Tabără de romi pe un „services” de pe orbitala Londrei, M25

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 14 decembrie 2015

londra_romi-rulote-servicii-M25

Romii şi-au instalat 20 de rulote în parcarea South Mimms de pe M25, în Hertfordshire. Poliţia britanică nu are autoritate să intervină, pentru că romii nu încalcă nici o lege; ei doar au depăşit limita de parcare de două ore pe un teren privat, iar problema ţine strict de managementul proprietarului terenului.

În zilele trecute, celebrele servicii South Mimms, primele deschise pe autostrada M25 care încercuieşte Londra, inaugurate de Margaret Thatcher în 1986, au fost asaltate de un grup de romi. Aceştia, potrivit Daily Mail, şi-au instalat cele 20 de rulote pe tot atâtea locuri de parcare.

Pentru a face ordine, în condiţiile în care parcarea serviciilor are o limită de staţionare de doar două ore, poliţia britanică a fost chemată pentru a face o intervenţie.

Când au sosit, reprezentanţii forţelor de ordine britanice au putut constata faptul că nici una din rulote nu era ataşată la vreun vehicul de tractare. În plus, rulotele beneficiau de antene satelit, în timp ce ocupanţii lor îşi vedeau liniştiţi de viaţă, facându-şi de mâncare şi chiar lansându-se în discuţii gălăgioase între ei.

 

Poliţia, impotentă. Romii, fără stres

Din păcate pentru reprezentanţii serviciilor, poliţia nu a putut să facă absolut nimic, neconstatând vreo încălcare a legii sau măcar o obstrucţionare a parcării. Totuşi, i-au sfătuit pe romi să părăsească parcarea.

În schimb, managementul serviciilor se află într-o mare dilemă: cum să-i penalizeze pe romi? La ce adresă să trimită amenzile pentru depăşirea limitei de parcare? Are firma responsabilă cu parcarea pe cine să trimită cu curaj îndeajuns ca să pună caracatiţe la roţile rulotelor romilor sau chiar să le ridice?

Comentatorii la articolul publicat de Daily Mail sunt de-a dreptul consternaţi că poliţia nu are autoritatea de a interveni într-o astfel de situaţie şi se arată dezgustaţi că firmele care se ocupă de parcări se descurcă foarte bine când trebuie să „execute” o bătrânică, dar se dau îndărăt când au de-a face cu situaţii mai „delicate”.

 

Români au ba?

Din articol sau din imaginile prezentate nu reiese că romii despre care se vorbeşte ar fi români. Se ştie că romii autohtoni, aşa-numiţii „ţigani irlandezi” sau „travellers” circulă din loc în loc cu rulotele lor, unde se aşează abuziv, dar mai întotdeauna sunt izgoniţi de localnici, care ajung negreşit la capătul răbdării.

Totuşi, din pozele ataşate articolului din Daily Mail reiese că romii aveau în posesie două maşini pe care le foloseau la tractarea rulotelor – un Mercedes clasa E şi un BMW seria 3, ambele cu volan pe stânga, ceea ce denotă faptul că au venit în UK via alte ţări europene, putând concluziona că sunt cel puţin est-europeni dacă nu chiar români.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!