Țara performanțelor economice și a oamenilor prost plătiți

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 31 octombrie 2014

uk_pounds

Numărul persoanelor cu venituri salariale mici din Marea Britanie a ajuns atât de mare încât a atins un nivel record, rezultă dintr-un studiu recent ale cărui rezultate au fost date publicității de Resolution Foundation, organizație independentă ce luptă pentru creșterea standardului de viață în regat. Cifrele sunt surprinzătoare, având în vedere că economia națională britanică a crescut continuu în ultimii doi ani, comparativ cu celelalte state dezvoltate din Uniunea Europeană.

 

Record de salarii mici

Numărul persoanelor slab plătite care muncesc în Marea Britanie a crescut cu 250.000 în 2013 față de anul precedent, se susține în ultimul studiu al celor de la Resolution Foundation. Datele transmise de aceștia au fost preluate și publicate de BBC News și de cotidianul The Guardian în 26 octombrie.

Aproximativ 5,2 milioane de oameni ai muncii din Regatul Unit câștigau mai puțin de 7,65 de lire sterline/oră în perioada analizată. Acest tarif este considerat limita sub care un salariu poate fi apreciat ca fiind unul mic în Marea Britanie. El reprezintă două treimi din venitul orar mediu ce poate fi câștigat la nivelul întregii țări.

Cifra ridicată a celor cu venituri salariale scăzute reprezintă un neajuns atât pentru oamenii muncii, cât și pentru performanțele economiei naționale, pentru că diminuează sumele colectate de stat sub formă de taxe, atrag atenția autorii studiului. Guvernanții promit că vor crește în viitorul apropiat salariul minim obligatoriu pe economie.

 

Salariul minim vs. salariul decent

Zeci de mii de oameni au protestat la mijlocul lunii octombrie, pe străzile din Londra, Glasgow sau Belfast, împotriva salariilor scăzute și a politicii de austeritate din Marea Britanie. Manifestanții au atras atenția asupra veniturilor mici pe care le realizează în prezent asistentele medicale, profesorii și funcționarii publici din Regatul Unit.

Oamenii muncii din Marea Britanie au șanse mai mari să obțină o salarizare considerată ca fiind slabă decât lucrătorii din Germania sau Australia, concluzionează și studiul realizat de organizația Resolution Foundation.

Autorii lucrării au mai subliniat că unul din fiecare patru oameni ai muncii din Marea Britanie remunerați cu salariul minim pe economie nu au beneficiat de o creștere a veniturilor în ultimii patru ani.

Valoarea salariului minim pe economie obligatoriu în Regatul Unit este de 6,50 lire sterline pe oră, începând de la 1 octombrie 2014. Dar tariful orar necesar pentru obținerea unui venit decent este în prezent de 7,65 lire sterline/oră, conform fundației Living Wage Foundation. Acesta este valabil în întreaga Marea Britanie, mai puțin în Londra, apreciază cei de la Living Wage Foundation.

Pentru un trai decent în capitala Regatului Unit ar fi nevoie de un câștig salarial de minim 8,80 lire sterline per ora de muncă, mai susțin reprezentanții aceleiași fundații.

 

Șomajul scade, salariul scade…

„Rezultatele studiului referitor la veniturile populației sunt de-a dreptul alarmante”, a apreciat Matthew Whittaker, economist șef la Resolution Foundation.

„În timp ce aflăm lunar știri îmbucurătoare despre scăderea șomajului, salariile rămân în continuare extrem de reduse. A fi prost plătit timp de mai mulți ani nu numai că exercită o presiune financiară crescândă asupra celor în cauză, dar afectează și perspectivele de promovare profesională a acestora”, a continuat Whittaker.

„Populația din Marea Britanie nu percepe încă semnele unei revigorări economice în țara lor”, a remarcat și Cathrine McKinell, ministrul al finanțelor în guvernul din umbră al opoziției parlamentare laburiste, vorbind despre menținerea nivelului scăzut de salarizare în întreaga țară.

Cele mai multe locuri de muncă nou-create în Marea Britanie sunt prost-plătite, a atras atenția Frances O’Grady, secretarul general al Trade Union Congress, una dintre cele mai importante confederații sindicale britanice. El a explicat astfel de ce șomajul scade continuu, fără ca această evoluție pozitivă să se reflecte asupra nivelului salarizării.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!