Țara vânzătorilor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 31 iulie 2014

România tinde să devină o ţară de vânzători – peste 300.000 de salariaţi muncesc în vânzări, ceea ce reprezintă cea mai mare categorie de angajaţi, relevă o analiză realizată de Digi24.

Mulţi dintre ei sunt tineri dispuşi să accepte joburi prost plătite, chiar dacă au diplome de specialişti. Chiar statisticile oficiale arată că, an de an, mii de economişti, jurişti sau alţi specialişti ajung în faţa unei case de marcat sau printre rafturile unui magazin.

„Tinerii nu găsesc locuri de muncă potrivite pentru domeniul lor şi acceptă orice”, spune Marian Preda, decanul Facultății de Sociologie, citat de Digi24.

Angajatorii spun că pe piaţa muncii se caută oameni care să vândă, iar preferaţi sunt tinerii. „Dintr-un număr total de 1.000 de poziţii deschise în compania noastră (…), peste 30% dintre ele au fost poziţii pentru reprezentanţi de vânzări”, spune Veronica Stoica, reprezentanta unei firme de recrutare.

Firmele care vin cu cele mai multe locuri de muncă sunt marile lanțuri de magazine și firmele de vânzări prin telefon. Salariile oferite sunt, însă, mici, pornesc de la 800 de lei.

Dacă absolvenții de facultate nu-și găsesc loc de muncă în domeniul în care se pregătesc și acceptă joburi pentru care sunt supra-calificați, statul pierde de două ori: pierde banii cheltuiți pentru educația tânărului și pierde bani pentru că taxează salarii mici.

Cei mai mulţi salariaţi care lucrează cu acte au slujbe plătite prost. După lucrătorii în comerţ, în clasament se află şoferii şi muncitorii necalificaţi, meserii practicate de aproape 347.000 de români. Spre comparaţie, în urmă cu doi ani, cei mai numeroşi salariaţi erau profesorii de gimnaziu şi liceu: 115.000, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!