Tablou al unui român, vândut la Londra cu peste £3 milioane

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 19 februarie 2016

uk-adrian-ghenie-se-vinde-bine-la-Sotheby's

Creaţiile pictorului român, Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti, confirmă din nou. Miercurea trecută, la licitaţiile Sotheby’s din Londra, o creaţie a sa din 2014 a fost vândută la un preţ colosal: £3.117.000!

Nu, aceşti bani nu au intrat în buzunarul românului, ci a fost vândută de Galeriile Judin din Berlin, care achiziţionase în prealabil pictura de la artist. Rezultatul obţinut la licitaţia de săptămâna trecută la lucrarea „The Sunflowers of 1937” (Florile de soare din 1937) a fost cu mult peste aşteptări, estimările înainte de licitaţie fiind de £400.000 – £600.000.

Pentru pictorul român, în schimb, acest rezultat este o nouă confirmare a talentului său, după ce, în 2014, o altă lucrare a lui, „The Fake Rothko”, a fost vândută la aceeaşi casă de licitaţii de renume londoneză cu nu mai puţin de £1.426.000.

 

trimiteri-sus-4

Tatuajele, un accesoriu la modă

Românul care a vândut tablouri de £3.000.000

Românul şi motoreta lui cu ataş, 17.000 de mile în jurul Europei

În top la Bienala de la Veneția

trimiteri-jos-4

 

La aceeaşi licitaţie de săptămâna trecută s-a tranzacţionat şi o altă pictură sub semnătura lui Adrian Ghenie. Este vorba de o lucrare realizată în 2010, cu denumirea „Untitled (Elena Ceauşescu)”, un ulei pe pânză, care are la bază imaginea soţiei dictatorului român, Nicolae Ceauşescu, cu puţin timp înaintea execuţiei lor în ziua de Crăciun a anului 1989. S-a vândut şi aceasta destul de bine, cu £197.000. Doar că, potrivit dcnews.ro, urmaşii soţilor Ceauşescu aveau înregistrate la OSIM drepturile asupra imaginii răposaţilor conducători ai României şi ei ar putea, teoretic, să-şi ceară dreptul.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!