Taxa auto, discriminatorie

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 februarie 2014

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis pe 3 februarie ca taxa auto adoptata in 2012 incalca legislatia europeana. Curtea a constatat ca taxa auto din 2012 „descurajeaza punerea in circulatie a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre”, relateaza Gandul.info si Hotnews.ro.

Banii colectati in baza acestei taxe vor trebui returnati cetatenilor. Potrivit Hotnews.ro, doua instante din Romania au transmis catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene  intrebari preliminare in care solicitau clarificari legate de taxa de poluare din 2012. Mai exact, instantele au solicitat Curtii sa explice daca din perspectiva legislatiei europene, taxa de poluare pentru masinile luate la ocazie din alte tari UE este una discriminatorie sau nu.

Curtea a decis ca intr-adevar o astfel de taxa impusa masinilor la mana a doua importate din alte tari este discriminatorie. Juristii consultati de Hotnews.ro au explicat ca taxele incasate in baza legii din 2012 vor trebui returnate de catre stat si ca cei care le-au platit pot deschise procese in acest sens. In dosarele in care instantele au dispus ca statul nu trebuie sa returneze taxa auto, cei care au pierdut procesele pot cere revizuirea sentintei in baza deciziei Curtii Europene.

Primul caz in care statul roman trebuie sa inapoieze taxa auto 2012

Avocatul sibian Dragos Tarsia a obtinut inapoierea taxei auto 2012, pentru clienta sa – o femeie din Medias, judetul Sibiu, Silvia Georgiana Campean. Medieseanca este prima careia statul roman va trebui sa ii restituie taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule.

Prin decizia comunicata la data de 3 februarie 2014 in cazul Campean – Ciocoiu, Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg considera ca ordonanta pri­vind taxa auto din ianuarie 2012 incalca legislatia euro­peana.

Avocatul sibian spune ca a luat decizia de a se adresa acestei instante pentru ca statul roman doar a schimbat titulatura legii fara sa modifice ceva esential in continutul ei.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!