Tăriceanu, noul președinte al Senatului

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 12 martie 2014

Calin Popescu Tariceanu

Fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu a fost ales, luni după-amiază, președinte al Senatului, fiind votat de 93 de senatori, în timp ce 60 au fost împotriva sa. Din numărul total al senatorilor, 171, au votat 157. Voturile valabil exprimate au fost 153, în timp ce 4 voturi au fost declarate nule.

Fostul prim-ministru PNL a fost propunerea PSD pentru postul de președinte al Senatului. Tăriceanu nu a avut emoții în ce privește câștigarea funcției, votul fiind practic o formalitate. Din partea PDL, propunerea a fost liderul senatorilor democrat-liberali, Dumitru Oprea, care a primit 15 voturi. De asemenea, propunerea liberalilor a fost Marius Obreja, anunțat de liderul de grup Puiu Hașotti, deși inițial se vehiculase numele lui Teodor Atanasiu. Obreja a primit 45 de voturi.

Prim-ministrul Victor Ponta a explicat, luni, de ce fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu a fost desemnat propunerea PSD pentru președinția Senatului. Întrebat de ce nu a fost ales unul dintre senatorii social-democrați, președintele PSD a răspuns: „Pentru că așa am promis și ne-am angajat când am format USL: PSD are președinția Camerei Deputaților și un reprezentant al ceea ce era atunci PNL – PC, președinția Senatului.”

În schimb, președintele PNL, Crin Antonescu, a catalogat propunerea lui Tăriceanu de către PSD drept „o situație jenantă”. „Este cea mai rușinoasă atitudine a unui fost președinte al PNL. PNL a avut mulți președinți, unii dintre ei au murit în pușcăriile comuniste. Alții dintre ei – Valeriu Stoica, Theodor Stolojan – parcă totuși n-au fost în situația atât de jenantă încât să ajungă la mâna și la ușa PSD”, a spus liderul liberal.

Crin Antonescu și-a dat demisia din funcția de președinte al Senatului, marțea trecută, în plenul Parlamentului, după un an și opt luni de mandat și după un schimb dur de replici cu prim-ministrul Victor Ponta. De cealaltă parte, Tăriceanu se află la al șaselea mandat de parlamentar, dar primul de senator.

 

Tăriceanu: „România, a șaptea putere a Europei”

Călin Popescu Tăriceanu a susținut luni primul discurs în calitate de președinte al Senatului și a vorbit despre obiectivele pe care și-a propus să le ducă la îndeplinire în calitate de șef al Senatului. El a spus că va încerca să fie un președinte corect, echilibrat și echidistant, dar în același timp, să se implice, nu să asiste pasiv la ceea ce se întâmplă în societatea românească și pe scena politică.

„Senatul este un important for de dezbatere publică și democrație. Voi continua să promovez valorile și libertățile individului fundamentale. Vreau o societate bazată pe modelul social-european, să trăim într-o țară normală, care nu mai e măcinată de diviziune și conflicte. Trebuie să avem curajul de a colabora pe teme majore, iar eu voi pune interesul național pe primul plan”, a declarat Tăriceanu.

Acesta s-a referit și la ruperea USL, spunând că alianța a fost un proiect politic pe care partidele nu au reușit să îl ducă la îndeplinire, dar că acest lucru poate fi rezolvat printr-o bună colaborare în interiorul Senatului.

„Proiectul politic USL este unul pe care nu am reușit să îl ducem la îndeplinire, ne-am angajat să punem România pe picioare și cred că trebuie să lucrăm împreună pentru a nu-i dezamăgi pe cei care ne-au votat și și-au pus speranțele în noi. De aceea am acceptat propunerea de a candida pentru această funcție și vă mulțumesc mult pentru alegere”, a precizat el.

Tăriceanu a adăugat că „dacă aruncăm o scurtă privire pe scena politică, vedem că clasa politică e debusolată, fără perspectivă pe termen lung, suntem preocupați de probleme false, dispute derizorii. După 20 de ani, România a rămas fără un proiect major. Clasa politică a reușit să se mobilizeze pentru aderarea la UE și NATO. (…) Cred că România are un viitor, dar numai în măsura în care vom avea o viziune comună, bazată pe unitate națională. România poate să devină un lider regional. Vreau să văd România devenind a șaptea putere a Europei, eu cred foarte mult în asta”, a încheiat Tăriceanu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!