Szabo, sport pentru noua generație

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 4 septembrie 2015

595 patzaichinGabriela Szabo a participat la deschiderea celei de-a cincea ediţii a Rowmania Fest, pentru a-l susţine pe iniţiatorul festivalului, fostul campion olimpic la kaiac-canoe Ivan Patzaichin.

Ea s-a numărat printre invitaţii lui Ivan Patzaichin care au luat parte la parada pe Dunăre a campionilor români ai sportului cu vâsle şi a ajuns pe faleza din Tulcea în aplauzele celor câteva sute de persoane care au participat la deschiderea festivalului.

Szabo a menţionat că este fericită că oamenii participă în număr mare la Rowmania Fest, precizând că „evenimentele pe care Ivan Patzaichin le desfăşoară sunt la nivelul lui”.

„De foarte mulţi ani îi urmăresc evenimentele. Sunt pentru prima oară aici, la Tulcea. Îl susţin din tot sufletul, pentru că chiar merită. Comunitatea din Tulcea are nevoie de asemenea evenimente sportive şi nu numai sportive, şi turistice, pentru că prin sport putem să dezvolăm şi turismul în aceeaşi măsură şi chiar pentru mine este o mare bucurie şi fericire să fiu lângă Ivan”, a spus fosta campioană olimpică şi multiplă campioană mondială.

Ea a menţionat că este necesar ca din ce în ce mai mulţi copii să facă sport şi i-a încurajat pe cei care au făcut sport de mare performanţă şi au adus medalii importante pentru România să organizeze diferite evenimente sportive, să-şi folosească imaginea tocmai „pentru a arăta cât de minunat este să faci sport şi să promovezi locul unde te-ai născut, ţara din care provii şi să aduci cât mai multe medalii acasă”.

„Ceea ce face Ministerul Tineretului şi Sportului prin federaţiile sportive naţionale este să dezvolte proiectul «Pierre de Coubertin». Este proiectul nostru de promovare a sportului de masă, prin care încercăm în fiecare an să atragem cât mai mulţi copii spre cluburile noastre, cele pe care le păstorim noi, cele 49 de cluburi pe care le avem la nivel de România. Bugetul proiectului este triplat comparativ cu 2014. Deja 33 de federaţii desfăşoară acest proiect. Este în derulare, ne dorim din ce în ce mai mult ca federaţiile să vină şi să le facă mult mai vizibile.Singurul lucru care pe mine mă doare în momentul de faţă este că federaţiile sportive naţionale, care au aplicat şi au luat foarte mulţi bani de la Ministerul Tineretului şi Sportului, nu le promovează atât de mult. Poate că sunt singura care vorbeşte atât de mult de proiectul pe care eu îl iubesc foarte tare, «Pierre de Coubertin», pentru că, dacă nu punem bazele sportului de masă, nu vom avea în viitor sport de mare performanţă sau sportivi spre sport de mare performanţă”, a mai spus ea.

O noutate a actualei ediţii a festivalului este organizarea Cupei Europene de Triatlon pentru juniori, ETU Triathlon European Cup, o premieră pentru România.

„Triatlonul se desfăşoară pentru a treia ediţie şi la a treia ediţie deja avem cupa europeană de juniori, ceea ce ne dă speranţă că ne-am străduit şi probabil cu sprijinul autorităţilor locale şi organizatorilor din Tulcea am dat încrederea autorităţilor europene să ne ofere această primă competiţie. Eu sunt convins că vom reuşi să atragem şi alte competiţii şi, aşa cum promiteam acum cinci ani, acest festival trebuie să devină un motor care să funcţioneze pentru oraşul Tulcea şi nu numai, pentru toată Delta”, a spus, la rândul său, Ivan Patzaichin, la deschiderea Rowmania Fest.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!