Tabăra celor 30 de români din Lee Valley Regional Park

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 8 octombrie 2014

uk_Marian_Lee Valley Regional Park

O tabără insalubră, cu barăci improvizate în periferia estică a Londrei, a devenit casa a 30 de români veniţi în Marea Britanie în căutarea unei vieţi mai bune, reclamă Daily Mail într-un articol publicat în ediţia din 1 octombrie a tabloidului. Textul este însoţit de zeci de imagini care reflectă mizeria în care îşi duc viaţa românii descoperiţi de controversatul tabloid britanic.

 

Daily Mail, invitaţie în „The Camp”

Deşeuri improvizate din material lemnos, folii de plastic şi uşi din placaje; toate formează o zonă de cocioabe care servesc drept locuinţe, la doar câţiva metri depărtare de cel mai mare spaţiu verde al Londrei. Zona care a primit şi un nume, „The Camp”, este locuită de aproximativ 40 de imigranţi proveniţi din estul Europei, conform descrierii celor de la Daily Mail. Ea este situată în Lee Valley Regional Park, în apropierea unui canal admirat de trecători şi de amatorii de mişcare în aer liber, nu departe de North Circular Road, magistrala auto care străbate circular jumătatea de nord a metropolei.

Locul a devenit cunoscut jurnaliştilor Daily Mail prin intermediul lui Marian Dumitrache, un român de 30 de ani care „i-a invitat” pe reprezentanţii tabloidului la el acasă.

 

Povestea romului Marian

Marian a venit la Londra în urmă cu şase luni şi este de etnie romă, află cititorii Daily Mail despre românul care s-a oferit să fie gazda jurnaliştilor britanici. El trăieşte acum într-o încăpere improvizată, împreună cu alte cinci persoane, înconjurat de gunoi şi mizerie.

Marian Dumitrache vine din judeţul Buzău. El lucrează în nord-estul Londrei ca vopsitor şi economiseşte bani pentru a-i trimite în România soţiei şi celor doi copii ai lor.

„Pe noi nimeni nu ne iubeşte, pentru că suntem ţigani. Eu trăiesc în condiţii grele, în frig şi lipsit de confort. Dar în felul acesta reuşesc şi eu să strâng un ban să trimit acasă”, s-a destăinuit Dumitrache. „Cel puţin, noi nu cerem nimic de la alţii, nici de la stat. Tabăra este goală în timpul săptămânii fiindcă toţi cei de aici suntem plecaţi la muncă”, au continuat explicaţiile românului.

„La urma urmei, asta nu e viaţă. Stăm aici ca să putem munci. Dar nu avem gaz, nici electricitate, ne spălăm în canal şi facem focul când vrem să gătim. Iar noaptea răbdăm de frig”, a lămurit Marian Dumitrache pe cei de la Daily Mail.

 

Români, polonezi şi bulgari

Terenul unde s-a înfiripat tabăra românilor este al Transport for London (TfL), compania de transport public londoneză. Aproximativ 40 de bărbaţi locuiesc acolo. Printre ei se află şi câţiva polonezi şi bulgari.

Reprezentanţii TfL au cerut poliţiştilor să îi evacueze pe locatarii nedoriţi în acel perimetru. Iar ofiţerii au vizitat zona regulat în ultimele săptămâni şi le-au cerut oamenilor să părăsească spaţiul.

În plus, românii trebuie să suporte reacţiile furioase ale localnicilor, care se plâng şi cer intervenția mai hotărâtă a autorităţilor. Iar cei de la TfL promit că tabăra va fi evacuată prin ordin judecătoresc cel târziu la mijlocul acestei luni…

 

Se cere intervenţia Poliţiei Române

„Locul ăsta a ajuns să pută, e plin de gunoi peste tot, până şi în copaci sau tufişuri. Au distrus habitatul din acest parc. Trecătorii sunt intimidaţi de prezenţa românilor. S-a ajuns la o harababură”, a reclamat John Weighell, reprezentantul unui club care funcţionează în zonă, citat în Daily Mail.

„Nu mai putem continua aşa. Este inuman şi total nesănătos”, a pretins şi Shane Kilcrann, proprietarul pub-ului Old Hall Tavern din vecinătatea spaţiului ocupat de imigranţi.

Poliţiştii din Enfield spun şi ei că au dovezi că anumiţi trecători s-au simţit intimidaţi şi deranjaţi de aceiaşi locatari nepoftiţi şi că vor cere sprijinul a doi ofiţeri ai Poliţiei Române pentru a rezolva situaţia.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!