Tatuajele, un accesoriu la modă

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Muncă, Poveşti româneşti pe data 16 decembrie 2015

Londra_Levi Tolnai_Tatuaje3

În prezent, tatuajele au devenit un „accesoriu” important şi foarte căutat. Astăzi, aşa cum spun tatuatorii, ele înregistrează cea mai mare popularitate de care s-a bucurat vreodată acest tip de pictură pe trup. Un tânăr român care are un atestat de artist-tatuator a povestit, pentru Diaspora Românească, tot ce trebuie ştiut în materie de… tatuaje. Numele său este Levi Tolnai, are 26 de ani şi vine din Dej, judeţul Cluj.

 

Diaspora Românească: Când şi cum a pornit drumul tău spre Anglia?

Levi Tolnai: În Anglia am ajuns în urmă cu un an şi jumătate. Ca orice român, am ales să vin aici pentru o viaţă mai bună, dar şi ca să mă specializez mai mult în tatuaje. În România am lucrat ca liber profesionist în acest domeniu. Făceam tatuaje prietenilor, cunoştinţelor. După care timp de trei ani am lucrat în Italia la un salon, pe vremea când le era bine românilor în această ţară. Şi apoi am venit în Anglia.

 

D.R.: De unde a pornit pasiunea pentru tatuaje?

L.T.: La început a fost ca un joc între prieteni. Ne făceam cu aparate artizanale unul celuilalt. Eu am simţit că îmi place şi m-am hotărât să mă specializez. Am început să studiez, să citesc cărţi, să mă uit la documentare, apoi am făcut şi un curs de Art Design, dar şi unul ca artist-tatuator de la care am primit atestat.

 

D.R.: Aveai înclinaţii artistice din copilărie?

L.T.: Cred că te naşti cu aceste înclinaţii… mie unul, de exemplu, nu mi-a plăcut la şcoală desenul. Majoritatea care fac tatuaje nu au fost pasionaţi de acest lucru, doar când ai aparatul în mână realizezi că este ceva frumos… o adrenalină.

 

D.R.: Când ai realizat primul tatuaj?

L.T.: Cred că aveam în jur de 16 ani.

 

D.R.: De ce îşi fac oamenii tatuaje?

L.T.: Sunt fel şi fel de poveşti. Mulţi clienţi îşi fac portretele familiei: mamă, tată, frate. Sunt două motive pentru care aceştia aleg portretele… ori îşi iubesc foarte mult familia, ori membrii familiei au murit şi vor să păstreze amintirea lor. Pentru restul oamenilor… tatuajul este un accesoriu. De exemplu, o femeie, în loc să poarte un inel sau un lanţ la gât, preferă un fluture ca şi tatuaj. Băieţii aleg în general modele tribale. Unii spun printr-un tatuaj povestea vieţii lor. Depinde de fiecare persoană în parte. Sunt oameni care îşi fac un tatuaj pentru a ascunde un semn sau o cicatrice sau pentru a marca ceva important din viaţa lor.

 

D.R.: În Londra lucrezi doar ca tatuator?

L.T.: Pot spune că munca aceasta îmi ocupă în jur de 80% din timp. În restul timpului, mă ocup de design interior şi fac proiecte în aceste domeniu. Sunt liber profesionist, am atestat şi pot să lucrez şi la salon, dar şi la clienţi acasă. Mulţi dintre clienţii mei preferă să-şi facă tatuaje la ei acasă… Se simt mult mai bine în spaţiul lor.

 

D.R.: Un lucru pe care presupun că îl întreabă toată lumea: doare?

L.T.: De obicei tatuajele dor, dar depinde de fiecare om în parte şi de zona în care se face tatuajele. Dacă zona este plină de terminaţii nervoase, atunci există o durere. De exemplu, pe spate este cel mai suportabil, iar zonele unde durerea se simte mai tare sunt picioarele, laba piciorului, abdomenul, braţele.

—————————————

„Am în jur de 10 tatuaje. În zonele unde am avut acces mi le-am făcut singur. Odată ce am făcut tatuaje, am vrut să am şi eu… să simt pe pielea mea ceea ce simte clientul. Nu am portretele familiei, ci pur şi simplu, desenele care mi-au plăcut foarte, foarte mult. Dacă am văzut un desen foarte frumos… am vrut să îl am.”

Levi Tolnai, artist-tatuator

—————————————

 

D.R.: În ce a constat cursul pe care l-ai făcut?

