Ţăndărei, peste Canary Wharf

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 12 aprilie 2016

tandarei-beverly-hills

Tabloidul britanic Daily Mail găseşte terenul fertil pentru a plasa ultima poveste exagerată cu privire la imigranţii români, în sprijinul campaniei de ieşire a UK din UE. Ei arată lumii întregi cum nenumăratele palate ale romilor din Ţăndărei, multe dintre el construite în „stilul vilelor din Beverly Hills”, cu o valoare de £500.000, au fost construite cu banii obţinuţi fraudulos din ajutoare de la statul britanic.

—————————————

„La prima vedere este un oraş de primă clasă, unde cetăţenii înstăriţi îşi arată avuţia prin casele măreţe pe care le deţin. Însă străzile în culori aprinse ascund un secret obscur: este un oraş construit din banii britanicilor, este locul unde cei care respectă legea se tem de întoarcerea „vecinilor bogaţi”. Acesta este Ţăndărei, oraşul unde majoritatea caselor au fost contruite pe baza sistemului generos de şomaj al Marii Britanii şi pe abilitatea romilor de manipulare.”

Daily Mail

—————————————

Britanicii vorbesc despre transformarea localităţii Ţăndărei, aflată la 150 de km de capitala României. În ultimii ani, numărul caselor de aici s-a triplat, iar maşinile BMW şi Volkswagen de ultimă generaţie stau parcate ostentativ, continuă Dailymail. Majoritatea automobilelor au numere de Marea Britanie. Multe dintre ele au fost plătite din banii câştigaţi ilegal în Marea Britanie sau prin intermediul escrocheriilor. Iar câteva dintre ele au şi numere de înmatriculare britanice.

Există dovezi că ţiganii români călătoresc în Marea Britanie pentru a primi ajutor social, iar aceşti bani sunt trimişi apoi rudelor rămase în România.

Multe dintre case, cu balcoane proeminente la fiecare dormitor, aparţin romilor care profită de regulile de circulaţie liberă ale Europei, câştigând mii de lire sterline. Daily Mail explică şi de ce există un bordei în curtea fiecărei case de ultralux.

Cei care ajung în UK ca angajaţi au dreptul, conform regulilor UE, la 20 de lire pe săpămână pentru cel mai mic copil al familiei şi aproximativ 13 lire pentru ceilalţi copii. Asta înseamnă că o familie cu trei copii poate câştiga pe an peste 2.500 de lire numai din alocaţia pentru copii, la care se adaugă şi alte beneficii, de aceea e de înţeles de ce există astfel de case în România, notează publicaţia.

Potrivit statisticilor, 3.000 de români beneficiază de ajutoare în bani de la guvernul britanic.

—————————————

De aceşti romi se feresc şi românii din localitate, reprezentanţi ai primăriei din Ţăndărei declarând pentru Daily Mail că se simt sub asediu când vin sărbătorile şi se întorc romii plecaţi în Anglia. De altfel, pentru că romilor le place să aibă familii cu copii cât mai mulţi, pe seama cărora au învăţat să capitalizeze pe piaţa beneficiilor din UK, românii din Ţăndărei au ajuns în minoritate – doar 25% dintre locuitorii localităţii sunt români, cu şanse bune ca, pe parcurs, să nu mai rămână nici un român.

—————————————

Comentatorii articolului din Daily Mail nu sunt chiar inocenţi pe această problemă. Din comentariile lor reiese că sunt conştienţi de activităţile romilor, accesarea ajutoarelor sociale din UK fiind doar una dintre „operaţiunilor lor”, nemaipunând la socoteală că ei au activităţi în toată Europa, inclusiv în România.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “Ţăndărei, peste Canary Wharf”

  1. Britanic Spune:

    „Cei care ajung în UK ca angajaţi au dreptul, conform regulilor UE, la 20 de lire pe săpămână pentru cel mai mic copil al familiei şi aproximativ 13 lire pentru ceilalţi copii. Asta înseamnă că o familie cu trei copii poate câştiga pe an peste 2.500 de lire”
    Deci intr-un AN castiga 2500 lire.. dar de acolo cat dau pe mancare, cheltuieli chirie INTR-UN AN ?!?
    Articol facut de dobitoci , singurul efect cautat e sa se reduca din beneficiile care le primesc TOTI romanii si nu numai!

Spune-ti si tu parerea!