Sute de români morți, în morgile din Europa

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 31 octombrie 2014

Trupurile neînsuflețite a sute de români zac în morgile din Europa, deoarece familiile acestora nu au bani pentru repatriere, dar nici nu permit ca aceștia să fie îngropați în străinătate.

Statul român nu suportă costurile repatrierii decedaților din țările în care există posibilitatea înhumării sau incinerării lor de către serviciile sociale, informează PRO TV, preluat de Ziare.com.

De exemplu, trupul românului Georgian Pavel se află de mai bine de un an la o morgă din Malaga, Spania. Pentru că familia nu este de acord ca acesta să fie înmormântat de Primăria din Malaga, ei încearcă să strângă bani pentru a-l aduce acasă. Dar, cum fiecare zi la morgă se plătește cu 92 de euro, factura a ajuns în prezent la 43.000 de euro.

Din păcate, nu este un caz singular, mai relatează PRO TV. „În acest moment, în frigiderele din Spania și Italia sunt sute de români, eu cred că peste 1.000. Sunt și situații în care românii stau ani de zile”, a declarat pentru sursa citată Daniel Tecu, președintele Federației Asociațiilor Românești din Europa (FADERE).

Există și situații în care autoritățile locale au dispus în cele din urmă înhumarea, întrucât familiile nu puteau suporta cheltuielile.

„Dacă ulterior familia găsește fonduri și vrea să-și repatrieze ruda, costurile cresc. Trebuie să plătească în jur de 1.500 de euro deshumarea”, a spus Munzer Hamdan, proprietarul unei firme de pompe funebre din Italia.

În acest sens, Federația Asociațiilor de Români din Europa îi sfătuiește pe cei care muncesc în străinătate să își facă asigurări care să acopere și aceste costuri.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!