Swoboda: Rusia si Basescu, riscurile R. Moldova

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 februarie 2014

Liderul socialist Hannes Swoboda a declarat, luni, la Bucuresti, ca Republica Moldova se confrunta, in prezent, cu doua riscuri: Rusia si presedintele Traian Basescu. El a criticat astfel declaratiile sefului statului roman privind unirea dintre Romania si tara vecina.

„Este foarte curios ca, in vremuri in care Moldova este in dificultate, el vrea, mai mult sau mai putin, sa inghita Moldova. In prezent, Moldova se confrunta cu doua riscuri, unul este Rusia, celalalt presedintele Basescu. Si asta e putin curios pentru presedintele unei tari vecine”, a declarat Hannes Swoboda, la conferinta de lansare a proiectului „Relauching Europe”.

Intrebat de ce considera ca presedintele Basescu este un risc pentru tara vecina, Swoboda a precizat ca Republica Moldova are nevoie de „respectarea suveranitatii sale, de solidaritate impotriva presiunii rusesti care este vizibila din nou”, iar astfel de declaratii pot fi interpretate ca fiind un indemn ca Moldova sa nu-si mentina suveranitatea si autonomia.

„Cred ca autoritatile moldovene, in special Guvernul, sunt responsabile pentru viitorul tarii. Oferim Acordul de Asociere si Moldova vrea sa-l semneze si orice alte interventii inoportune, care creeaza probleme, nu sunt binevenite. Si acesta cred c-ar trebui sa fie mesajul pe care Traian Basescu ar trebui sa-l respecte”, a spus liderul Grupului S&D din Parlamentul European, preluat de Ziare.com.

Acesta a conchis dand exemplul unui proverb din limba germana. „Exista un proverb in germana: «Vorbirea este de argint, tacerea este de aur.» Multi oameni prefera aurul, dar domnul Basescu prefera argintul. Cred ca moldovenii ar prefera si ei aurul”, a mai spus Swoboda.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!