Târgurile de job-uri. Din nou la modă?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă, Resurse joburi pe data 14 iulie 2016

Londra_targ de joburi

Unii ar zice că târgurile de locuri de muncă sunt de domeniul trecutului. Cărţile de vizită şi CV-urile printate nu mai sunt folosite ca acum 10-15 ani, iar cei care recrutează preferă să folosească aplicaţii online precum LinkedIn sau Xing. Dar nu este neapărat aşa. Întâlnirile faţă-în-faţă rămân valoroase şi unii recruiteri preferă în continuare târgurile de job-uri.

 

Piaţa orientală

În Asia, târgurile de job-uri, în special pentru candidaţii proaspăt ieşiţi de pe băncile şcolii sunt folosite extensiv. Sunt oportunităţi foarte bune şi pentru cei cu studii de la masterat în sus. Ponderea cea mai mare a acestor evenimente din Asia se regăseşte în India şi Japonia.

Multe din marile instituţii, cum ar fi băncile, au departamente dedicate care se specializează pe recrutarea candidaţilor direct din campus, unul din canalele importante pe care le folosesc pentru a-şi promova ofertele fiind târgurile de locuri de muncă. Sunt adesea şi cazuri în care marile instituţii nu au neapărat nevoie de personal, însă participă la târgurile de job-uri doar pentru a-şi promova imaginea de brand.

Un nou trend ce se anunţă în Japonia ar fi târgurile virtuale de locuri de muncă. Astfel de evenimente ar fi mai ieftin de realizat şi ar fi inclusiv pe placul tinerilor pasionaţi de tehnologie.

 

Exerciţiul te face mai bun

Târgurile de locuri de muncă sunt foarte utile pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească prestaţia la interviuri. E un antrenament foarte bun, candidaţii având posibilitatea să-şi revizuiască comportamentul când se află faţă-în-faţă cu intervievatorul – strângerea mâinii, contactul vizual, tonul vocii şi monitorizarea nivelului propriu de energie sunt importante pentru prestaţia la un interviu pentru un loc de muncă.

 

Când recruiterii se bat pe cei mai străluciţi candidaţi

La London Business School studenţii se întâlnesc cu reprezentanţi a peste 30 de companii în cadrul serii de recrutare care are loc trimestrial. Aceste companii şi-au arătat interesul în a face prezentări virtuale studenţilor, însă preferă evenimentele în care se pot întâlni fizic cu candidaţii. Interacţiunea dintre recruiteri şi studenţi în cadrul târgurilor de job-uri este inegalabilă.

Aceeaşi universitate organizează totodată şi 16 tururi anuale ale unor grupuri de studenţi. Sunt vizitate sedii ale companiilor din sectoarele şi pieţele relevante pentru studenţii universităţii. Cei interesaţi în sănătate pot să meargă într-un tur în Elveţia, spre exemplu, iar cei interesaţi în tehnologie ar putea să se alăture grupului care face un tur al Silicon Valley din SUA.

 

Pierdere de vreme?

Sunt şi voci care spun că târgurile de job-uri nu aduc cele mai bune rezultate. Chiar dacă există interes pentru locurile de muncă puse la bătaie de fiecare companie, aglomeraţia nu garantează şi identificarea candidaţilor potriviţi şi asta pentru că, la fel ca atunci când se pune un anunţ cu o ofertă de muncă, 95% dintre candidaţi nu sunt deloc potriviţi pentru job-ul respectiv.

Într-un astfel de context, reţelele sociale de tip LinkedIn sunt mult mai valoroase. Profesionistul care îşi caută de muncă are astăzi 80% şanse să-şi găsească compania prin această metodă.

Întâlnirile faţă-în-faţă cu candidaţii rămân la fel de importante, doar că au loc mai târziu în procesul de recrutare. Singurul lucru pe care reţelele sociale l-au schimbat în lumea recrutării este modul în care se realizează primul contact.

 

Pentru IT, ecranul calculatorului este totul

Într-o industrie în care totul se măsoară în numărul de unităţi de timp în care un produs poate fi pus pe piaţă, IT-ul preferă motorul de căutare a locurilor de muncă. Tot ce poate fi aflat despre angajator sau despre candidaţi se poate obţine de pe site-ul companiei sau prin intermediul mediei de socializare, astfel că târgurile de job-uri nu şi-ar mai avea rostul.

Astăzi, majoritatea companiilor nu vor intervieva un candidat înainte de a cerceta pagina lui de LinkedIn.

 

Când eşti pregătit, dai bine

O altă problemă a târgurilor de job-uri este faptul că cei care îşi caută de muncă nu vin pregătiţi. Ei vin la interviuri fără să fi făcut o cercetare în prealabil a companiilor şi a oportunităţilor pe care le oferă acestea şi prin urmare nu se pot folosi de aceste informaţii pentru a-şi face o prezentare bună.

Candidatul ar face bine să ceară întotdeauna o carte de vizită sau să folosească facilitatea aplicaţiei LinkedIn de conectare pe loc. De asemenea, candidaţii tineri care nu au experienţă la interviuri ar face bine ca înainte de a participa la târgurile de job-uri virtuale să meargă la târgurile normale, pentru a se familiariza cu situaţia de a sta faţă în faţă cu un străin într-un cadru profesional.

 

Variaţie pe piaţa recrutărilor

Atât candidaţii cât şi companiile trebuie să fie active pe toate fronturile. Media de socializare şi internetul sunt folosite mai mult pentru a anunţa locurile de muncă, însă impresiile personale rămân importante şi de aceea interviurile de preselectare tind a fi făcute mai degrabă faţă-în-faţă decât la telefon, iar târgurile de job-uri reprezintă o bună platformă pentru acest tip de interviuri.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “Târgurile de job-uri. Din nou la modă?”

  1. ionut Spune:

    un loc de munca si pentru mine,fac ori ce munca

Spune-ti si tu parerea!