Tăriceanu îl cheamă iar pe Cioloș

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 11 martie 2016

Premierul Dacian Cioloș este chemat din nou să dea explicații în Senat, sub acuzația că ar fi plecat la reuniunea UE de la Bruxelles nerespectând legea.

„Astăzi, prin prezența premierului Dacian Cioloș la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament, mă văd obligat, în calitate de președinte al Senatului, să constat din nou cu regret că Președinția României și Guvernul își depășesc atribuțiile constituționale și prin aceasta afectează relațiile între puterea legislativă și puterea executivă”, a scris pe Facebook Călin Popescu Tăriceanu.

În acest context, șeful Senatului a explicat prevederile legale pe care se bazează acuzațiile: „În situația în care prim-ministrul îl înlocuiește la Consiliul European pe președintele României, Legea 373 din 2013, Art. 8 și Decizia Nr. 449 din 6 noiembrie 2013 a Curții Constituționale a României prevăd obligativitatea Guvernului de a trimite Parlamentului proiectul de mandat de reprezentare a României, cu cel puțin 10 zile calendaristice înaintea unei ședințe a Consiliului European, spre a fi dezbătut și aprobat. Sunt obligat să constat că în situația de față Guvernul a încălcat legea pentru că nu a trimis Parlamentului un astfel de proiect”. Tăriceanu amintește declarația făcută săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni: „Președintele României a admis implicit că s-a substituit Parlamentului atunci când i-a dat un mandat pe teme concrete și specifice prim-ministrului”.

„În baza atribuțiilor constituționale ale Parlamentului, de control al Guvernului, îl voi invita pe prim-ministru să dea Senatului o explicație oficială privind această situație”, a adăugat fostul premier pe pagina sa de pe rețeaua de socializare.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!