Țânțarii și păianjenii sunt mai agresivi în UK!

Articol publicat in sectiunea Articole recente, Diaspora, Poveşti româneşti, Sănătate pe data 7 august 2016

uk_paianjen

E vremea înțepăturilor! Cel puțin de acest lucru se plâng mai mulți români stabiliți în Regatul Unit care au avut ghinionul să fie înțepați de păiajeni sau chiar țânțari, mai ales că e timpul grătarelor în aer liber, al plimbărilor în parc și al relaxării în grădină. Oamenii spun că, deși la început au privit situația cu calm și fără nicio grijă, înțepăturile le-au provocat adevărate dureri. Nu s-au putut odihni, zona agresată s-a umflat de-a binelea, iar în unele cazuri au fost nevoiți să ajungă la spital!

„M-a ciupit un țânțar, în urmă cu două săptămâni, de picior. Și acum am semnul acolo. Nu am avut niciodată probleme cu înțepăturile astea în România… doar aici. Mi se umflă, mi se înroșește de nici nu pot să mai dorm!”, spune un român de 39 de ani din Slobozia.

„Este al doilea an când ajung la urgență din cauza înțepăturilor de păianjeni. Este un chin! Ultima dată m-a ciupit în talpă… mi s-a făcut piciorul dublu și roșu și vânăt!”, spune o româncă de 23 de ani din București.

Românii care au trecut prin astfel de experiențe spun că medicii i-au avertizat că în Marea Britanie atât țânțarii, cât și păianjenii sunt mai agresivi decât în restul Europei. Mai mult decât atât, jurnaliștii britanici de la itv au scris, în urmă cu o lună de zile, că unul dintre cei mai periculoși păianjeni ar fi ajuns în UK, după ce o familie a găsit un cuib într-o grămadă de banane cumpărate de la un magazin Aldi din Hinckley, Leicestershire.

 

Atenție la păianjeni: dureri, roșeață și umflături

Mai mulți români s-au plâns că în ultimii ani, în lunile de vară, s-au confruntat cu înțepături de păianjeni. Unii dintre ei au fost nevoiți chiar să meargă la urgență din cauza durerilor și a umflăturilor provocate. Marius N., un român de 39 de ani din Slobozia, povestește că deși a trăit ani buni la țară, iar ciupiturile de insecte erau la ordinea zilei, în Anglia s-a trezit de două ori cu genunchii „dubli”.

„Prima dată s-a întâmplat în urmă cu doi ani de zile și nu prea am știut exact ce să fac. Am stat acasă vreo trei zile cu genunchiul umflat. M-am dat cu toate alifiile pe care le aveam din România, am încercat metode băbești… nimic! Mi se umflase atât de tare că aproape nici nu se mai deosebea genunchiul, era roșu și îmi dădea o stare, de nu puteam face nimic. Nici măcar să dorm nu puteam. Mă durea, mă ardea, mă înțepa, apoi simțeam mâncărime și tot așa. În cele din urmă m-am dus la spital. Nu prea voiam să ajung acolo pentru că mă gândeam că îmi vor da un paracetamol și un unguent și gata. Îmi imaginam că mai pierd degeaba timpul așteptând pe acolo. Însă nu a fost deloc așa. Imediat când m-au văzut cu piciorul umflat, mi-au dezinfectat zona, m-au dat cu un spray și după ce s-a uscat, mi-au pus o cremă, apoi au pus un fel de plasture mai mare pe zona afectată. Mi-au dat o rețetă cu antibiotice și un unguent. Și așa am reușit să dorm și eu noaptea, iar după câteva zile, a început ușor-ușor să se dezumfle și genunchiul. Din păcate, anul acesta, în urmă cu o lună de zile, am pățit-o din nou. Mă ciupise un păianjen la celălalt picior. Când am simțit, nu am mai așteptat și m-am dus direct la spital. Procedura a fost diferită, poate și pentru că mușcătura era recentă și nu apucase să se umfle piciorul. Doar m-au dat cu un spray. Am simțit cum mi-a înghețat toată zona unde aveam ciupitura și am rămas cu senzația aceasta câteva ore. Și asta a fost tot, în două zile deja a început să se retragă umflătura”, ne spune Marius, un român de 39 de ani.

