Tabără de romi, în Marble Arch

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 14 iunie 2015

Londra_romi_sculptura Marble Arch

O nouă sculptură plasată recent în zona Marble Arch devine „cartier general” pentru aproximativ 70 de romi, aceştia întinzându-şi saltelele, sacii de dormit şi genţile pe spaţiul verde, în plin centru turistic londonez. Ei insistă să înnopteze acolo, deşi autorităţile locale i-au gonit deja în câteva rânduri.

Statueta este probabil cea mai înfiorătoare din Marea Britanie. Reprezintă o felină înnaripată care proiectează o atitudine ameninţătoare, probabil pentru a-şi proteja nişte pui închipuiţi. Este o lucrare de factură şamanică-budistă, intitulată “She-Guardian”.

Doar că statueta a “făcut pui”, pentru că un număr de est-europeni, cum îi identifică presa britanică, neuitând să menţioneze că unii dintre ei s-au declarat că sunt veniţi din România, şi-au întins catrafusele la baza statuetei, nesimţindu-se ameninţaţi de oribila sculptură, ci dimpotrivă, găsind adăpost acolo.

Sculptorul, artistul rus Dashi Mamdakov, care a lucrat timp de doi ani la statueta din bronz, este de-a dreptul descumpănit că statueta lui a adunat asemenea fani credincioşi într-un timp atât de scurt. Probabil că vina este a lui, pentru că n-ar fi trebuit să facă baza statuetei în felul în care a făcut-o. Unul dintre imigranţii romi de acolo, pe numele aproximativ de Antonio Bogdan Florin, de 25 de ani, a avut de comentat jurnaliştilor britanici că „imigranţii dorm sprijiniţi de baza sculpturii pentru că este foarte confortabilă şi îi fereşte şi de soare ziua.”.

Bineînţeles, prezenţa taberei de romi şi gunoiul creat deranjează pe toată lumea. Proprietarii de afaceri din zonă se plâng că autorităţile nu fac tot ce le stă în putinţă pentru a înlătura problema cu imigranţii care dorm pe stradă, unii dintre ei aflându-se în zonă de mai bine de doi ani.

Theepan Thiru, manager al magazinului City Souvernirs Shop din zonă, aflat pe colţ cu Oxford Street, spune că nu este deloc încântat de proximitatea taberei de romi: „Cam de două săptămâni ne confruntăm cu prezenţa unui grup de imigranţi aici. Deşi sunt goniţi regulat, ei se întorc. Prezenţa lor aici afectează bunul mers al afacerii noastre. Suntem revoltaţi, pentru că noi ne bazăm pe cumpărăturile turiştilor, iar turiştii evită să stea prea mult în zonă din cauza taberei de imigranţi. Şi totul se întâmplă acum, când se apropie cea mai aglomerată perioadă a anului.”

Matt Kruszona, manager la Coffee Republic-ul din Marble Arch, se plânge că în fiecare dimineaţă găseşte persoane dormind care blochează intrarea în local. Acesta a comentat: „Când au venit prima oară, îi lăsam să intre în localul nostru pentru a-şi încărca mobilele. Intrau câte 20-30 de persoane. În schimb, cât erau ei în local, nu mai intrau alte persoane. Mai apoi, autorităţile ne-au sugerat că nu e bine să-i încurajăm să vină la noi. Problema este că e o zonă turistică foarte importantă. Sunt multe hoteluri în zonă, iar prezenţa lor aici îi fac pe turişti să ne evite.

Un reprezentat al primăriei locale a declarat: “De multe ori, primăria nu are ce face în asemenea situaţii datorită regulilor UE, însă Home Office-ul are deja autoritatea de a trimite acasă cetăţeni ai UE care nu-şi exercită drepturile conferite de tratatul cu UE, astfel că va trebui să lucrăm atât cu Home Office-ul, cât şi cu Metropolitan Police, pentru a găsi cele mai bune soluţii.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!