Suspendări în PSD

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 24 octombrie 2014

Marian Vanghelie, Dan Șova și Sebastian Ghiță s-au autosuspendat din toate funcțiile deținute în PSD, decizie luată în Biroul Permanent Național al PSD, care s-a reunit, marți după-amiază, după evenimentele din ultimele zile, inclusiv demisia lui Viorel Hrebenciuc din Camera Deputaților.

Potrivit presei, principalul vizat de această reuniune a fost purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova, după apariția stenogramelor discuțiilor cu Viorel Hrebenciuc pe tema preluării șefiei partidului.

Victor Ponta a subliniat că nu s-a încălcat statutul partidului, deoarece cei doi au făcut declarațiile în privat, fiind interceptați de DNA, și nu în spațiul public.

„Ce am stabilit la Orăștie s-a respectat de toți membrii partidului. Și eu am vorbit în particular, dar nu cred că am fost înregistrat de DNA. Ideea era de a nu discuta în public și de a nu acționa și toată lumea a respectat. Nu înțeleg de ce e o infracțiune să vorbești cu un coleg de partid despre funcțiile din partid”, a precizat Ponta.

Nu în ultimul rând, acesta a subliniat că în cadrul BPN al partidului nu s-a discutat despre cazurile Ecaterinei Andronescu, lui Ilie Sârbu și Ioan Adam, care au probleme în justiție.

 

Vanghelie: „Am avut ghinion”

Primar al sectorului 5 din anul 2000, Vanghelie se numără printre cei 21 de vicepreședinți PSD aleși în luna aprilie 2013. În plus, el este și președintele organizației PSD Sector 5. Vanghelie a comentat marți autosuspendarea sa din PSD, al cărui vicepreședinte era, după ce au apărut în presă imagini cu edilul care înjura jurnaliști pe care i-a acuzat că îl urmăresc cu mașina, dar și pe Victor Ponta și pe Sebastian Ghiță.

„Eu am mai avut experiența asta cu autosuspendarea. Cred că a fost interes din partea unora să se creeze interese pe această temă. (…) I-am explicat președintelui că de două luni sunt și urmărit, cu mașini. (…) Îmi mențin părerea că dl Ghiță se află în spate”, a declarat Marian Vanghelie, la ieșirea din ședința Biroului Permanent Național.

Acesta și-a scuzat „ieșirea” la adresa lui Victor Ponta, după apariția imaginilor cu înjurăturile.

„Scăparea mea despre Ponta este firească, la nervi, poate că și din cauză că toată lumea îl consideră pe domnul Ghiță, eu nu l-am considerat niciodată, vreun membru vechi de partid”, a mai spus primarul sectorului 5, făcând referire la înregistrarea apărută recent în care edilul înjura jurnaliștii: „F..u-vă m..ții-n gură, cu Ghiță și cu Ponta al vostru!”

Primarul a adăugat că a avut „ghinion” în acest subiect, făcând referire la declarația lui Klaus Iohannis de săptămâna trecută. „Fac și eu ca dl Iohannis, cred că am avut ghinion să pic în contextul problemelor cu celelalte tipuri de probleme”, a subliniat Marian Vanghelie.

 

Dan Șova, principalul vizat

Senatorul PSD este membru al partidului din luna februarie 2003 și face parte din Parlament din anul 2008. A mai fost purtător de cuvânt, fiind înlocuit din funcție în luna martie 2012, când a făcut declarații prin care a negat pogromul de la Iași. A revenit în funcție în luna iunie 2014, când a demisionat din fruntea Ministerului Transporturilor pentru a se ocupa de campania prezidențială. De asemenea, în luna aprilie 2013 a fost printre cei 21 de vicepreședinți aleși ai PSD.

Potrivit DNA, îngrijorat de acțiunile organelor de justiție în două dosare precedente, Viorel Hrebenciuc ar fi încercat să facă un troc cu Dan Șova, căruia i-a oferit sprijinul său pentru a deveni președinte PSD în schimbul inițierii unei legi care să dezincrimineze faptele de care l-ar fi putut găsi vinovat instanța în dosarele deschise de procurorii anticorupție. De asemenea, luni au apărut stenograme ale discuțiilor dintre Hrebenciuc și Șova, în care aceștia discutau despre posibilitatea ca fostul purtător de cuvânt al partidului să devină liderul formațiunii după alegeri, nefiind de acord ca partidul să fie preluat de Liviu Dragnea.

Totodată, potrivit procurorilor DNA, Viorel Hrebenciuc și Dan Șova au discutat pe data de 17 octombrie 2014 despre inițierea unei „propuneri legislative privind amnistia și grațierea unor pedepse” și au analizat „în detaliu”, acuzațiile aduse de DNA primului în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita ca o eventuală condamnare a sa „să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid Dan Șova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o”, afirmă comunicatul DNA.

 

Sebastian Ghiță

Deputatul PSD este președinte al PSD Online, fără a avea o funcție de conducere în cadrul partidului. Sebastian Ghiță a transmis luni seară, într-o declarație de presă, că Dan Șova și Viorel Hrebenciuc ar trebui suspendați din PSD, față de care au greșit, în urma aparițiilor stenogramelor cu discuțiile dintre cei doi.

„Conform deciziei de la Orăștie, enunțată de președintele Ponta, cer suspendarea domnilor Șova și Hrebenciuc din PSD. Victor Ponta vrea să apere legea și corectitudinea. Acești oameni au greșit în partid. Nu știu dacă au greșit și în fața legii. Domnul Ponta a spus că cine va face jocuri în PSD va fi exclus. Justiția trebuie să arate adevărul despre retrocedări. Și despre Macovei. Și despre regimul Băsescu”, a susținut Ghiță.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!