sa fiti obligat sa sustineti un nou examen de obtinere a dreptului de a conduce.

 

SPD (short period disqualification – suspedare pe termen scurt)

Daca ati fost suspendat pentru o perioada mai mica de 56 de zile, Curtea va aplica o stampila peste licenta de conducere sau peste actul temporar ce v-a fost pus la dispozitie. Stampila arata care este perioada respectiva si nu veti fi nevoit sa luati o noua licenta. Licenta devine valabila si va permite sa va intoarceti la volan imediat ce perioada de descalificare a luat sfarsit.

 

Suspendarea pentru o perioada mai mare de 56 de zile

Daca ati fost suspendat pentru o perioada mai mare de 56 de zile, va trebui sa aplicati pentru a innoi licenta de conducere inainte de a va aseza din nou la volan.

 

Suspendarea sub sistemul „totting-up”

Daca ati adunat 12 sau mai multe puncte de penalizare intr-o perioada de 3 ani, atunci puteti fi suspendat ca urmare a sistemului „totting-up”.

In general puteti fi suspendat sub acest sistem:

– 6 luni daca ati adunat 12 puncte de penalizare in 3 ani;

– 12 luni daca ati primit a doua suspendare intr-o perioada de 3 ani;

– 2 ani daca ati primit si a treia suspendare.

 

Suspendarea pana la trecerea testului sau prelungirea pana la trecerea acestuia

Daca ati fost suspendat pana la trecerea testului sau ati primit o prelungire pana la trecerea acestuia, pentru a obtine o noua licenta de conducere va trebui sa aplicati intai pentru una provizorie si apoi sa sustineti cele doua examene, teoretic si practic.

Conducatorii de motociclete vor trebui sa treaca din nou prin perioada de pregatire de baza obligatorie (CBT – compulsory basic training). Daca ati fost suspendat pana la prelungirea licentei, atunci va trebui sa sustineti un test extins, practic.

Pentru a obtine dreptul de a conduce toate vehiculele pe care aveati dreptul de a le conduce inainte de suspendare, va trebui sa treceti un test de categoria A (motociclete) sau B (masini).

Daca ati detinut categoria C (masini de mare tonaj) sau D (autobuze), atunci redobandirea drepturilor avute este o decizie care va fi luata de catre comisarul de trafic local.

 

Suspendarea pentru consumul de alcool

Daca ati fost suspendat pentru unele probleme legate de alcool, atunci DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency) va face unele cercetari medicale inainte de a decide daca licenta de conducere poate fi innoita.

Aceste ofense sunt:

– 200 mg alcool la 100 ml de sange sau 87,5 mg de alcool in 100 ml de respiratie sau 267,5 mg in 100 ml de urina;

– doua suspendari in 10 ani pentru conducere sub influenta alcoolului sau daca sunteti responsabil pentru faptul ca ati fost incapabil sa conduceti un vehicul, fiind sub influenta alcoolului;

– suspendat pentru ca ati refuzat sa puneti la dispozitie specimenele necesare efectuarii analizelor.

 

Cum verificati cand se sfarseste suspendarea

Puteti verifica:

– prin formularul D27 primit de la DVLA, pe el fiind inscriptionata data la care suspendarea este ridicata;

– online, daca licenta de conducere a fost emisa in urma unei aplicari realizata pe internet;

– sunand la numarul de telefon al relatiilor cu clientii de la DVLA.

 

Reducerea perioadei de suspendare

Puteti cere tribunalului sa reduca perioada de suspendare daca:

– au trecut 2 ani de suspendare, iar suspendarea a fost dictata pentru mai mult de 2 ani, dar mai putin de 4 ani;

– a trecut mai mult de jumatate din perioada de suspendare dictata, daca aceasta a fost data pentru mai mult de 4 ani, dar mai putin de 10 ani;

– au trecut 5 ani din perioada de suspendare, daca aceasta a fost dictata pentru cel putin 10 ani.

Pentru a obtine reducerea perioadei de suspendare, va trebui sa aplicati in scris catre tribunalul care a emis sentinta initiala, mentionand data comiterii infractiunii, data condamnarii si orice alta informatie care sa va justifice cererea. Daca apelul va fi unul incununat cu succes, tribunalul va trimite decizia sa catre DVLA, din acel moment putand aplica pentru o noua licenta de conducere.

Daca cererea va este refuzata, va trebui sa asteptati 3 luni pana veti putea intocmi o noua cerere de reducere a suspendarii.

Trebuie sa stiti ca intre Marea Britanie, Irlanda de Nord si Isle of Man exista un acord mutual de recunoastere a suspendarilor.

 

Daca va schimbati numele si adresa pe perioada suspendarii

Puteti notifica DVLA de orice fel de schimbare de adresa sau nume intervenita pe perioada suspendarii. Scrieti la DVLA, Swansea, SA 99 1 AB, mentionand detalii referitoare la vechiul nume si vechea adresa, noul nume si noua adresa, data nasterii si numarul licentei de conducere, daca-l stiti.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

6 pareri la “Suspendarea permisului de conducere”

 1. Ionut Spune:

  Buna ziua tuturor , stie cineva daca mi-a fost suspendat permisul de conducere romanesc pe o perioada de 16 luni pentru conducerea sub influenta alcoolului (56/100 aerul respirat ) se aplica doar pe teritoriul UK sau si pe teritoriul celorlalte membre UE . Voi putea conduce in Romania ?

 2. Ce trebuie sa stii in cazul SUSPENDARII PERMISULUI de CONDUCERE in Marea Britanie - Ştiri de Actualitate! Spune:

  […] Daca sunteti condamnat pentru o infractiune la volan, Curtea poate aproba aplicarea de puncte de penalizare in carnetul de conducere sau sa impuna suspendarea acestuia pentru o perioada. De asemenea, ati putea ajunge sa fiti obligat sa sustineti un nou examen de obtinere a dreptului de a conduce, scriu cei de la diasporaro.com […]

 3. Ana Spune:

  Bună… Am condus o mașină fără sa fiu pe asigurare și m a oprit politia.. Mi a venit acasă amenda de 300 de lire și mi a suspendat și permisul și 6 puncte penalizare.. E corect asa?

 4. Claudiu-Florin Plavit Spune:

  Buna seara asi dori si eu sa stiu pe ce perioada imi vor lua permisul avand in vedere ca la test am avut 0,41 mg in aerul expirat precizez ca permisul este de anglia si sunt la prima abatere …
  Si asi mai vrea sa stiu daca pot conduce un motoscuter cu motorul pana in 49 cc daca am permisul suspendat ?
  Multumesc !!!

 5. nitulescu Spune:

  buna seara as dori sa stiu daca suspendarea dreptrului de a conduce pe o perioada de 30 zile se aplica doar in ROMANIA

 6. Alex Spune:

  Ana,spune.mi te rog cum ai rezolvat??După cât timp ti-au dat permisul inapoi,spune.mi în detaliu tot te rog frumos,Ca în aceeași situație am fost si eu,Dar am plecat în România,Si nu mai stiu ce sa intamplat acolo! Mă găsești pe facebook Lăcătuș Alexandru Ionuț,Te rog sa ma contactezi

Spune-ti si tu parerea!