Tabără de romi, evacuată în Suedia

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 11 noiembrie 2015

romi-tabara-suedia

Poliția suedeză a arestat, săptămâna trecută, o persoană după ce aproximativ 70 de persoane, majoritatea romi, au fost evacuate dintr-o tabără ilegală din sudul orașului Malmo, transmite agenția DPA, citată de Agerpres.

Autoritățile locale declaraseră respectivul loc drept pericol sanitar și au dispus la finalul săptămânii trecute evacuarea sa, afirmând că este o amenințare pentru oamenii care trăiesc acolo. În tabăra respectivă nu exista apă și toalete și nici curent electric.

Săptămâna trecută, autoritățile le-au dat termen până duminică, 1 noiembrie, celor circa 200 de romi, majoritatea provenind din România, pentru a părăsi locul, în caz contrar ei riscând să fie evacuați.

În jur de 30 de polițiști au descins în zorii zilei de marți, evacuând mai întâi pe activiștii pentru drepturile omului care blocau intrarea în tabără folosind saltele.

Potrivit site-ului thelocal.se, unul dintre migranții aflați în tabăra respectivă a afirmat că poliția a folosit violența în unele cazuri în timpul intervenției sale. „A fost o atmosferă tensionată încă de la început. Ne-au înconjurat, au început să tragă oamenii, pe unii prin pietriș. Cei care în opinia lor opuneau rezistență erau loviți”, a declarat el, pentru agenția de presă suedeză TT.

Unii activiști care se opun închiderii taberei au continuat să protesteze în fața primăriei din Malmo. Cazul taberei din sudul acestui oraș este inedit în Suedia, întrucât persoana care deține terenul i-a tolerat pe nomazi timp de șase luni înainte de a se adresa poliției.

Unele municipalități din alte părți ale Suediei, inclusiv din capitala Stockholm, au evacuat deja grupuri de romi instalați pe terenuri aflate în proprietatea statului. Primăria din Malmo a oferit cazare pentru cinci nopți pentru circa 50 de persoane din tabăra evacuată și încearcă să le acorde ajutor în satele de origine din România, adaugă sursa citată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!