Tănase, codaș în China

Articol publicat in sectiunea Stranieri pe data 17 septembrie 2015

tanaseTransferat în această vară de Tianjin Teda de la Steaua, Cristi Tănase (28 de ani) nu a reuşit să se impună încă în China, transformându-se rapid dintr-o achiziţie importantă în rezervă de lux la echipa aflată pe locul 15, penultimul, în Superliga chineză.

La începutul lunii iulie, după mai bine de jumătate de deceniu în care Gigi Becali a sperat că-l poate vinde într-un campionat puternic, Tănase a luat drumul Chinei şi a pus capăt unei perioade de 6 ani petrecuţi în Ghencea, interval în care a adunat trei titluri de campion, două Cupe ale României, o Supercupă şi o Cupă a Ligii.

Ajuns la Tianjin Teda, locul 12 în momentul sosirii, în schimbul a 1.000.000 de euro, fostul decar şi căpitan al roş-albaştrilor are un bilanţ modest după 2 luni petrecute în Asia: 341 de minute jucate în şapte meciuri, nici un gol şi nici o pasă decisivă.

Văzut ca un transfer important, remunerat cu un milion de euro pe sezon, piteşteanul  s-a bucurat de încrederea antrenorului Arie Haan, fostul mare jucător olandez, de două ori finalist al Cupei Mondiale cu naţionala „portocalei mecanie”, în 1974 şi 1978, care l-a titularizat încă de la debut. După două meciuri în care a petrecut 90 de minute pe teren fără vreo realizare, Tănase a luat loc pe banca de rezerve şi a mai primit o singură dată şansa de a începe ca titular, într-o înfrângere pe teren propriu cu SD Luneng, scor 3-1.

În ultimele trei etape Haan a renunţat la român, care şi-a făcut apariţia pe teren sporadic, adunând doar 12 minute în duelurile cu Yatai (2-2), Whowin (0-0) şi Jiangsu Sainty (1-1), echipa antrenată de Dan Petrescu, la care Marius Constantin, fostul fundaş de la ASA Târgu Mureş a luat, de asemenea, loc pe banca de rezerve.

Evoluţiile modeste din China l-au îndepărtat pe Tănase și de la echipa naţională. Un obişnuit al lotului în ultimii ani, mijlocaşul ofensiv nu şi-a găsit locul pe lista stranierilor pentru dubla cu Ungaria şi Grecia (4-7 septembrie) şi are şanse mici să se numere printre fotbaliştii convocaţi pentru ultimele două partide ale României din preliminariile EURO 2016, cu Finlanda (8 octombrie) şi Insulele Feroe (11 octombrie).

După o serie de 12 meciuri fără victorie în competiţia internă, Tianjin Teda ocupă locul 15 în campionatul Chinei, cu 24 de puncte strânse în 25 de partide, şi se află la un punct distanţă de primul loc neretrogradabil, cu cinci etape înaintea finalului sezonului.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!