—————————————

„Eu am crescut în România la țară, cu toate insectele pe lângă mine. M-au ciupit tot felul de păianjeni acasă, dar nu mă gândeam vreo clipă că o să ajung la spital din cauza asta. A fost cumplit. Cel puțin prima dată, mă gândeam că cine știe ce orătanie m-o fi mușcat…”

Marius, 39 de ani

—————————————

Același ghinion „dublu” l-a avut și o tânără de 23 de ani din București care povestește că s-a speriat atât de tare de piciorul său încât a chemat ambulanța. Prima dată, spune Irina, se afla la serviciu când piciorul său a început să se umfle și să o doară extrem de tare.

„Nici nu ajunsesem bine la serviciu în acea zi că am simțit un oarecare disconfort. Erau niște stări mixte, mă și durea piciorul, mă și înțepa, mă și ardea, plus că începuse să se înroșească pe o suprafață destul de mare. La un moment dat, am fost nevoită chiar să mă descalț, pentru că nu îmi mai încăpea piciorul în pantof. Apoi mă durea atât de tare că nici măcar nu am mai putut să îl pun în pământ. O colegă m-a sfătuit că cel mai bine ar fi să chemăm ambulanța. Zis și făcut! Numai că pe lângă faptul că am așteptat vreo două ore, nu pot spune că m-au salvat… mi-au dat paracetamol, niște cuburi de gheață și un anti-inflamator. După vreo șase ore, cu tot cu așteptări la spital, am ajuns acasă și am dat iama în cutia cu medicamente de acasă. Am pus sare, oțet și ce mi-a mai recomandat bunica mea, iar în câteva zile… s-a dus. Însă, din păcate, nu s-a dus pentru totdeauna, pentru că, săptămâna trecută, m-am trezit cu o înțepătură în talpă, de data aceasta. Am știut de prima dată că cel mai important lucru este să mă abțin să scarpin zona afectată… deși senzația este de nedescris! Chiar și așa, după ce am pus gheață, sare, oțet, tot ce mai folosisem cu un an în urmă, laba piciorului s-a umflat foarte tare, încât nici nu mai puteam să păși. Plus că zona se învinețise și era foarte-foarte tare și roșie. Neavând încotro, am ajuns din nou la spital. Numai că, de data aceasta, a fost total diferit. M-au dat cu alcool mentolat, apoi cu o cremă și un anti-infamator. Bineînțeles, nu a lipsit nici paracetamolul! Hydrocortisone Cream și Anthisan Gel au fost cele două unguente pe care mi le-au recomandat”, ne povestește tânăra.

—————————————

Și țânțarii sunt periculoși!

 

„De când am venit în Londra, în fiecare vară am aceeași problemă: ciupiturile de țânțari. Cred că sunt mult mai veninoși decât cei de acasă, pentru că rămân cu semne multă vreme. Plus că în primele zile mi se umflă și mi se întărește zona afectată. E un chin. Cum se lasă seara, cum trebuie să intru în casă.”

 Nicoleta, 34 de ani

 

„Înțepăturile de țânțari sunt o mare pacoste! Am avut acum câțiva ani vreo cinci pe picioare. A fost îngrozitor, mi-au creat o stare de mâncărime vreo două săptămâni și s-au umflat. Semnele au rămas multă vreme pe picioare.”

Flori, 26 de ani

—————————————

 

Medicii recomandă

În cazul înțepăturilor, medicii recomandă ca metode analgezice următoarele: 

  • Aplicare de comprese cu gheață pe zona agresată. Gheața nu trebuie să vină niciodată în contact direct cu tegumentul, ci doar prin intermediul unui material textil, cel mai bine bumbac. Compresele pot fi ținute în jur de 15-20 de minute o dată, cu pauze între aplicări.
  • Administrarea unor antialergice disponibile în farmacii, a căror acțiune este moderată și care pot fi eliberate fără prescripție medicală specială.

Cele mai recomandate astfel de produse farmacologice sunt: 

  • Antihistaminice administrate oral;
  • Spray-uri cu anestezice locale, cum ar fi benzocoina ce ameliorează durerea;
  • Crema cu hidrocortizon sau loțiuni calmante care pot diminua roșeața locală și pruritul (mâncărimea). 

     

Alte metode

Acasă, se poate micșora numărul de păianjeni folosind cât mai frecvent aspiratorul pentru a aspira pânzele de păianjen. Concentrați-vă în special la colțurile încăperilor și la tavan. Evitați folosirea insecticidelor pentru că acestea pot conține substanțe chimice toxice. De asemenea, obișnuiți-vă să ridicați hainele de pe jos. Dacă hainele, păturile sau așternuturile au rămas peste noapte pe podea, este bine să le scuturați. Păianjenii mușcă atunci când sunt striviți între piele și țesătură.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!