Tara hackerilor de renume international

Articol publicat in sectiunea Social pe data 3 februarie 2014

hackerRomania a devenit cunoscuta in ultimii ani si prin hackerii sai, unii dintre ei reusind sa sparga conturi ale unor personalitati si institutii romanesti si americane. Autoritatile au arestat recent mai multi hackeri, dezvaluind modurile de operare ale acestora.

O grupare de hackeri a fost destructurata, saptamana trecuta, dupa ce ar fi spart, din 2012, peste 2.000 de conturi de posta electronica apartinand atat unor persoane fizice, cat si unor firme si institutii, suspectii fiind audiati la sediul central al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Hackerii, patru la numar, au fost prinsi in urma unor perchezitii facute in Satu Mare, au declarat, pentru Mediafax, surse din Politia Romana. Cei patru ar fi spart si conturi de e-mail din strainatate, au mai spus sursele citate. Potrivit acelorasi surse, in urma perchezitiilor au fost ridicate dispozitive de stocare date cum ar fi hard-uri sau memory stick-uri, in valoare totala de circa 60.000 de euro.

„Modalitatea de actionare consta in postarea pe diferite site-uri a unor anunturi prin care, in schimbul unor sume de bani, invinuitii isi ofereau serviciile in sensul accesarii fara drept a unor sisteme informatice sau casute de corespondenta electronica”, se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT.

In schimbul serviciilor oferite, respectiv spargerea conturilor de e-mail si transmiterea parolelor de acces catre clienti, hackerii primeau intre 50 si 200 de dolari, sustin procurorii. Anchetatorii ii acuza pe hackeri de savarsirea infractiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice si spalare de bani. Procurorii DIICOT au cooperat, in acest caz, cu autoritatile judiciare din SUA, India si China.

E-mail-ul sefului SRI, spart de „Guccifer”

Judecatoria Sectorului 5 a emis mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Marcel Lazar Lehel – hackerul cunoscut sub numele de „Guccifer”, retinut saptamana trecuta de procurorii DIICOT, care il acuza ca a spart e-mail-urile mai multor vedete, dar si pe cele ale sefului SRI. Decizia de arestare preventiva nu este definitiva si poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

Hackerul aradean „Guccifer” a fost adus, saptamana trecuta, la sediul DIICOT central, unde a fost audiat in legatura cu acuzatiile de infractiuni informatice ce i se aduc, dupa ce ar fi spart conturile de e-mail si Facebook ale mai multor vedete, dar si casutele postale electronice ale sefului SRI, George Maior. Potrivit anchetatorilor, hackerul ar fi spart casutele de posta electronica de Yahoo si Gmail ale sefului SRI George Maior, dupa care i-ar fi trimis acestuia, pe adresa de e-mail de pe serverul SRI, un mesaj ce continea un link catre date extrase din cele doua casute de e-mail personale.

Cel cunoscut ca „Guccifer” a fost in Bucuresti, la sediul central al DIICOT, dupa ce a fost prins de procurorii DIICOT, in urma unei perchezitii in judetul Arad.

Hackerul „Guccifer” a transferat neautorizat in propriul sistem informatic datele informatice aflate in conturile de e-mail compromise. „Ulterior, invinuitul a divulgat continutul corespondentei catre public, actiuni frauduloase savarsite in scopul lezarii intimitatii in mediul online si denigrarii imaginii publice ale persoanelor in cauza”, a precizat DIICOT.

Barbatul a fost condamnat definitiv pentru fapte similare, fiind in stare de recidiva postcondamnatorie, potrivit sursei citate. Anchetatorii romani au cooperat in aceasta cauza cu autoritati din Statele Unite ale Americii.

Marcel Lazar Lehel, care folosea pseudonimele „Guccifer” si „Micul fum”, ar fi accesat conturile de e-mail si de Facebook ale mai multor persoane publice, printre care fostul secretar de stat american Colin Powell, membri ai familiilor Bush si Rockefeller si oficiali ai administratiei Obama. La 8 februarie 2012, hackerul „Micul fum” a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, de catre Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti. Marcel Lazar Lehel ar fi accesat ilegal conturile de e-mail si pe cele de pe platforma de socializare Facebook apartinand unor angajati ai unui trust media si unor persoane publice, iar ulterior a facut publice discutii private si fotografii ale acestora.

In 19 august 2011, Marcel Lazar Lehel, in varsta de 40 de ani, a fost retinut, pentru comiterea a 25 de infractiuni de acces fara drept la sisteme informatice, 25 de infractiuni de modificare fara drept si restrictionarea accesului la date informatice, 25 de infractiuni de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic si 15 infractiuni de violarea secretului corespondentei.

Hackerul „Guccifer” a revendicat, in februarie 2013, piratarea unor conturi de e-mail apartinand unor membri ai familiei Bush, divulgand corespondenta de natura personala. in august 2013, „Guccifer” a postat pe pagina sa de Facebook un link catre o corespondenta prin e-mail intre fostul secretar american de stat Colin Powell si europarlamentarul PSD Corina Cretu.

SirVic, eliberat de Slovenia

Pe de alta parte, un alt hacker roman, Victor Faur, care a contestat, cu succes, o cerere de extradare din partea Statelor Unite pentru conspiratie si patrundere ilegala in retele de calculator, a fost eliberat din custodia autoritatilor slovene si se va intoarce in Romania, informeaza agentia de presa slovena STA, preluata de Agerpres.

Victor Faur a fost arestat in Slovenia, in octombrie anul trecut, in baza unui mandat international de arestare emis de Statele Unite ale Americii. Hackerul roman, care folosea porecla virtuala SirVic, a fost pus sub acuzare in SUA, in 2006, dupa ce a patruns in sistemele informatice ale agentiilor guvernamentale americane. El a fost acuzat ca ar fi intrat ilegal in computere apartinand NASA si Marinei Militare a SUA intre 2004 si 2006, provocand astfel pagube de aproape 1,5 milioane de dolari institutiilor americane, potrivit actului de acuzare.

Faur a fost condamnat in Romania la inchisoare cu suspendare si la plata a 240.000 dolari despagubiri catre institutiile americane. in timpul procesului, el a spus ca a vrut doar sa demonstreze ca acele sisteme informatice erau vulnerabile si nu a dorit sa aduca niciun prejudiciu.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!