TAX RETURN-UL, PE CALE DE DISPARIȚIE

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 25 mai 2015

Diaspora romaneasca_Tax Return-ul, pe cale de disparitie

Vremea recuperării taxelor se apropie de sfârșit…

Cei mai mulți dintre muncitorii constructori români care trudesc pe șantierele din Regatul Unit s-au obișnuit să aștepte cu ardoare, în fiecare an, începutul lunii aprilie. Pentru că, de ani de zile, data de 6 aprilie, care marchează începutul unui nou an financiar britanic, a declanșat efervescența recuperării taxelor. Începând din acea zi, orice lucrător self-employed din construcții avea dreptul să solicite și să primească înapoi de la statul britanic o parte din sumele reținute pe parcursul ultimelor 12 luni sub formă de taxe. Practic, în acest fel, fiecare român care a muncit pe șantier se putea bucura de recuperarea unor sume de câteva sute sau chiar mii de lire sterline.

Bucuria nu va mai dura mult… Ceea ce părea doar un zvon s-a confirmat… Guvernanții britanici au anunțat că practica depunerii anuale a declarației de Tax Return va dispărea până în 6 aprilie 2020. Schimbările vor începe, însă, mult mai repede, adică din anul 2016…

 

 

Începutul sfârșitului:

din 2016 până în 2020…

 

Bucuria recuperării taxelor care îi cuprindea pe muncitorii constructori din Regatul Unit în fiecare an, în data de 6 aprilie, nu va mai fi aceeași începând din 2016. Ziua de 6 aprilie 2015 ar putea fi ultima marcată de frenezia recuperărilor…

Așa-numitul „Tax Return” ce dădea posibilitatea obținerii unor sume de câteva mii de lire sterline, la începutul fiecărui an financiar, de către numeroși lucrători români pe șantierele Marii Britanii, va deveni istorie. Guvernanții de la Londra au anunțat deja că vor renunța la procedura prin care muncitorii constructori self-employed (pe cont propriu) puteau recupera o parte din taxele ce le-au fost reținute timp de 12 luni. Eliminarea acestui sistem de taxare se va face treptat, începând din 6 aprilie 2016 și până în 2020.

 

Motivații oficiale…

Milioane de locuitori ai Marii Britanii vor fi nevoiți să renunțe la metoda de completare a propriei declarații financiare anuale (self-assessment tax return) cu care s-au obișnuit de ani de zile, sugerau cele mai importante ziare britanice în urmă cu numai câteva săptămâni sub titlul „Sfârșitul Tax Return”. Articolele au apărut în 18 martie, imediat după ce George Osborne, ministru de finanțe în Guvernul de la Londra, a anunțat renunțarea completă la actuala schemă „Tax Return” până în anul 2020.

Sistemul „Tax Return”, aflat încă în vigoare, s-a dovedit „mult prea complicat, costisitor și dificil”, au motivat sursele guvernamentale cu privire la luarea deciziei. Acestea susțin că parcurgerea noii proceduri nu va consuma mai mult de 10 minute din timpul contribuabililor, comparativ cu durata medie de circa 40 de minute necesară pentru completarea în prezent a unui formular „Tax Return”.

 

Evidență computerizată…

Aproximativ 12 milioane de indivizi de pe întinsul Marii Britanii obișnuiau să completeze o declarație fiscală a propriilor venituri și cheltuieli de peste an la finele fiecărei perioade de 12 luni fiscale. Toți aceștia vor trebui să accepte trecerea la evidența computerizată electronică a datelor lor fiscale începând din 2016. Ei vor deține conturi personale pe website-ul Administrației Fiscale din Regatul Unit HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs), unde vor fi colectate toate informațiile lor financiare. Cele mai multe dintre aceste date vor fi trimise către HMRC direct de angajatori sau contractori, bănci, de Ministerul Muncii și Pensiilor (Department for Work and Pensions) sau de către alte terțe surse.

În consecință, lucrătorii pe cont propriu (self-employment) sau micile firme vor putea să plătească taxe oricând pe parcursul anului financiar, în mai multe etape. Această modalitate va înlocui actuala procedura de plată anuală și va elimina modelul prezent de recuperare a taxelor.

