Tax Return-ul. PENALIZĂRI după 31 ianuarie

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 16 ianuarie 2015

Tax return 2014

Termenul limită de trimitere a Tax Return-ului pe hârtie a fost 31 octombrie. Mai sunt câteva zile în care Tax Return-ul pe perioada 6 aprilie 2013 – 5 aprilie 2014 se poate trimite online – termenul limită este 31 ianuarie 2015. Apoi apar penalizările, din ce în ce mai mari, pe măsura întârzierii. Iar majoritatea scuzelor nu sunt acceptate.

 

Tax Return-ul

Majorităţii contribuabililor din UK li se deduc taxele la sursă (prin sistemul PAYE) şi, prin urmare, nu mai trebuie să completeze un Tax Return. Dar, pe lângă aceştia, în UK sunt mai bine de zece milioane de persoane care trebuie s-o facă.

Eşti obligat, prin lege, să completezi un Tax Return dacă eşti self-employed, te afli într-un parteneriat sau dacă eşti director al unei companii limited; dacă ai un câştig, ca şi angajat sau pensionar, mai mare de 100.000 de lire; dacă ai obţinut un venit de cel puţin 10.000 de lire pe o investiţie; dacă eşti pastor al unei biserici; dacă eşti un „nume” pe piaţa de asigurări londoneze Lloyd’s sau dacă eşti împuternicitul sau reprezentantul unei persoane care a decedat. De asemenea, trebuie completat Tax Return-ul şi atunci când pur şi simplu a sosit formularul de la HMRC cu solicitarea de a fi completat, chiar dacă nu te afli în nici una din situaţiile enumerate.

 

Tax Return-ul pe hârtie şi cel online

Dacă doreai să-ţi trimiţi Tax Return-ul pe hârtie şi ai pierdut termenul limită de 31 octombrie, nu-l trimite după acea dată, pentru că vei fi, automat, penalizat. În loc, poţi foarte bine să-l trimiţi online.

Ce n-ar trebui să faci (un lucru des întâlnit, de altfel) e să trimiţi un return întârziat pe hârtie şi un altul online, gândindu-te că vei fi acoperit, chiar dacă cel online se trimite înaintea deadline-ului de 31 ianuarie.

 

Amenzi, penalizări

În nefericitul caz în care nu reuşeşti să trimiţi return-ul până la 31 ianuarie, trebuie să ştii că vei avea de plătit penalizări tot mai mari, pe măsură ce întârzii. Aici intră şi trimiterea cu întârziere a Tax Return-ului pe hârtie, chiar dacă el ajunge înainte de 31 ianuarie.

Deci, dacă se întârzie, se aplică în mod automat următoarele penalizări:

  1. O zi întârziere. Amenda este de £100 şi se plăteşte chiar dacă nu sunt taxe de achitat sau dacă ele au fost deja achitate.
  2. Trei luni întârziere. Se calculează amendă de câte £10 pe zi, până la 90 de zile, adică £900. Dacă adăugăm şi cei £100 iniţiali, penalizarea totală este de £1000.
  3. Şase luni întârziere. Se mai adaugă suma de £300 sau 5% din taxa datorată, care din cele două cifre este mai mare. În total, ar fi de plată cel puţin £1300.
  4. Un an întârziere. Alţi £300 sau 5% din taxa datorată se adaugă la plată. În cazuri mai serioase, dacă trec mai mult de 12 luni, HMRC poate cere să se achite până la 100% din taxa datorată, asta pe lângă taxa datorată.

E foarte trist să vezi că se practică asemenea penalizări în condiţiile în care până acum trei ani singura penalizare era de £100, poate £200 dacă se întârzia un an, sume care se puteau şterge dacă efectiv nu exista venit în acel an sau dacă nu erau taxe de plătit.

 

Penalizări pentru plăţi cu întârziere

De remarcat că atât taxa datorată cât şi penalizările, dacă nu sunt plătite la timp, se umflă, pentru că HMRC aplică şi dobânzi pe sumele datorate.

 

Scuze că am întârziat!

Scuzele nu sunt acceptate decât dacă sunt „rezonabile”, adică doar atunci când condiţiile sunt excepţionale. Exemple:

  • sistemul informatic al HMRC nu funcţionează;
  • calculatorul ţi s-a stricat chiar înainte sau în timp ce îţi completai Tax Return-ul;
  • îmbolnăvire gravă, handicap, condiţie mentală precară ce te-a făcut incapabil să trimiţi Tax Return-ul;
  • te-ai înregistrat pentru serviciul HMRC online însă nu ai primit codul de activare la timp.

Atenţie!, totuşi. Fiecare caz este unic, iar HMRC-ul va judeca fiecare caz în mod independent. Scuza va sta în picioare dacă HMRC-ul se va lăsa convins că, într-adevăr, problema apărută a împiedicat trimiterea Tax Return-ului la timp. De cele mai multe ori, însă, scuzele nu sunt acceptate, iar penalizările rămân a fi plătite, spre marea disperare a contribuabilului.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!