Tarile care incalca statul de drept risca inghetarea fondurilor UE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 ianuarie 2014

Comisia Europeana trebuie sa verifice si sa sanctioneze tarile membre UE care incalca statul de drept si criteriile de la Copenhaga. Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European a aprobat, marti, o rezolutie potrivit careia Comisia Europeana trebuie sa faca imediat un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE si a criteriilor de aderare la blocul comunitar.

Masura adoptata cu 31 de voturi „pentru” si cu 18 „impotriva” are ca tema respectarea drepturilor fundamentale in UE in 2012, dupa cum se arata intr-un material publicat de Parlamentul European, scrie caleaeuropeana.ro.

„Este timpul ca UE sa puna in practica mecanisme care sa asigure corecta aplicare a valorilor europene si a criteriilor de la Copenhaga, care sa ramana valide si dupa intrarea in UE. Instrumente de monitorizare si sanctionare trebuie sa fie create in acest sens, implicand institutii ale UE, statelor membre si corpuri de experti precum Agentia pentru Drepturi Fundamentale si Consiliul Europei”, a declarat raportorul Louis Michelle, membru belgian al grupului ALDE (liberali), conform sursei citate.

Comisia Europeana trebuie sa instituie de urgenta un nou sistem de monitorizare a criteriilor de aderare, cunoscute sub numele de „Criteriile de la Copenhaga”, in mod regulat si intr-o maniera obiectiva, se arata in textul rezolutiei.

Potrivit acesteia, statele care nu respecta noile prevederi vor fi sanctionate, una dintre masurile disciplinare fiind inghetarea fondurilor europene.

Masura are loc la scurt timp dupa „martea neagra” din Parlamentul Romaniei, cand deputatii au modificat Codul Penal si au starnit reactii aprinse in randul magistratilor. Tara noastra a primit, pentru primii sapte ani in UE, fonduri europene de aproape 30 miliarde de euro, iar alte 40 miliarde de euro sunt alocate pentru perioada 2014-2020.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!