————————————–

Schimbări importante…

 

6 aprilie 2016

Introducerea obligativității de a depune online declarația de venituri și cheltuieli pentru toți muncitorii constructori care lucrează în cadrul schemei CSI. Vor fi exceptați doar cei care nu pot accesa un canal online, din motive de vârstă, handicap, distanță sau obiecție religioasă.

 

6 aprilie 2017

Introducerea obligatorie a verificării declarațiilor depuse online pentru toate persoanele care au lucrat ca subcontractori.

Hawsons Chartered Accounts – firmă de contabilitate britanică, despre schimbările care vor urma în anii următori cu privire la Tax Return

Sursa: http://hawsons.2020staging.com

————————————–

 

 

Statul câștigă, muncitorul pierde

 

Banii reprezintă „singura și adevărata motivație” din spatele deciziei de renunțare la „Tax Return” luată de guvernanții britanici, crede Viorel C., un român care conduce la Londra o companie specializată în recuperarea taxelor.

 

Mai mulți bani la buget

„Faptul că foarte mulți lucrători self-employed își declară singuri veniturile și cheltuielile nu este deloc pe placul celor care conduc în prezent Regatul Unit”, ne-a declarat Viorel. El subliniază că, în acest fel, „se plătesc la buget taxe mult mai mici decât dacă toți acești oameni ar fi fost angajați”.

Viorel C. recunoaște, însă, că măsura anunțată de ministrul britanic al finanțelor George Osborne nu este una fără temei… „Până acum, cei mai mulți lucrători self-employed din construcții declarau că au avut cheltuieli mai mari decât s-a întâmplat cu adevărat în realitate. Asta pentru a recupera cât mai mulți bani din sumele care le-au fost reținute sub formă de taxe. În viitor, ei nu vor mai putea face acest lucru”, atrage atenția românul. El ne-a explicat că, odată cu renunțarea la Tax Return, aceștia vor trebui să prezinte situația cheltuielilor proprii în fiecare lună sau chiar din două în două săptămâni. Toate aceste date vor fi monitorizate cu atenție de companii intermediare, cunoscute sub numele de „Umbrella Company”.

„De exemplu, dacă un lucrător constructor a câștigat 400 de lire sterline pe săptămână, el va trebui să raporteze tot ce a cheltuit la o astfel de firmă «Umbrella Company», care colaborează direct cu contractorul prin care a obținut locul de muncă temporar. El va trebui să prezinte acte doveditoare dacă a cheltuit, de pildă, 60 de lire sterline pentru a-și cumpăra diverse scule. În plus, acea Umbrella Company îi va percepe la rândul ei o taxă pentru servicii contabile, în valoare de 15 lire sterline, să zicem. Venitul său va fi, în consecință de doar 325 de lire, iar pentru acești bani va trebui să plătească taxe la stat, întocmai ca și un angajat”, ne-a explicat Viorel.

 

Dispare CIS?

Actuala schemă Construction Industry Scheme (CIS) care permite muncitorilor self-employed să recupereze o parte din taxele plătite la finele fiecărui an financiar s-ar putea să dispară în anii următori, preconizează Viorel C.

„Actuala schemă CIS a fost introdusă la sfârșitul anilor 90 în Marea Britanie pentru a eficientiza industria construcțiilor. Înainte, toți muncitorii constructori lucrau ca și angajați. Doar că firmele de construcții au lucrări pe termen limitat și le este mai convenabil să apeleze la echipe diferite, în funcție de specificul lucrărilor. Acest gen de colaborare nu se prea pretează la un contract de angajare standard. Și așa s-a ajuns la această formulă de compromis, prin care muncitorii constructori au o anumită flexibilitate și pot recupera o parte din taxe, în funcție de cheltuielile avute pe parcursul unui an. Sistemul CIS a funcționat bine, dar reprezintă o pierdere pentru bugetul de stat”, susține Viorel.

Românul este de părere că statul britanic va fi principalul câștigător, în timp ce în primul rând lucrătorul self-employed şi mai apoi firmele de construcţii vor fi păgubite în urma schimbărilor impuse.

„Vor avea de câștigat, în schimb, firmele intermediare Umbrella Company și, implicit, o parte din companiile de construcții care, de fapt, îşi deschid propriile umbrella companies. Cel mai mult vor avea de suferit oamenii, muncitorii. Ei nu vor mai recupera prea mulți bani. Iar cel mai mult va beneficia de această schimbare bugetul național, adică statul britanic”, mai declară Viorel C.

