Tarifele de roaming, eliminate din decembrie 2015

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 14 aprilie 2014

Parlamentul European a aprobat, în primă lectură, reforma pieţei telecomunicaţiilor, care prevede, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015. Votul din PE vine după ce, la 18 martie, Comitetul pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) a aprobat această reformă.

Potrivit propunerii iniţiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate încă de la 1 iulie 2014. Pentru a proteja companiile telecom faţă de „folosirea abuzivă” a serviciilor de roaming, eurodeputaţii au solicitat Comisiei o serie de măsuri care să permită firmelor să aplice tarife în situaţii excepţionale. Aceste tarife vor fi, însă, sub nivelul celor aplicate în prezent, informează Mediafax.

Totodată, PE a decis interzicerea practicilor de blocare sau de încetinire a conţinutului de internet. Companiile vor putea, în continuare, să furnizeze „servicii specializate”: televiziunea prin internet (IPTV), video la cerere, anumite aplicaţii, precum imagistica medicală de înaltă rezoluţie, săli de operaţie virtuale, aplicaţii cloud care necesită prelucrarea unor cantităţi mari de date şi care sunt vitale pentru activitatea întreprinderilor, în măsura în care acest lucru nu afectează vitezele de internet promise altor clienţi.

Conform comunicatului PE, ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicaţiilor din cele 28 de state membre trebuie să se numere printre priorităţile viitorului Parlament European, rezultat în urma alegerilor din 22-25 mai.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!