Taxa auto, recuperată fără ajutorul instanței

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 septembrie 2015

Șoferii care vor să recupereze taxa auto nu vor mai fi nevoiți să dea statul în judecată, deoarece procesul se va face prin intermediul Fiscului, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate la 26 august de Guvern.

Astfel, persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie să deschidă acțiune în instanță, conform unui comunicat citat de Ziare.com.

Pașii de urmat

„Solicitările se soluționează în termen de 45 de zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică persoanei interesate în maximum 10 zile de la emitere. Împotriva deciziei organului fiscal, precum și în cazul în care cererea nu a fost soluționată în termenul legal, persoana interesată poate face contestație în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care decizia trebuia comunicată”, potrivit ordonanței.

„Contestația se soluționează în 45 de zile de la înregistrare. Dacă nici în acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este soluționată sau persoana interesată contestă în continuare decizia organului fiscal, persoana interesată poate face plângere la instanța judecătorească de contencios administrativ competentă”, se mai arată în ordonanță.

Guvernul amintește că sumele respective (taxă plus dobânzi) se restituie eșalonat, pe parcursul a 5 ani.

Procedura de efectuare a plății va fi stabilită prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al ministrului finanțelor publice.

Inclusiv cei care au procese pe rol pot renunța la ele pentru a recupera banii pe cale administrativă, arată textul legislativ.

ANAF a transmis ulterior că persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme, taxa de poluare sau taxa pentru emisii poluante pot cere returnarea pe cale administrativă doar după adoptarea procedurii de restituire, care va fi stabilită în termen de 45 de zile.

„În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi ale ordonanței de guvern va fi elaborată o procedură care va fi aprobată prin ordin comun al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală în termen de 45 de zile de la publicarea ordonanței de guvern în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat al ANAF, citat de Mediafax.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!