————————————–

Cum funcționează CIS?

 

Construction Industry Scheme (CIS) reglementează activitatea în industria construcțiilor și relațiile dintre contractorii principali (companiile de construcții) cu subcontractorii (firmele executante de lucrări și muncitorii constructori) ce activează în acest domeniu. În temeiul acestui program, statul reține, sub formă de impozite, 20% din veniturile realizate lunar de lucrătorii self-employed care muncesc pe șantierele Marii Britanii. CIS mai permite acestora să recupereze o parte din banii reținuți pe parcursul unui an financiar, dacă pot face dovada că au avut cheltuieli în scopul desfășurării activității. În acest fel, numeroși români care muncesc în construcții în Regatul Unit pot să solicite și să obțină în fiecare an, după data de 5 aprilie, sume cuprinse între câteva sute și câteva mii de lire sterline.

————————————–

 

 

Nici angajat, nici lucrător pe cont propriu

 

Numeroși muncitori constructori români au simțit în ultimul timp că „li se pregătește ceva” pe piața muncii din Regatul Unit, însă nu înțelegeau care sunt rațiunile schimbărilor ce vor urma…

„Într-adevăr, tot mai mulți dintre clienții noștri români vin la noi și își exprimă îngrijorarea că, pe viitor, nu vor mai putea recupera taxe. Ei spun că au auzit că se va desființa self-empoymentul, adică statutul de lucrător pe cont propriu. În realitate, însă, lucrurile sunt puțin diferite și ele trebuie nuanțate. Cert este că traversăm o perioadă de tranziție care se face resimțită printre toți cei care activează în acest domeniu, incluzând muncitorii constructori, precum și companiile care oferă servicii de consultanță pentru recuperarea taxelor odată cu închiderea de an financiar”, ne-a declarat sub protecția anonimatului o româncă, angajată la un birou de servicii contabile din capitala Marii Britanii.

„Construction Industry Scheme (CIS) va fi probabil desființată. Acest lucru nu a fost anunțat oficial și nimeni nu a făcut precizări exacte referitoare la momentul când va avea loc această schimbare radicală. HMRC (Administrația Financiară britanică – n.r.) intenționează să elimine această schemă după ce reprezentanții instituției au realizat că foarte mulți dintre muncitorii constructori cu statut de self-employed solicită recuperarea unor sume de bani mai mari decât cele cheltuite în realitate. Iar această practică generalizată provoacă scurgeri importante de la bugetul de stat”, mai precizează tânăra.

Desființarea CIS va avea ca efect introducerea obligativității ca toți muncitorii constructori care au lucrat până acum pe cont propriu să accepte statutul de angajat sau să își înființeze propriile companii cu răspundere limitată (LTD), după cum apreciază românca care lucrează la un birou de consultanță din Londra. Doar că statutul de angajat la care se face referire nu va fi unul efectiv.

„Constructorii care optează pentru această variantă nu vor avea concedii de odihnă plătite de compania pentru care lucrează, nici nu vor beneficia de asigurare medicală ori de plata unor contribuții suplimentare pentru pensie, de care se bucură un angajat. În schimb, lor li se vor reține impozite mai mari, de circa 38-40%, așa cum plătesc angajații cu acte în regulă. În plus, foștii self-employed nu vor mai avea posibilitatea să recupereze o parte din sumele reținute sub formă de taxe la sfârșitul fiecărui an financiar. Aceasta pentru că firmele care sunt contractori principali de lucrări de construcții îi vor obliga să se adreseze unor firme specializate, așa-numite «Umbrella Company». Acestea sunt, practic, agenții de plăți care vor gestiona cheltuielile pe parcursul desfășurării fiecărei lucrări. Mai exact, reprezentanții unei astfel de «Umbrella Company» le vor impune muncitorilor constructori anumite baremuri de cheltuieli pentru scule și materiale, ca și în ceea ce privește transportul sau alte costuri specifice. Și toate aceste costuri vor fi decontate cu frecvență săptămânală, nu anual ca și până acum”, ne-a mai explicat românca.

