Tabără de romi pe monumentele britanice

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 16 iulie 2015

Ultima tabără pe care au ridicat-o mai mulți romi în zona Hyde Park i-a șocat de-a dreptul pe britanici. De exemplu, tabloidul Daily Express a cerut guvernului măsuri ferme împotriva lor, deoarece și-au făcut tabăra pe monumentul victimelor atentatelor de la 7 iulie 2005.

Un editorialist Daily Express se întreabă „Cum se poate întâmpla așa ceva în Marea Britanie?”. El spune că românii folosesc ceea ce ar trebui să fie o zonă sacră în Hyde Park pentru a dormi în aer liber, pe carton și pe pături, ba chiar folosesc spațiul pe post de toaletă și mănâncă pe placa ce conține numele victimelor de la metroul londonez. Editorialul apărut în publicația amintită a luat și o întorsătură politică. În articol se arată că această poveste șocantă demonstrează de ce patru milioane de persoane au votat UKIP la ultimele alegeri. Editorialistul mai scrie că celor care l-au criticat pe Nigel Farage atunci când a spus că majoritatea britanicilor nu vor să locuiască alături de români ar trebui să le fie rușine, după ce au văzut ce s-a întâmplat la memorialul 7/7. Tot în articol se cere ieșirea Marii Britanii din UE, pentru ca indezirabilii să fie mai ușor expulzați, și se arată că 11.000 de români sunt arestați în fiecare an în Marea Britanie, de cele mai multe ori pentru furturi din magazine. Asta înseamnă, potrivit Daily Express, 2% din totalul de arestări, chiar dacă românii reprezintă 0,2% din populația Regatului Unit.

Romii au fost filmați de camerele de supraveghere, potrivit Evening Standard, în timp ce își făceau nevoile chiar pe monumentul din centrul Londrei. Romii care și-au făcut adăpost acolo sunt caracterizați ca fiind „profund lipsiți de respect”. Unul dintre cei care i-au văzut a spus: „Erau acolo când o persoană a mers să aducă un omagiu victimelor. Îl aștepta o grămadă de gunoi și cei fără adăpost, care nici măcar nu s-au mișcat de acolo. Par complet ignoranți. La un moment dat, mâncau pe placa memorială. A fost dezgustător. Pe unul dintre ei l-am văzut cum își făcea nevoile acolo.” Tot jurnaliștii de la Evening Standard au intervievat și pe unul dintre supraviețuitorii atacului din trenul din Edgware Road, care a ucis șase persoane. Acesta a spus: „Este un comportament șocant și profund ofensator pentru familiile celor care au murit și pentru supraviețuitori. Nu contează de unde vin aceste persoane, este un memorial și este evident că sunt lipsite de respect. Trebuie făcut mai mult pentru protejarea monumentului.”

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!