L.T.: Cursul de artist-tatuator pe care l-am făcut eu la Iaşi a durat un an de zile. Am primit o diplomă româno-italiană, pentru că profesorii erau asociaţi, din România şi din Italia. În primele două luni am făcut doar desen… tatuat pe piele artificială, iar în următoarele opt luni, faci tot ce înseamnă lucruri sanitare. Igienizarea locului, curăţarea acestuia, tot ce trebuie să faci în acest sens. Sunt mai mulţi paşi care trebuie parcurşi. Nu trebuie să ai o foaie la tine cu tot ce trebuie să faci, ci să cunoşti foarte bine ceea ce faci, pentru că ai responsabilitate. La final trebuie să ai conştiinţa împăcată că le-ai făcut pe toate.

 

D.R.: Un tatuaj reprezintă un risc?

L.T.: Dacă persoana care îşi face un tatuaj apelează la un tatuator care nu are experienţă sau care nu ia în considerare toate procedeele, atunci este riscant. Dacă nu foloseşte un ac steril, se pot transmite boli… de la hepatită, SIDA.

 

D.R.: Ce naţionalităţi sunt clienţii tăi?

L.T.: În prezent, în mare parte, clienţii mei sunt români, dar am şi clienţi englezi, maghiari, francezi… toate naţiile. Încă nu am reuşit să intru pe piaţă foarte tare încât să mă adresez doar englezilor.

 

D.R.: Întreb care sunt clienţii tăi pentru că englezii sunt foarte deschişi către tatuaje…

L.T.: Da, este vorba de mentalitate, de concepţie. Mai este mult până vom ajunge să gândim şi noi a fel. De exemplu, în România încă există concepţia că dacă ai un tatuaj şi vede lumea din jur, zice că ai fost la puşcărie. Englezii sunt mult mai avansaţi.

 

D.R.: Care sunt tatuajele pe care le poţi face?

Londra_Levi Tolnai_tatuaje2L.T.: Fac orice fel de tatuaje. De la modele tribale la tatuaje 3D. Pot face orice model.  În mare parte, clientul se uită pe desene şi alege un anume model. Unii vin cu modele de pe internet, alţii vor ceva personalizat.

 

D.R.: Care sunt preţurile?

L.T.: Preţurile sunt în funcţie de complexitatea tatuajului. Preţul minim este în jur de 50 de lire, iar cel maxim, vorbesc de banii pe care i-am primit eu, a fost 3.000 de lire. A fost un tatuaj pe tot spatele, un înger cu chipurile membrilor familiei. Era un tatuaj în legătură cu viaţa lui, prin ce a trecut. Un astfel de tatuaj durează şi până la două luni.

 

D.R.: Ce planuri de viitor ai?

L.T.: Deocamdată mă gândesc să rămân în Anglia şi să învăţ tot ce se poate învăţa în acest domeniu. Apoi vreau să mă întorc în România şi să îmi deschid o şcoală pentru tatuatori, să pregătesc elevi, să creez artişti tatuatori. Nu vreau să îmi deschid un salon.

—————————————

Curiozităţi despre tatuaje

 

Tatuajele datează de acum peste 5.000 de ani. Cel mai vechi tatuaj uman descoperit până în prezent este pe o mumie care are 5.300 de ani – Oetzi, cunoscut și ca Omul Gheţurilor – , care este şi cea mai veche din cele identificate. Triburile antice foloseau tatuajele pentru a însemna evenimente şi lucruri importante din viaţă, precum mariajul, bărbăţia, credinţa şi dragostea. Specialiştii spun că tatuajele de pe Oetzi s-ar putea să fi avut scopuri terapeutice.

Un maestru în tatuaje își petrecea întreaga viaţă învăţând despre acest procedeu – obiecte ascuţite, ace, roci sau alte unelte care erau folosite pentru a pregăti pielea să accepte cerneala. Fără echipamentul modern, realizarea tatuajelor era mult mai dureroasă şi necesita mai mult timp.

Tatuajele penetrează doar 3-5 straturi de piele. Spre deosebire de hârtie sau pânză, pielea nu este uniformă în culoare, textură sau grosime.

Unele tatuaje pot fi realizate cu cerneală fosforescentă, astfel că strălucesc în întuneric.

Tatuajele pot fi făcute în orice parte a corpului. Oamenii pasionaţi de tatuaje cer ca acestea să le fie făcute pe toate părţile corpului. Unii sunt tatuaţi pe interiorul buzelor, alţii pe talpă, iar alții în locuri şi mai sensibile, cum ar fi albul ochilor. De asemenea, unii bărbați cer tatuaje pe organele lor genitale.

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!