————————————–

„Mie nu îmi convine să renunț la statutul de self-employed. Ca self-employed am dreptul să îmi iau o parte din taxe înapoi, dacă îmi cumpăr scule și altele. Cu alte cuvinte, poate că mi-ar conveni, dacă mi s-ar garanta continuitatea la locul de muncă. Să lucrez cel puțin trei luni în același loc. Dar ei ne propun un angajament temporar. Plătești taxe mari plus asigurare de sănătate și contribuție pentru pensie, ca orice angajat, dar nu beneficiezi de zile de concediu plătite sau de alte avantaje pe care le au angajații. Așa nu îmi convine. Dacă aș avea un contract de angajare ferm pentru cel puțin trei sau șase luni de zile, atunci ar fi obligați să îmi plătească concediu. Ar fi de acord să devină angajați toți cei care lucrează acum ca self-employed, cu condiția să ni se plătească și zilele de «Bank Holiday» și cele de concediu de odihnă. Trebuie să se gândească și la noi.”

Maria, o femeie în vârstă de peste 50 de ani, muncitor în construcții

————————————–

 

 

Ultimul an de self-employment…

 

Anul financiar 2015-2016 ar putea fi ultimul în care românii vor mai avea dreptul să muncească ca lucrători pe cont propriu (self-employed) pe șantierele Marii Britanii, a aflat cu îngrijorare Maria, o femeie de peste 50 de ani, care lucrează de 10 ani în construcții la Londra.

„Mie mi-a explicat agenția la care m-am înscris cum este situația”, susține românca. „Mi-au zis că, până la sfârșitul anului, o să angajeze pe toți lucrătorii self-employed cu care colaborează… Ei deja au angajat o parte din clienții lor ca employee (angajat – n.r.), mai ales pe cei care câștigă foarte puțin, fiind plătiți cu salariul minim pe economie, adică puțin peste 6 lire sterline pe oră. Spuneau că acestora li se vor reține taxe proporțional cu valoarea salariului”, continuă Maria. Ea ne-a mai povestit cum reprezentanții agenției de plasare a forței de muncă cu care ea colaborează au informat-o că muncitorii calificați, plătiți cu un tarif orar de circa 11-12 lire sterline, vor beneficia de o perioadă de reflexie pentru a se hotărî dacă acceptă sau nu să devină „angajați”. „Aceștia au timp să se mai gândească până la sfârșitul anului, pentru că, având salariul mai mare, li se vor reține taxe de peste 20%, deci mai mari decât cele reținute în prezent, prin CIS (Construction Industry Scheme – n.r.), în conformitate cu statutul de self-employed. Ideea este că nu te pot obliga să accepți să devii angajat, doar îți dau timp de gândire până la sfârșitul anului. Încearcă să ne convingă ori să ne angajăm ori să ne facem propria companie ( LTD – n.r.)”, ne lămurește femeia.

————————————–

„O să iasă scandal… Pentru că, până acum, știam că plătesc 20% impozit și cam două lire pe săptămână ca asigurare. Dacă vreau, plătesc, dacă nu, e pierderea mea, când voi ajunge la pensie. Dar ca angajat îți ia 20% plus 90 de lire pentru asigurare de sănătate și pensie. Și eu nu beneficiez de acești bani. Eu știu, fiindcă am mai fost angajată. Iar când firma pentru care am lucrat a dat faliment, ni s-au plătit 5.000 de lire sterline ca și compensație, plus concediul de odihnă pentru o săptămână și jumătate. Iar acum ei ne propun o formă de angajare prin care poți ajunge să plătești statului până la 40% din salariu pe degeaba… Și nici nu ne mai dă voie să recuperăm o parte din taxe, deși, pe parcursul unui an, avem cheltuieli cu transportul, ne cumpărăm scule și echipamente…”

Maria, o femeie în vârstă de peste 50 de ani, muncitor în construcții

————————————–

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “TAX RETURN-UL, PE CALE DE DISPARIȚIE”

  1. Mihai Spune:

    Buna ziua, am o intrebare daca ma puteti ajuta va rog. O prietena a fost “prinsa”/pacalita in chestia cu tax return cineva i a luat toate detaliile pentru a aplica in numele ei pt tax return as dori sa aflu mai multe informatii ce se va intampla de acum inainte si cum ea poate sa nu si faca probleme cu statul sau daca si a facut probleme.

Spune-ti si tu parerea!