Tade, poveste fabuloasă

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 31 iulie 2014

545 tadeÎn ciuda previziunilor sumbre, CFR Cluj nu a început deloc rău noul sezon. Formația lui Vasile Miriuţă a eliminat Jagodina în turul 2 preliminar Europa League şi a învins cu 4-0 pe Ceahlăul, în prima etapă a Ligii I. Partea pozitivă pentru CFR este că echipa a arătat forţă şi în ofensivă, deşi Ogbu a fost cedat în China. Gregory Tade (28 de ani) este însă noul element de strălucire la Cluj. Atacantul francez a marcat o dublă cu Ceahlăul şi este anunţat titular în deplasarea de joi seara de la Minsk, cu Dinamo, care contează pentru turul 3 preliminar Europa League.

Tade a ajuns la Cluj acum un an, recomandat de Mircea Rednic. Nu s-a impu imediat, ba chiar a fost mai mereu variantă de rezervă. A marcat sezonul trecut de doar două ori, acasă şi în deplasare cu Ceahlăul, echipa împotriva căreia a reuşit să înscrie şi duminică seara. “O să mai dea goluri, nu va marca numai cu Ceahlăul”, a zâmbit Miriuţă după victoria cu Piatra Neamţ. Antrenorul a continuat pe un ton destins, deşi Tade are probleme medicale. “Am grijă de el ca de soţia mea”.

Romain Molina, jurnalist, a oferit amănunte mai mult decât interesante pentru blogul ziarului L’Equipe despre cariera lui Tade. Francezul cu origini ivoriene a decis ca la 19 ani să plece în Scoţia, după ce jucase trei sezoane la Orvault Sports, o echipă din regiunea Nantes, formație extrem de modestă. Forfar Athletic (Scoţia 3) i-a oferit un contract după ce a citit CV-ul acestuia. CV pe care Tade l-a cosmetizat cu două selecţii la Naţionala de Tineret a Coastei de Fildeş. În Scoţia, timp de 2 ani, Tade a lucrat în paralel şi la un call center IBM, pentru a se putea întreţine.

Tade a jucat cu Jagodina de-abia al doilea meci în cupele europene, după ce mai jucase una în tricoul lui Inverness. Francezul a povestit în interviul pentru Molina despre perioada în care juca fotbal şi lucra la IBM. “Aproape că nu mai aveam timp pentru mine între antrenamente, deplasări şi serviciu. Ajungeam din deplasări la 2:30 noaptea, iar a doua zi la 5:00 mergeam la serviviu”, i-a spus Gregory lui Romain Molina.

“Nu aveam bani cînd am ajuns în Scoţia. Prietenii mi-au spus că, dacă vreau o carieră, îmi trebuie un CV care oferea ceva garanţii. Aşa că, mi-am trecut în CV două selecţii la reprezentativa Coastei de Fildeş”, a spus, concluzionând.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!