Tabără de romi din Paris, evacuată

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 18 februarie 2016

Paris_tabara romi

Tabăra Petite Ceinture din Paris a fost evacuată, la 3 februarie, de către poliție, după ce aproximativ 300 de persoane, inclusiv numeroși copii, s-au instalat în iunie în zona dintre Portes des Poissonniers și Clignancourt, în arondismentul al XVIII-lea, a relatat Le Parisien online, potrivit adevarul.ro.

Romii și cetățenii români din tabără știau că evacuarea era iminentă și și-au pregătit lucrurile cu o seară în urmă.

Aproximativ 150 dintre ei au părăsit tabăra înainte de miezul nopții, împreună cu câțiva copii. Cei evacuați au fost conduși către cămine la Ulis (Essonne), Gennevilliers (Hauts-de-Seine) și Stains (Seine-Saint-Denis). Familiile cu trei copii, școlarizați în prezent în arondismentul al XVIII-lea, la Paris, vor fi cazate în Essonne.

La fața locului, lucrători umanitari și din cadrul unor asociații au vegheat la buna desfășurare a operațiunii care a avut loc în mod pașnic. Un executor judecătoresc și prefectul poliției s-au aflat la fața locului.

Paris_tabara romi1

Asociația Médecins de Monde și-a exprimat regretul că evacuarea a avut loc „fără o soluție de cazare viabilă“. Cei care au plecat în cursul nopții făceau parte din asociația Bâtisseurs de Cabanes, potrivit colectivului RomEurope. Ei au propus Primăriei Parisului o listă de terenuri care ar putea să găzduiască un viitor „sat“. Proiectul lor continuă, iar ei așteaptă un răspuns. Alți locuitori ai mahalalei au plecat încă și mai din timp.

Începând din septembrie, locuitorii taberei au primit un răgaz, după ce proprietarul terenului, SNCF Réseau, a obținut în justiție eliberarea căilor ferate. Serviciile Prefecturii de Poliție a Parisului au numărat 135 de cabane în care trăiau familii în condiții precare de igienă și mijloace de încălzire rudimentare, alimentând temeri cu privire la izbucnirea unor incendii.

Locuitorii taberei au încercat să negocieze până în ultimul moment pentru a evita expulzarea. Cu o zi înainte de evacuarea iminentă, aproximativ 100 de romi și români au organizat o manifestație.

 

trimiteri-sus-4

Tabără de romi, evacuată în Suedia

PRINTRE ROMÂNII DE PE STRĂZILE METROPOLEI

Tabără de romi pe un „services” de pe orbitala Londrei, M25

Am lucrat pe… promisiuni

trimiteri-jos-4

 

Amnesty a cerut suspendarea expulzării

Paris_tabara romi2

Pe de altă parte, Amnesty International (AI) ceruse, fără succes, suspendarea expulzării celor aproximativ 400 de romi din tabără, relatează Reuters. Asociația și-a exprimat indignarea față de distrugerea taberei, în contextul în care „nicio soluție adaptată de cazare“ nu a fost propusă locuitorilor, potrivit organizației nonguvernamentale (ONG). Tabăra este instalată pe o cale ferată dezafectată și este ascunsă de privirile trecătorilor. Asociația La Voix des Roms a apreciat că o expulzare prezintă, în această perioadă rece, riscul „unei precarizări și mai mari a familiilor care trăiesc pe acest teren“.

Într-un comunicat, Amnesty a cerut autorităților să „ia în calcul o amânare pe timpul iernii“ și „să permită aplicarea unei soluții viabile și demne“.

„Un proiect de construcții implicând locuitorii taberei, asociații și arhitecți este în curs de studiu. El le va oferi romilor o ieșire demnă din tabără, iar un acces la o locuință le va deschide ușa locuri de muncă”, sublinia ONG-ul.

Jumătate din cei aproximativ 20.000 de romi care trăiesc în Franța locuiesc în Île-de-France. În ianuarie, ziarul Le Monde scria că în 2015 au avut loc 11.000 de expulzări.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!