Tăriceanu, atac la Iohannis

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 19 iunie 2014

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat dur conducerea PNL, susținând că membrii ONG-ului său protestează vehement față de politica „pumnului în gură”. Tăriceanu a anunțat duminică, într-un comunicat de presă citat de Mediafax, că „membrii Grupului de Inițiativă pentru Păstrarea Identității Liberale protestează vehement față de politica „pumnului în gură”, care pune între paranteze dezbaterea democratică în partid”.

Fostul premier a precizat că amenințările la adresa colegilor liberali ale liderilor PNL, în frunte cu Klaus Iohannis, i-au determinat pe membrii grupului său să protesteze față de conducerea interimară a partidului.

„Declarațiile și amenințările publice la adresa colegilor liberali, care s-au angajat nemijlocit față de opinia publică, față de electoratul care ne-a votat și față de istoria PNL pentru păstrarea identității liberale, declarații și amenințări venite din partea unor lideri ai PNL în frunte cu demisionarul prim vicepreședinte, Klaus Iohannis, ca și unele sancțiuni deja adoptate sunt cauzele care ne-au determinat să dăm publicității prezentul protest”, a menționat Tăriceanu.

Cu cărțile pe față

Fostul senator PNL a adăugat că dorește o „dezbatere reală” la Congresul PNL din 28 iunie „pe marginea unor teme cruciale legate de viitorul partidului și de angajamentele pe care ni le-am asumat în campania electorală din 2012”. Printre acestea se numără „analiza activității conducerii centrale demisionare a PNL, care a condus la rezultatul nesatisfăcător obținut la alegerile europarlamentare”, precum și „dezbaterea pe fond a oportunității politice și etice în vederea unei fuziuni cu PDL”. În plus, Tăriceanu vrea să mai discute la Congres despre părăsirea grupului liberal ALDE și aderarea PNL la Partidul Popular European, dar și despre stadiul „realizării promisiunilor noastre electorale la aproape doi ani de la alegeri”.

„Din nefericire, dezbaterea liberă în PNL este practic suspendată în această perioadă, chiar dacă cei din conducerea demisionară fac eforturi, fără vreun rezultat, ca să păstreze aparențele. Etichetările, amenințările și excluderile din partid s-au amplificat ca o practică curentă moștenită din epoca Antonescu, prin care conducerea demisionară își devoalează stilul antidemocratic de lucru și speră, în același timp, să-și conserve funcțiile în partid. Președintele interimar s-a opus public revenirii în PNL a domnului Călin Popescu-Tăriceanu, care ar fi putut, cu autoritatea și prestigiul său de membru fondator în 1989 al PNL, să convingă majoritatea delegaților la Congres să se opună fuziunii PNL cu forțele politice aflate sub influenta lui Traian Băsescu. Lucrurile nu s-au oprit aici. În aceste zile de pregătire, orice posibila atitudine opusă conducerii demisionare, care s-ar putea manifesta la Congres, este exclusă din start”, se mai arată în manifestul grupului inițiat de fostul premier.

„Cerem oprirea sancționării membrilor PNL pentru delictul de opinie contrară conducerii demisionare a partidului”, se mai menționează în documentul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Membrii ONG-ului au declarat că, în caz contrar, „deciziile pe care conducerea demisionară intenționează să le impună Congresului vor genera haos și derută în PNL și vor afecta în mod semnificativ prestigiul, popularitatea și forța PNL în rândul electoratului”.

Iohanis: „Noua formațiune, hrănită de PSD”

Grupul lansat săptămâna trecută de fostul premier a stârnit o serie de critici din partea liderilor liberali, inclusiv din partea președintelui interimar al PNL, Klaus Iohannis. Acesta din urmă este de părere că noua formațiune a lui Călin Popescu Tăriceanu a fost „creată și hrănită de PSD” și că liberalii care i s-au alăturat fostului premier liberal sunt oameni care fie au părăsit partidul, fie au fost dați afară, fie au plecat la acel grup „din cauza unor frustrări”.

„Liberalismul în România trebuie să trăiască în PNL și nu poate să trăiască în brațele unei formațiuni cvasi-politice create și hrănite de PSD”, a mai spus președintele interimar al PNL.

De asemenea, întrebat dacă fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-ar putea întoarce în partid, primarul Sibiului a răspuns: „Dacă m-ați fi întrebat acum o săptămână, aș fi zis că, dacă termină cu piruetele și se reorientează spre PNL, există o cale de discuție. După lansarea acelui vehicul cvasipolitic de ieri, cred că domnul Tăriceanu a ars podul din spatele domniei sale care-l mai lega cu PNL.”

La rândul său, liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, i-a catalogat drept niște „trădători jalnici” pe liberalii care s-au alăturat ONG-ului inițiat de șeful Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a lansat, joi, Grupul de Inițiativă pentru păstrarea identității liberale, căruia i s-au alăturat 12 deputați și doi senatori, inclusiv Daniel Chițoiu, Mihai Stănișoară, Andrei Gerea, Daniel Barbu și Grațiela Gavrilescu, precum și fostul ministru Radu Stroe.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!