Tăriceanu cere demisia lui Kovesi

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 29 mai 2015

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut, marți, demisia Liviei Stanciu, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), și a Laurei Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA. Tăriceanu, alături de mai mulți senatori, i-a transmis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, în care solicită ca Stanciu și Kovesi să plece din fruntea celor două instituții judiciare.

În documentul citat, senatorii vorbesc despre cazul femeii acuzate că a șantajat-o pe șefa Înaltei Curți și care a stat în arest preventiv timp de șase luni, înainte ca judecătorii de la Curtea de Apel București să decidă că este nevinovată și să o achite.

Călin Popescu Tăriceanu a atras atenția, miercuri, că este dreptul său să își exprime o opinie politică și că aceasta nu poate fi cenzurată de nimeni, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la declarațiile făcute de șeful Senatului în legătură cu achitarea femeii care a șantajat-o pe Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți.

„Declarațiile pe care le-am făcut au fost în calitate de senator al României, împreună cu alți colegi liberali, nu în calitate de președinte al Senatului. Dacă aș fi avut mandat de la Biroul Permanent, aș fi putut să vorbesc în numele Senatului. Am acest drept fundamental să îmi exprim opinia, care nu poate fi cenzurată de nimeni”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferință de presă susținută la Senat.

Acesta este de părere că sesizările Inspecției Judiciare nu sunt productive, „pentru că ele nu pot să cenzureze dreptul la declarații politice ale parlamentarilor”. „CSM ar putea să se ocupe de dosarele care au stat ani de zile în sertare, fără să fie lucrate în vreun fel”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, să sesizeze Inspecția Judiciară cu privire la declarațiile făcute de Călin Popescu Tăriceanu în legătură cu achitarea femeii care a șantajat-o pe Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți, dar și „privind activitatea și conduita procurorilor și judecătorilor implicați în soluționarea cauzei”. Totodată, CSM a respins categoric „sugestia public afirmată de complicitate, în instrumentarea acestei cauze, între persoana președintelui ICCJ și procurorul-șef al DNA”.

Mariana Rarinca a fost achitată definitiv săptămâna trecută de Curtea de Apel București, după ce a stat șase luni în arest preventiv și a fost condamnată la închisoare cu suspendare de instanța de fond pentru că ar fi șantajat-o pe Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și alți patru senatori PLR i-au cerut, marți, președintelui Klaus Iohannis să obțină „demisia sau demiterea” Liviei Stanciu și a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, din cauza acestui caz.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!